Újabb nemzetközi  szélsőségesen jobboldali terrorcsoport törvényen kívül helyezését kezdeményezte a brit kormány.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.VII.13-.reggelén 

Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó „Visegrád 700” kiemelt kormányzati beruházási programban.

A nők és férfiak fizetése közötti „szakadék” megszüntetését sürgette az MSZP frakcióvezető-helyettese, Gurmai Zita .

Az országoknak nem szabad további ismétlő oltást rendelniük a már beoltott lakosságuknak, míg más országokban egyáltalán nem kapták meg a COVID-19 oltásokat – közölte az Egészségügyi Világszervezet tegnap este.

Újabb nemzetközi  szélsőségesen jobboldali terrorcsoport törvényen kívül helyezését kezdeményezte a brit kormány.

 

Belföld:

Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó „Visegrád 700” kiemelt kormányzati beruházási programban – közölte a programért is felelős kormánybiztos a Pest megyei városban. A Vitályos Eszterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatón Fodor Gergely elmondta, hogy a Visegrád 700 program célja a felbecsülhetetlen értékű helyszín teljes körű műemléki felújítása, illetve átfogó kulturális, turisztikai és közlekedésfejlesztési megújítása az 1335-ös visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára. Megjegyezte, hogy a királyi palota falai között jött létre 1991-ben a közép-európai közeledés fontos „állomása”, a visegrádi négyek (V4) együttműködése is. A Visegrád 700 programmal most egy új korszak nyílik a Dunakanyar egyik leglátogatottabb műemléke történetében – fűzte hozzá a kormánybiztos.

A nők és férfiak fizetése közötti „szakadék” megszüntetését sürgette az MSZP frakcióvezető-helyettese. Gurmai Zita azt mondta, véget kell vetni annak az igazságtalanságnak, hogy ugyanazért a munkáért a nők átlagosan 11,2 százalékkal kisebb fizetést kapnak, mint a férfiak. Munkaidőre átszámítva ez a különbség azt jelenti, mintha a nők november végétől december végéig ingyen dolgoznának – tette hozzá. A biztos megélhetés mindenkinek jár, a szocialisták azt akarják, hogy ugyanazért a munkáért minden nő ugyanazt a fizetést kapja, mint a férfiak – közölte a politikus.

Szeptembertől 47 tehetséges fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein a Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin azt mondta, hogy a sikeresen pályázók között 34 új

ösztöndíjas van, 13-an tavaly már az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra pályáztak.

Jövőre már négy csoporttal várják a gyerekeket a Benjamin Óvodában, mondta

Bőczén Zsuzsanna, a BZSH Benjamin Óvodájának vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában. A vezető elmondta, 2021 szeptemberében 81 gyerekkel indul az új tanév, de a nyár folyamán ez a szám még emelkedhet. Az óvodában már játékos héber nyelvi oktatást is tartanak a gyerekeknek, ennek nagy sikere van. Már csak azért is, mert így – nagyon sok esetben – a gyerekek tanítják meg a szüleiket a dalokra, illetve a zsidó szokásokra is. Bőczén Zsuzsanna megjegyezte, nagyon örülnek annak is, hogy az óvodában végzetteknek a fele a Scheiber Sándor iskolában folytatják a tanulmányaikat, köszönhetően a két intézmény közötti jó kapcsolatnak. Az óvodában kóser étkezést biztosítanak a gyerekeknek, szerencsére nagyon ízlik mindenkinek, hiszen nagyon hatalmas különbség nincs az ételek között. A vezető elmondta, az óvoda híre egyre jobb, lassan eljutnak oda, hogy előfordulhat nem tudnak minden jelentkezőt felvenni. A Benjaminban a hétköznapi élet ugyanúgy zajlik, mint egy átlagos önkormányzati óvodában, a plusz a zsidó hagyományok megtanulása. Ebbe az oviba nem csak zsidó gyerekek járnak, nekik, a szüleiknek is pluszt jelent mindaz, amit itt kapnak, sokan a város másik részéről hozzák ide a gyerekeket. Szerencsére a Benjamin Óvoda jól felszerelt intézmény, ami elsősorban a fenntartónak, a BZSH-nak köszönhető, a szakmai részt az óvodapedagógusok biztosítják a jó hangulattal, a játékos tanulással.

Külföld:

Izrael kilenc tengeri mérföldről 12 tengeri mérföldre kiterjesztette a Gázai övezet halászati zónáját, tekintettel a Falak Őrzője hadművelet óta fennálló viszonylagos nyugalomra. Ezen túlmenően a Kerem Salom átkelőhelyen keresztül lehetővé teszi az egészségügyi berendezések, halászati eszközök, ipari nyersanyagok és textílek behozatalát. Továbbá a Gázai övezetből a mezőgazdasági és textíltermékek exportját szintén engedni fogják. Katar gázai küldötte, Mohammed Al-Emadi, első alkalommal a hadművelet óta, megérkezett a Gázai övezetbe, jelentette a palesztin média. A követ látogatásának célja, hogy megvitassa a humanitárius helyzetet a part menti enklávé tisztviselőivel, és nyomon kövesse a katari projektek végrehajtását. Emadi emellett megvitatja a konfliktus során megrongálódott épületek rekonstrukciójának és a mély szegénységben élő palesztin családok számára a segélyek finanszírozását. Az izraeli biztonsági kabinet vasárnap összeült, és az egyik téma állítólag a katari pénzeszközök Gázába történő eljuttatásának módja volt, amelyet Izrael hetek óta visszatart.

Izrael a héten megkezdi a harmadik dózis Pfizer/BioNTech vakcinák beadását a krónikus betegséggel küzdő felnőtteknek, jelentette be az egészségügyi minisztérium. A kivételesen jól átoltott Izraelben az elsőként Indiában azonosított delta variáns terjedése miatt kezdtek ismét emelkedni az esetszámok. A legfrissebb

napi adatok szerint már négyszáz felett vannak, miután hetekig egyszámjegyű volt a napi megfertőződések száma.

Az országoknak nem szabad további ismétlő, booster oltást rendelniük a már beoltott lakosságuknak, míg más országokban egyáltalán nem kapták meg a COVID-19 oltásokat – közölte az Egészségügyi Világszervezet tegnap este. A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint a COVID-19 járvány következtében ismét nőtt a halálesetek száma, a fertőző Delta-variáns dominánssá vált, és sok országban még az egészségügyi dolgozók védelmére sem kaptak elegendő oltóanyagot.

Romániában egy tegnap hatályba lépett kormányhatározat szerint ezentúl három hónap helyett hat hónapig minősülnek védettnek azok, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, az oltási kampány koordinátora szerint pedig a betegségen átesettek magas száma miatt a közösségi immunitás is jóval meghaladja a harminc százalék alatti átoltottsági arányt. Romániában eddig azok a betegségen igazoltan átesett emberek részesültek a beoltottakéhoz hasonló, a védettség nélkülieknél kedvezőbb utazási és gyülekezési feltételekben, akiknél legalább 14, de nem több mint 90 nap telt el a pozitív koronavírus-tesztjük óta. Az uniós digitális Covid- igazolvány július elsejei bevezetése után most Románia is áttért az európai gyakorlatra, és a hazai jogrendbe bekerül az úgynevezett „zöld útlevél” által elismert hat hónapos védettségi időszak. A fertőzésből kigyógyultak hozzájárulását a koronavírussal szembeni közösségi immunitáshoz azt követően értékelték fel a román egészségügyi hatóságok, hogy az oltás általi immunizáció üteme az utóbbi másfél hónapban lelassult, és a beoltottak száma még mindig nem érte el a korábban június elsejei célkitűzésként meghatározott ötmilliós küszöböt. Eddig 4 millió 820 ezer embert oltottak be, és számuk naponta kevesebb mint tízezerrel növekszik.

Az egyik legfontosabb kérdés a 21. század elején az, hogy azokra a gazdasági, társadalmi, ökológiai kihívásokra, amelyekkel a világ szembesít minket, milyen válaszokat tudunk adni – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés alapító elnöke Újvidéken, ahol köszöntőt mondott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete XXI. Apáczai Nyári Akadémiája második képzési hetének ünnepélyes megnyitóján. Szili Katalin a megnyitót követően a sajtónak nyilatkozva elmondta: a koronavírus-járvánnyal terhelt időszak után fontos köszönetet mondani azoknak a pedagógusoknak, akik ebben a nehéz időszakban is segítettek a gyermekeinken, „mert ők képviselik a magyar jövőt”, és fontos az is, hogy ezek a gyerekek az anyanyelvükön tudnak tanulni, így megismerhetik kultúrájukat és hagyományaikat.

Újabb nemzetközi, szélsőségesen jobboldali terrorcsoport törvényen kívül helyezését kezdeményezte a brit kormány. London legutóbb áprilisban járt el ugyanígy egy amerikai újnáci csoporttal szemben. A brit belügyminisztérium ezúttal a The Base

(Bázis) nevű, jórészt szintén az Egyesült Államokban gyökerező csoport nagy- britanniai tevékenységének törvényellenessé nyilvánításának folyamatát indította el. A tárca tegnapi leírása szerint militáns szerveződésről van szó, amely a fehér felsőbbrendűséget hirdeti és etnikai alapú fehér állam létrehozására törekszik. A csoport az ismertetés szerint 2018-ban alakult, céljainak, ideológiájának számos eleme megegyezik az Atomwaffen Division (Atomfegyver-hadosztály), illetve a National Socialist Order (Nemzetiszocialista Rend) nevű szervezetek céljaival és ideológiájával.

Szükség lehet a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagjára is, az erre vonatkozó döntést a járvány kezelésével megbízott válságstáb fogja meghozni augusztus elsejéig – jelentette ki Ana Brnabic szerb miniszterelnök egy belgrádi televízióban. Mint mondta, a nagykorú lakosság 48,6 százalékát oltották be eddig, ami messze van a kollektív immunitástól, így elsősorban arra kell törekedni, hogy minél többen felvegyék valamely vakcina mindkét adagját. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 69-cel 717 549-re, Koszovóban 12-vel 107 411-re, Észak- Macedóniában 14-gyel 155 797-re, Montenegróban 19-cel 100 478-ra, Bosznia- Hercegovinában pedig kettővel 205 132-re növekedett.

Gazdaság:

Az európai fővárosok közül Budapesten a legalacsonyabb a földgáz lakossági ára, miközben a villamos energia végfelhasználói ára a második legolcsóbb ugyanitt – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A közlemény szerint a magyar fővárosban a földgáz átlagára 2,82 eurócent volt kilowattóránként júniusban a lakossági fogyasztók számára. Ezzel a hivatal szerint immár közel két éve, 2019 szeptembere óta Budapesten a legkedvezőbb a lakossági gázár. A villamos energia lakossági átlagára júniusban 10,44 eurócent volt kilowattóránként Budapesten – ismertette a MEKH. Felhívták a figyelmet arra, hogy ez az érték csak az uniós fővárosokat nézve a legalacsonyabb. A hivatal havonta készít összehasonlító jelentést 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London átlagos fogyasztóinak áradatait felhasználva.

Időjárás:

Ma is fülledt hőségre készülhetünk, rekord közeli maximum hőmérséklettel.

A felhőtlenül napos időt követően, főképp délután gomolyfelhősödés kezdődhet, majd elszórtan, záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Este országszerte változó erősségű, szakadozott gomolyfelhőzet valószínű, melyből szórványosan, de többfelé kialakulhat egy-egy zivatar.

A hőmérséklet csúcsértéke 40 fok körül várható.