Július 19-én a nagyközönség számára is nyit a Rumbach

Július 19-én a nagyközönség számára is nyit a Rumbach

Kunos Péter, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Rumbach utcai zsinagógáról, valamint a vidéki zarándokutakról.

 

Kunos Péter elmondta, július 19-én végre a nagyközönség számára is kinyit a nemrégiben átadott Rumbach utcai zsinagóga, ami egy komoly zsidó turisztikai látványosság lesz, a remények szerint nagy lesz az érdeklődés, bár az is igaz, külföldiek egyelőre nem jönnek. Jelenleg azzal számolnak, hogy augusztus utolsó hetében megtartják a Zsidó Kulturális Fesztivált, aminek az egyik fontos helyszíne lesz a Rumbach, de előtte is terveznek más eseményeket. Mindezek mellett a szakrális jelleget is erősítik, amelynek során akár egy alakuló, újraalakuló körzet is megalakulhat. Mindezek mellett a zsinagóga ad otthont számos zsidó ifjúsági szervezet általlétrehozott hubnak is.

Az ügyvezető igazgató említést tett az uniós támogatásból rövidesen megvalósuló vidéki zarándokprogramról, ahol öt helyszín nyújt programokat az érdeklődőknek. Már négy helyszín teljesen kész, mint Makón, ahol a zsidó temető útját újították fel, rendbe hozták a zsinagógát, valamint egy látogató központ került kialakításra. A remények szerint ide majd a zsidó leszármazottak, de mások is eljönnek. Miskolcon is volt egy nagy felújítás,ahol egy kiállítóhelyet, rabbiszobát alakítottak ki. Hozzátette, bíznak abban, hogy a zsinagóga teljes felújítására is kapnak majd forrásokat. A projekt része még Nagykálló is, ahol a csodarabbi sírjával szemben hoztak létre egy zarándokházat. A következő település Nyírtass, ami szintén egy zarándokhely, az itteni komplexum még nem került átadásra, de a tervek szerint erre rövidesen sor kerül majd. A projekt utolsó része Sátoraljaújhelyen van, az itteni épület is kész, de ez csak a nyírtassival együtt kerül átadásra. Kunos Péter szerint abban lehet bízni, hogy nem csak a nagy csodarabbik halálozási évfordulóján jönnek majd erre a zarándokútra tömegek, hiszen ezeknek a településeknek nagy közösségei vannak a tengerentúlon.

Breuer Péter