Naftali Bennett :Ebrahím Raíszi megválasztása utolsó figyelmeztetésül szolgálhat a nagyhatalmak számára, hogy ne térjenek vissza az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz.

A BreuerPress és a HetiTV reggeli hírei 2021.VI.21-én

Naftali Bennett :Ebrahím Raíszi megválasztása utolsó figyelmeztetésül szolgálhat a nagyhatalmak számára, hogy ne térjenek vissza az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz.

 

A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv – mondta a pénzügyminiszter.

Egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak a honvédségi tűzszerészek a Dunában, a Lánchíd közelében tegnap délelőtt.

Naftali Bennett, izraeli kormányfő az iráni elnökválasztás eredményére reagálva kijelentette: a keményvonalas Ebrahím Raíszi megválasztása utolsó figyelmeztetésül szolgálhat a nagyhatalmak számára, hogy ne térjenek vissza az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz.

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak – számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Belföldi hírek:

A Fidesz parlamenti frakciója minden eddiginél dinamikusabb és erőteljesebb gazdasági növekedést vár, és ha a növekedés meghaladja az 5,5 százalékot, akkor az embereket segítő példátlan gazdasági intézkedések jöhetnek – közölte a képviselőcsoport vezetője. Kocsis Máté a Fidesz kihelyezett, debreceni évadzáró frakcióüléséről szólva elmondta: az ülés középpontjában a társadalmi élet és a gazdaság újraindítása állt, valamint „a mögöttünk hagyott időszak értékelése”. Közölte, ha a jövő év elejére 5,1 százalék lesz a gazdaság növekedése, akkor elérjük a válság előtti szintet. Ha ennél is nagyobb lesz, eléri az 5,5 százalékot, akkor tudják jelentősen csökkenteni a munkát terhelő adókat, 200 ezer forintra emelni a minimálbért, 260 ezer forint fölé emelni a diplomás minimálbért és bevezetni a 25 év alattiak szja-mentességét, és akkor lesz családi adóvisszatérítés.

Egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibombamaradványt is találtak a honvédségi tűzszerészek a Dunában, a Lánchíd közelében tegnap délelőtt. Gajdos Milán, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta: a Duna medrében fellelt eszköz kiemelését követően a tűzszerészek egy 100 kilogrammos szovjet légibombát azonosítottak. Az eszköz éles orrgyújtó szerkezetét eltávolították. A helyszín átvizsgálásakor előkerült egy 250 kilogrammos szovjet légibomba maradványa is. Ez azonban nem tartalmazott gyújtószerkezetet – közölte.

Alamizsnának is kevés a 0,6 százalékos nyugdíjkorrekció, ráadásul növeli is a különbséget a nyugdíjak összege között – jelentette ki az LMP társelnöke. Schmuck

Erzsébet számításai szerint a korrekció összege nagyrészt csak néhány száz, vagy pár ezer forint, ami – tette hozzá – nem ellensúlyozza az élelmiszerek inflációját. Elfogadhatatlannak nevezte emiatt, hogy idős emberek „ne tudjanak rendesen táplálkozni”, vagy azért nem vehetik meg a gyógyszerüket, hogy jusson ebédre. Az infláció alatti emelés egyúttal azt is jelenti, hogy a nyugdíjasok hiteleznek az államnak – hangsúlyozta.

A kültéri sporteszközök kétharmadánál találtak hiányosságokat, ugyanakkor a mászóösvények mindegyikét biztonságosnak találták a szakemberek – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkára a közösségi-oldalán. Schanda Tamás felidézte: a kondiparkok és vasalt utak ellenőrzésére tavaly év végén kapott hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság. A szakemberek az idén tavasszal az ország minden részében több mint félezer helyszínen jártak. Az ellenőrzött ötezerből több mint 3200 kültéri sporteszköz nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak. A biztonságot érintő hiányosságok miatt közel ezer eszköz használatát ideiglenesen meg is tiltották. Ezek mintegy tizede a mulasztások pótlása után már újra üzemel. Az államtitkár azt írta: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében minden kondiparkban volt gond, Békés és Zala megyében viszont egyikben sem. A kormányhivatalok eddig összesen 2,7 millió forint bírságot szabtak ki, és számos eljárás még folyamatban van.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett, izraeli kormányfő az iráni elnökválasztás eredményére reagálva kijelentette: a keményvonalas Ebrahím Raíszi megválasztása utolsó figyelmeztetésül szolgálhat a nagyhatalmak számára, hogy ne térjenek vissza az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokhoz. A nagyhatalmaknak „meg kell érteniük, hogy kivel van dolguk, és hogy miféle rezsimet óhajtanak erősíteni” – fogalmazott Naftali Bennett az általa vezetett új izraeli kormány első rendes ülésén. Az összes lehetőség közül éppen „a teheráni hóhérra” esett (Irán legfőbb vezetője, Ali) Hamenei választása”, arra az emberre, aki több ezer iráni ellenzéki haláláért felelős – mondta az izraeli kormányfő. Ebrahim Raíszi ellen jelenleg is amerikai szankciók vannak érvényben amiatt, hogy 1988-ban szerepe volt több ezer politikai fogoly kivégzésében.

—————-

Naftali Bennett miniszterelnök kabinetje tegnap megszavazta egy állami vizsgálóbizottság felállítását az áprilisban Izrael északi részén, a Meron-hegyen történt tragédia ügyében, amely 45 férfi és fiúgyermek halálát és további 150 személy sérülését okozta. Április 29-én több mint 100 000 ember érkezett Meronba, az éves Lag Ba’Omer összejövetelre Simon Bár Jocháj rabbi sírjához. Amint a sűrű tömeg elkezdett távozni, a kijárathoz vezető keskeny, lejtős sétányon feltorlódott a tömeg, az emberek megcsúsztak a fém padlón, mások pedig rájuk zuhantak, a

helyzetet tovább súlyosbította egy rendőrségi barikád a lejtő alján. Az átjárót a Toldosz Aharon haszid szekta illegálisan építette a nemek közötti szeparáció érvényesítésére. A történteket a modern izraeli történelem legsúlyosabb békeidei tragédiájának vélik, amelynek halálos áldozatai meghaladják a 2010-es Karmel-hegyi erdőtűzben életüket vesztett 44 polgárét. A katasztrófa kivizsgálása egy négytagú panel feladata lesz, élén egy visszavonult bíróval, és az adminisztratív költségekhez 6 millió sékel áll majd rendelkezésükre.

Elnapolták a hat évvel előtti iráni atomalku felélesztését szolgáló bécsi hathatalmi tárgyalásokat, a küldöttségek konzultációkra visszatérnek hazájukba; a tárgyalások résztvevői szerint a megbeszéléseken előrehaladást értek el, de a fennmaradt nézeteltéréseket nem könnyű áthidalni. A halasztást Enrique Mora európai uniós és Abbász Aragcsi iráni főtárgyaló is megerősítette. Az iráni állami televíziónak nyilatkozva Aragcsi felhívta a figyelmet arra, hogy minden korábbinál közelebb kerültek a megállapodáshoz. Az iráni küldöttség még tegnap visszatért Teheránba, és egyelőre nem világos, mikor indulnak újra az egyeztetések az osztrák fővárosban. Mora reményei szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) és Teherán meghosszabbítja az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzésére vonatkozó egyezséget, amelynek hatálya június 24-én jár le.

Kínában már több mint egymilliárd dózis, koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosságnak – számolt be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. A bizottság adatai szerint az oltási kampány jelenlegi szakaszában országszerte mintegy százmillió adag oltóanyaggal tudnak beoltani embereket hat nap alatt. Az elmúlt héten naponta mintegy húszmillió védőoltást adtak be a lakosságnak, ami a kampány ütemének gyorsulását jelenti az áprilisi, napi 4,8 millió dózishoz, valamint a májusi, napi 12,5 millió dózishoz képest. Egy kínai lap tegnapi cikke szerint kínai szakértők és tisztségviselők korábban úgy nyilatkoztak, hogy az 1,41 milliárdos népességű ország lakosságának 80 százalékát kell beoltani a koronavírussal szembeni nyájimmunitás eléréséhez.

Azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást – jelentette ki Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a Rosszija 1 televíziónak, miközben Oroszországban az új esetek száma már harmadik napja meghaladja a 17 ezret. „Már egy új variánssal, az indiai variáns újabb mutációjával van dolgunk. Az úgynevezett deltával, amely agresszívabb és nehezebb a korábbinál. Gyorsabban fertőz és gyorsabban hatol be a szervezetbe. Az immunitás szintjének kétszer olyan magasnak kell lennie, mint a vuhani esetében, hogy védettek legyünk az indiai változattal szemben” – mondta Szobjanyin.

Visszatér állomáshelyére Anatolij Antonov washingtoni nagykövet – közölte a TASZSZ hírügynökség. A misszióvezetőt szállító New York-i Aeroflot-járat tegnap reggel szállt fel a seremetyjevói repülőtérről. A TASZSZ szerint Antonov ma reggeltől folytatja

tevékenységét Washingtonban. Vlagyimir Putyin orosz elnök amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel szerdán Genfben megtartott csúcstalálkozó után jelentette be, hogy a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet is visszatér állomáshelyére.

Olaszország gazdasági és politikai újraindulását, valamint a jobboldal egységét hirdette Rómában a járvány utáni legelső utcai pártdemonstráción Matteo Salvini, a Liga elnöke, aki a magyar válogatott EB-szereplését is méltatta. Matteo Salvini a mérkőzés első, magyar gólja után gratulált a Franciaország ellen játszó válogatottnak. Hajrá Magyarország! – mondta. Az MTI-nek kijelentette, hogy közel érzi magához Magyarországot, mivel a két országot „nemcsak az azonos nemzeti színek kötik össze, hanem a családügyi, az adózási és a biztonságpolitika is, melyekben Magyarország példát mutat”. A Liga többezres megmozdulása az Első Olaszország, szép, szabad és igazságos címet kapta. A római belvárosban, az Igazság Szájánál rendezett demonstráció színpada egy kitárt ablakot idézett a járvány utáni újraindulás jelképeként. Salvini szerint az Első Olaszország jelszó azt jelenti, hogy az országot kell a pártérdekek elé helyezni.

Gazdaság:

A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, szeretnék minél hamarabb visszanyerni azt a növekedési képességet, ami a járvány előtti éveket jellemezte. Mint mondta, 2022 már ez az év lehet. A pénzügyminiszter kiemelte: úgy számolnak, hogy 2021-ben a gazdaság eléri azt a pontot, ahol 2019 végén, a járvány előtt tartott, és 2022-ben 5,2 százalékos gazdasági növekedés, 5,9 százalékos GDP-arányos hiánycél várható, valamint az adósságráta is csökkenő pályára áll. A pénzügyminiszter felidézte, nagyon fontos volt a gazdaságvédelmi alap – amelyben különböző forrásokat gyűjtöttek össze például beruházások indításához és munkahelyek védelméhez -, valamint a járvány elleni védekezési alap.

Időjárás:

Ma folytatódik a hőség. A napsütést fátyol- és gomolyfelhősödések zavarják. A fülledt időben az erőteljesebb gomolyfelhőzetből, elsősorban az, esti és éjszakai időszakban záporok, heves zivatarok is kialakulhatnak.

A szél többnyire mérsékelt lesz, de időnként felélénkülhet.

Este kelet felé mozog a csapadékot adó légtömeg, majd hajnalra mindenhol kitisztul az égbolt.

A hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 38 fokot.