Nem lehet akadálya a Mazsihisz világi és vallási vezetése közti harmonikus együttműködésnek

Nem lehet akadálya a Mazsihisz világi és vallási vezetése közti harmonikus együttműködésnek

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Rumbach utcai zsinagóga avatásáról, arégi-új országos főrabbiról.

A Rumbach utcai felújított zsinagóga avatására a héten kerül sor – mondta el az elnök, hozzátéve, ez egy szakrális megnyitó lesz, a Mazsihisz begy nagyobb szabású rendezvényt szervezett,ám a koronavírus-járvány ezt nem engedte meg. Az épület már hónapok óta készen van, most döntött úgy a szervezet vezetése,hogy megnyitják a zsinagógát a neológia szabálya szerint. Ez azt jelenti, hogy ünnepélyesen beviszik a Tórákat, felhelyezik a mezüzéket, majd ezt követően imákkal köszöntik az új zsinagógát.

Heisler András beszélt a Mazsihisz küldöttgyűléséről, ahol jóváhagyták a régi-új országos főrabbi személyét, Frölich Róbertet. Az elnök megerősítette azt az információt, mely szerint most elcsendesedtek a nézetkülönbségek, az országos főrabbi megválasztása sikeres volt, a neológiának szüksége van egy vallási vezetőre – tette hozzá, megjegyezve, abban bízik, hogy a normális együttműködést a későbbiek során is folytatni fogják Frölich Róberttel.

Egyes vélemények szerint Heisler András egy nagyszerű közösségszervező, aki a Mazsihisz nemzetközi elismertségének növelésében nagy szerepet játszott, ám itthon nem tűnik ennyire sikeresnek, sok kritika érte korábbi mondatait. Erre az elnök úgy reagált, amiket elmondott, azokat el kellett mondania, arra szükség volt, hogy a közösség a saját értékeire büszke legyen. Ugyanakkor nagy szükség van a szervezeten belül is a belső békére, amiben nagyon számít partnerként az országos főrabbira. Rendet kell tenni a Rabbitestületen belül, amennyiben ez megtörténik, úgy nem lehet akadálya a Mazsihisz világi és vallási vezetése közti harmonikus együttműködésnek – jegyezte meg Heisler András. A politikai helyzetet illetően azt emelte ki, nagyon nehéz zsidó vezetőnek lenni, egyrészt a Mazsihisz követi azt a talmudi előírást, mely szerint együtt kell működni a többségi társadalom mindenkori vezetésével, ugyanakkor meg is kell tartsa a szervezet a függetlenségét, a büszkeségét, a saját értékeit, ezen a terepen kell egyensúlyoznia a Mazsihisznek.

Az elnök a Rumbach utcai zsinagóga avatási ünnepségéről elmondta, jelen lesz a Zsidó Világkongresszus elnöke,Lauder úr is,aki beszédet tart majd, azt nem lehet tudni, hogy ezen a programon kívül kivel fog még találkozni.

Heisler András megemlítette azt a hatalmas munkát, amit a Szeretetkórház végzett az elmúlt egy évben, hiszen az állandó ápolási feladatok mellett le kellett győzni a COVID-ot, valamint oltópontot hoztak létre, mindezek felett meg zajlanak a felújítási munkák is, amelyekhez a kormány biztosított ötmilliárd forintot.

A koronavírus-járvány a Mazsihiszt is megviselte, a mostani nyitás után az a feladat, hogy az embereket visszahívják az újból megnyitott zsinagógákba, hiszen az emberek elszoktak a napi rutintól.