Szalay-Bobrovniczky Vince: Rövidesen átadásra kerül a Rumbach utcai zsinagóga

Új lehetőségek nyíltak meg a szervezetek számára

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a falusi, városi civilek támogatásáról, az egyházakról beszélt, de szóba került a magyar külpolitika is.

 

Az államtitkár szerint nagyon fontos, hogy már második éve van a falusi civil szervezeteknek pályázni a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) egyik szervéhez, a Falusi Civil Alaphoz, amelyik része a Magyar Falu Programnak, csak tavaly ötmilliárd forintos kerettel, háromszoros túljelentkezés. A Városi Civil Alapot is létrehozták a kisvárosok szervezeteinek, itt négy és félmilliárdos forrás állt rendelkezésre, amire tízszeres volt a túljelentkezés. Szalay-Bobrovniczky Vince szerint azért is ennyire aktív a civil társadalom, mert kinyílt az élet a járvány után, ma már mindent meg lehet csinálni. Új lehetőségek nyíltak meg a szervezetek számára, mint például a kommunikációs csatornák működtetése, amire szintén pályázhattak. Vannak olyan civil szervezetek, amelyek a választás előtt élénkülnek meg, de szerencsére a nagy többség a járvány végének köszönhetően éledt fel.

A politikus szerint a koronavírus-járvány alatt a civilek példamutatóan álltak helyt, hatalmas segítséget nyújtva az embereknek. Hozzátette, az egyházakhoz kötődő civil szervezetek is igen aktívak voltak, most is azok, ez köszönhető annak is, hogy több mint 11 éve olyan kormánya van az országnak, amelyik az egyházakat komolyan veszi, partnerként kezeli, komolyan támogatva őket. Az államtitkár szerint például ezek a szervezetek egy kormányváltás esetén jóval kevesebb forrást kapnának.

Szalay-Bobrovniczky Vince reagált azokra a hírekre, melyek szerint az Eucharisztikus Világkongresszusra, Budapestre érkező Ferenc pápa nem szeretne a magyar állami vezetőkkel találkozni. Mint kifejtette, meg kell várni a végét, mi fog történni, egy biztos, az ország szeretettel várja a pápát.

Rövidesen átadásra kerül a Rumbach utcai zsinagóga, aminek a felújítását a magyar kormány finanszírozta, több mint 3 milliárd forint értékben. Ennek kapcsán beszélt az államtitkár az izraeli helyzetről is, megjegyezve, bármi is történik a zsidó államban, bármilyen kormány is lesz,. ez nem befolyásolja a két ország kiváló viszonyát. Már azért is, mert Magyarországnak az érdeke, hogy Izrael Állammal legyen jó a viszonya, annak ellenére, hogy a Likud és a Fidesz egy családhoz tartoznak. A magyar kormány nem ideológiai alapon alakítja külpolitikáját, a kormányzat nagyszerű viszonyt alakít ki már politikai hozzáállású kormányokkal.