Naftali Bennett felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne hagyjon maga után koszos lábnyomokat.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.VI..07.-reggelén 

 

Orbán Viktor miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar pedagógusoknak az egész éves munkájukért.

A járvány kitörése óta az első jelentősebb megmozdulást szervezték itthon, ezúttal a kínai Fudan Egyetem kampuszának Magyarországra telepedése ellen.

A Yamina vezetője, a kinevezett minsizterelnök Naftali Bennett felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne hagyjon maga után koszos lábnyomokat.

Boris Johnson brit miniszterelnök konkrét kötelezettségvállalásokat kér a hét legnagyobb ipari hatalomtól annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus elleni vakcinákkal

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök levélben mondott köszönetet a magyar pedagógusoknak az egész éves munkájukért. Pedagógusnap alkalmából a kormányfő azt írta: amikor 2020 márciusában a koronavírus-járvány elérte hazánkat, még nem tudtuk pontosan, milyen nehézségek előtt állunk, de hamar fel kellett ismernünk, hogy a járvány elleni védekezés nemcsak az egészségügy, hanem az oktatási rendszer gyors átállítását is szükségessé teszi. Orbán Viktor értékelése szerint a nehezített körülmények ellenére a pedagógusok, valamint a nevelést és oktatást segítő dolgozók is példamutató munkát végeztek a vírus elleni küzdelemmel járó kényelmetlenségek és veszélyek dacára is. A miniszterelnök úgy fogalmazott, a mögöttünk lévő közel másfél év arról is tanúbizonyságot tett, hogy a pedagógusok a jövő nemzedékének eredményes oktatása érdekében gyorsan és eredményesen alkalmazkodtak a változó körülményekhez.

Ott, ahol ilyen magas a koronavírus elleni átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám – mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla egy műsorban arról beszélt, Magyarországon nagy valószínűséggel közel vagyunk a nyájimmunitás eléréséhez vagy már el is értük, ez azonban nem jelenti azt, hogy egyes emberek, családok, akik nem oltatták be magukat, nem fertőződhetnek meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy azok között, akik nincsenek beoltva, továbbra is lehetnek súlyos lefolyású, akár halállal végződő megbetegedések

is. Azt mondta, arra számít, hogy tovább csökken a kórházban lévők száma, és mihamarabb egyszámjegyűre csökken a napi halálesetek száma, majd a járvány a nyár folyamán „teljes mértékben eltűnik”.

Az Országgyűlés kétnapos üléssel folytatja munkáját a héten. A képviselők ma interpellációkkal fordulhatnak a kormány tagjaihoz, holnap pedig elfogadhatják a kormány jövő évi költségvetésről szóló javaslatát. A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Dornbach Alajos korábbi SZDSZ-s országgyűlési képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően egy-egy órában interpellációk és azonnali kérdések, további 30 percben pedig kérdések hangozhatnak el. A keddi ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, majd szavazásokat tartanak. Ekkor várható döntés Magyarország 2022-es költségvetéséről, valamint az adótörvények módosításáról.

A járvány kitörése óta az első jelentősebb megmozdulást szervezték itthon, ezúttal a kínai Fudan Egyetem kampuszának Magyarországra telepedése ellen. Az ellenzéki miniszterelnök- jelölti előválasztáson induló politikus, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: megállítják a IX. kerületbe tervezett Fudan-beruházást, és minden olyan ügyben kiállnak, amelyben a kormány a 99 százalék helyett az 1 százalékos kiváltságos érdeket fogja képviselni. A “Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen!” címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a Kodály körönd és a Hősök tere között gyülekeztek, majd az Andrássy úton, az Erzsébet téren, az Akadémia utcán és a Széchenyi téren át vonultak a Kossuth térre. A tér közepét azok foglalták el, akiknek volt védettségi igazolványuk, a többiek a kordonon kívül eső területeken gyűltek össze a tér szélső oldalainál. A demonstráción több ellenzéki politikus, illetve országgyűlési képviselő is részt vett, köztük Komjáthi Imre (MSZP), Szabó Tímea és Burány Sándor (Párbeszéd), Fekete- Győr András (Momentum Mozgalom) és Szél Bernadett (független), de előzetesen jelezte a részvételét az LMP több politikusa is.

Külföldi hírek:

A Yamina vezetője, a kinevezett minsizterelnök Naftali Bennett felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne hagyjon maga után koszos lábnyomokat. „Az emberek a jóra akarnak emlékezni, amelyet a szolgálatod alatt hoztál, és nem azokra a rossz dolgokra, amelyet itt hagysz.” A Yamina elnöke felszólította továbbá Yariv Levin kneszeti házelnököt, hogy ne halassza el a kormány eskütételét, és engedje meg, hogy ez már szerdán megtörténjen: „Ennek így kell lennie, csak így helyes” – fogalmazott Bennett.

Rendkívüli figyelmeztetést tett közzé Nadav Argaman, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat főnöke a politikai uszítás ellen Izraelben. A Sin Bet vezetője az utóbbi időben az izraeli közösségi médiában elterjedt szélsőséges bejegyzésekre utalt, melyeket sokan úgy értelmezhetnek, hogy testi sértésre és erőszakra szólítanak fel az ellentétes politikai oldal képviselőivel szemben. „Ezekben a napokban súlyos

felelősség hárul ránk, a Sin Betre és a többi bűnüldöző szervre, a választott tisztviselőkre a politikai spektrum minden szegletében, a véleményvezérekre, a vallási vezetőkre, a tanárokra, és Izrael összes állampolgára”- hangsúlyozta a Benjamin Netanjahu miniszterelnök tudta nélkül kiadott felhívás. „Egyértelmű kötelességünk, hogy határozottan felszólítsunk a felbujtó és erőszakos beszédmód azonnali leállítására, a közhangulat csillapítására” – tette hozzá.

Izraelben tegnap megkezdték a 12-15 éves korosztály koronavírus elleni oltását. Csekély érdeklődés övezi a lap szerint a tizenévesek oltását, vagyis csak néhány ezren kértek időpontot a négy betegbiztosító egyikében, hogy beoltsák őket a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcinájával. Előzőleg hosszú tanácskozások után az izraeli egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy kifejezetten csakis a valamely kockázati csoporthoz tartozókat szólítják fel oltásra, vagyis a krónikus betegségekben, légzőszervi megbetegedésekben, cukorbetegségben, túlsúlyos és rákos betegségekben szenvedő serdülőkre vonatkozik a felhívás, és nem tesznek közzé átfogó ajánlást a 12-15 éves gyermekek oltására, hanem teljesen a szülőkre és a gyermekekre bízzák a kérdés eldöntését.

Jelentősen megerősödve a CDU maradt a legerősebb párt a szász-anhalti tartományi választáson. A tartományi választás volt az utolsó nagy teszt az őszi Bundestag- választások előtt, ami eldönti: ki követheti Angela Merkelt Németország kancellárjaként. Az exitpoll becslések szerint Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) 36,2 százalékot szerzett a tartományi választáson – ezzel jócskán erősítettek az öt évvel ezelőtti eredményükön (29,8 százalék), és rácáfoltak az előzetes várakozásokra, amelyek szoros küzdelmet jósoltak a CDU és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) között. Bár az AfD szerezte meg a második helyet, a 2016-os 24,3 százalék helyett csak 22,5 százalékot értek el az exit poll adatai szerint.

A közép-európai népek csak közösen tudnak sikeresek lenni és választ adni a 21. század kihívásaira – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Éberhardon, ahol ünnepi beszédet mondott a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából tartott megemlékezésen. Az államtitkár ünnepi beszédében felidézte a trianoni békediktátum közvetlen és közvetett következményeit. Potápi Árpád János elmondta: 1920 június 4.-én Magyarországot és a magyar nemzetet halálra ítélték a döntéshozók, akik arra számítottak, hogy majd ki fog múlni, ám az elmúlt több, mint száz év bebizonyította, hogy a magyarság megmaradt és ma is a Kárpát-medence legnagyobb, legerősebb nemzete.

Az új típusú koronavírus először Indiában azonosított, Delta néven nyilvántartott változata az eddigi variánsoknál hozzávetőleg 40 százalékkal könnyebben terjed, de

megjelenését nem követte a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számának emelkedése – mondta a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock azonban hangsúlyozta: a fertőződések száma kis mértékben emelkedett ugyan, de a jó hír az, hogy a kórházi kezelésre szoruló súlyos betegek száma nem növekszik.

A demokratikus államok transzatlanti szövetségének megerősítését hangsúlyozta első európai útja és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartandó csúcstalálkozója előtt Joe Biden amerikai elnök. „Közösen fogunk reagálni arra a fenyegetésre, amelyet Oroszország jelent az európai biztonságra az Ukrajna elleni agressziója óta” – fogalmazott Biden. Mint írta, „nem férhet kétség ahhoz, az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy megvédi demokratikus értékeinket, amelyeket nem lehet elválasztani az érdekeinktől”. Hozzátette, hogy Putyin elnökkel való találkozóján is világossá fogja tenni, hogy Washington, az európai országok „és a hasonló lelkületű demokráciák” kiállnak az emberi jogok és az emberi méltóság mellett.

Boris Johnson brit miniszterelnök konkrét kötelezettségvállalásokat kér a héten a hét legnagyobb ipari hatalom alkotta csoport (G7) többi tagországának vezetőitől annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus elleni vakcinákkal – közölte tegnap a londoni kormányfői hivatal. A G7- országok – a soros elnöki tisztséget betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Franciaország – vezetői több más meghívott ország és szervezet képviselőivel együtt háromnapos csúcstalálkozót tartanak péntektől a délnyugat-angliai Carbis Bay kisvárosban. A találkozón jelen lesz Joe Biden amerikai elnök is. A Downing Street közleménye szerint a csúcstalálkozó döntő jelentőségű lehetőséget teremt arra, hogy a világ legbefolyásosabb demokráciai egyesítsék képességeiket és szakértelmüket a koronavírus leküzdésére, és álljanak a globális kilábalási folyamat élére.

Gazdaság:

Kétéves a lakossági állampapírpiac eddigi legnépszerűbb terméke, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), amelynek állománya mára meghaladta az 5672 milliárd forintot – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály bejegyzésében hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy a teljes lakossági állampapírpiac megtakarításainak 60 százaléka ebben a formában van. A tárcavezető kifejtette, a MÁP+ előnye, hogy az évente növekvő kamatozás rövid és hosszú távon is kiemelkedő hozamot biztosít, a kamatfordulónál egyszerű hozzájutni a befektetett összeghez és kamatadót sem kell utána fizetni. „A MÁP+ is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a válság alatt is megőrizte pénzügyi stabilitását és külső segítség nélkül, saját erőnkből védekeztünk a járvánnyal és annak hatásaival szemben” – emelte ki Varga Mihály.

Időjárás:

Ma a nap döntő részében napos idő lesz. A Dunántúl térségében várható tartósabb, szakadozott, változó vastagságú felhőzet, másutt csak kevés felhő zavarja a napsütést.

A légmozgás továbbra is gyenge marad, de a helyenként előforduló zivatarok környezetében megerősödhet.

Este a Tiszántúlon derült, a Tisza vonalától nyugatra szakadozottan, mérsékelten felhős égbolt ígérkezik, de említést érdemlő csapadék sehol nem hullik.

A hőmérséklet jellemző csúcsértéke elérheti a 26 – 30 fokot.