A nemzetet etetni kell

A nemzetet etetni kell

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a hazai agrárképzésről, a magyar mezőgazdaság lehetőségeiről.

A hazai felsőoktatási reformról a politikus elmondta, a tudást úgy kell koncentrálni, hogy ne kisebb műhelyekben dolgozzanak a kutatók, ne hat azonos területtel foglalkozó egyetemen, hanem a tudást integráltan, világszínvonalon kell megszerezni, mert olyan szakembereket kell képezni, akik használhatótudással rendelkezzenek, ez az agrárképzés jövője is. Jakab István hozzátette, a Szent István Egyetem munkájában szerepet vállal,pontosan tudja, hogy a hallgatók mire vágynak.

A szakember beszélt a vízgazdálkodásról, arról is, hogy még mindig nincs elegendő hazai élelmiszer a piacokon. Mint kifejtette, élete egyik célja, hogy a hazai vízgazdálkodást megszervezze, készít egy programot, amit le fog tenni a miniszterelnök asztalára a magyarországi vízkormányzás érdekében. Hozzátette, egy összefüggő rendszerről van szó, ahol csak komplex megoldásokat kell keresni, a víztározást megszervezni, egyeztetve a környezetvédőkkel. Védeni kell a felszín alatti vizeket is. A hazai agrártermést illetően a politikus elmondta,kiváló lehetőségekkel rendelkezik az ország, nagyszerű csapatokkal, de valahogy eddig a nemzeti összefogást nem sikerült megvalósítani, a szakember által szervezett programnak ennek a megteremtése is a célja. A nemzetet etetni kell, ezért kell összhang a termelők, a gazdák és a környezetvédők között is, egy egészséges egyensúly érdekében, hogy egészséges élelmiszert lehessen előállítani, egészséges környezetben. Példaként hozta fel a képviselő a farkasok egyre nagyobb számban történő megjelenését, ami veszélyezteti a hagyományos legeltetéses állattartást, azaz itt is kell együttműködés. Nem egyszerű a helyzet, mivel a farkas védett állat, de mellette bizony az élelmiszert is meg kell termelni.

A politikus beszélt a halgazdálkodásról, amiben egyre jobban áll az ország, de már dolgoznak egy olyan programon, ahol a halastavak vízellátását is fejlesszék.

Jakab István szerint Magyarország képes lenne akár Európa éléskamrája lenni, de ehhez kellene az EU agrárreformja is, ám az ezzel kapcsolatos tárgyalások elakadtak,mivel olyan tervek születtek, amik nem csak a magyar, de más uniós tagállamok gazdáinak sem elfogadható.