Benjamin Netanjahu nélkül alakulhat egységkormány Izraelben, Jaír Lapíd és Naftali Bennet vezetésével

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.V.31.-én reggel

     

A Brexit óta az ír kormányfő után másodikként magyar kollégáját, Orbán Viktort fogadta Boris Johnson brit miniszterelnök. 

 

Felavatták a megújult Hősök parcelláját a fővárosi Fiumei úti sírkertben a magyar hősök emlékünnepén. 

 

  1. Benjamin Netanjahu nélkül alakulhat egységkormány Izraelben, Jaír Lapíd és Naftali Bennet vezetésével.

 

Fel kell gyorsítani az új típusú koronavírus okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védelemre kifejlesztett Szputnyik V vakcina európai uniós (EU-s)engedélyezését Markus Söder bajor miniszterelnök szerint. 

 

——————————————————————–

 

Az Országgyűlés kétnapos ülést tart a  héten. A képviselők hétfőn interpellációkkal fordulhatnak a kormány tagjaihoz, míg kedden a pedofíliával szembeni szigorúbb fellépésről tárgyalhatnak.  A képviselők ezután egyebek mellett dönthetnek a kormány energetikai és közszolgáltatási tárgyú törvénymódosító javaslatáról. Az első ülésnap kérdésekkel zárulhat, amire fél óra áll majd rendelkezésre. Kedden reggel 9 órakor szintén napirend előtti felszólalásokkal indulhat a parlamenti munka, a napirendre pedig öt előterjesztés általános vitája kerülhet. A képviselők elsőként a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről és a gyermekek védelmét szolgáló kormánypárti törvényjavaslatról tárgyalhatnak. Emellett szól lesz még a Miniszterelnökséget vezető miniszter veszélyhelyzettel összefüggő, továbbá a vagyongazdálkodást érintő indítványairól is.

 

A jövőt a gyermekek jelentik, ezért az ő érdekükben kell döntéseket hozni – mondta az LMP társelnöke. Kanász-Nagy Máté szerint a felnőtteknek olyan országot kell teremteniük, ahol minden gyermek vágya teljesülhet, ám ehhez sokféle intézkedés kell. Elsőként az esélyteremtő oktatást emelte ki, amelyben – mit fogalmazott – nem számít, ki milyen családból jön, és amelytől mindenki megkapja azokat a készségeket, amelyekkel a változó világban érvényesülhet. Ehhez a magyar oktatási intézményeket kell támogatni, nem pedig a Fudan Egyetemet, és nem a külföldi, hanem magyar érdekeket kell képviselni – mondta.

 

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze, rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész – közölte az MMA szombaton az MTI-vel.  A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt az MMA saját halottjának tekinti.

Jankovics Marcell népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége – olvasható az MMA méltatásában.

Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának – tartalmazza a közlemény.

Számos kitüntetést kapott: 1974-ben Balázs Béla-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 2007-ben Prima Pimissima díjat vehetett át. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2014 óta a nemzet művésze volt. 2019-ben vehette át a közmédia életműdíját, a Csoóri Sándor-díjat. 1998-tól 2000-ig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, 2010-ben az NKA elnöke volt. Az MMA egyesülethez 1993-ban csatlakozott. 2011. november 5-től, az MMA köztestületi rangra emelésével a tagság beválasztotta az elnökségbe. 2014 és 2020 között a MMA alelnöke, majd 2020-tól a köztestület tiszteletbeli elnöke lett.

Jankovics Marcell  többször is vendége volt televíziónknak. Ma este, ezeknek a műsoroknak a sugárzásával emlékezünk rá.

 

Felavatták a megújult Hősök parcelláját a fővárosi Fiumei úti sírkertben a magyar hősök emlékünnepén. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: ezen a helyen az utókor kifejezheti tiszteletét azok előtt, akik a haza védelméért áldozták életüket. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával új és modern arculatot nyert parcella híven őrzi és hirdeti a magyar katona emlékét, és „A hazáért mindhalálig!” jelmondatban megfogalmazott hazaszeretetét és áldozatvállalását – jelentette ki.

 

Hála Gálát  rendezett a Fővárosi Operettszínház az egészségügyi, rendvédelmi és honvédelmi dolgozók számára a nagyszínpadon, kifejezve köszönetét és tiszteletét azért a példátlan küzdelemért, melyben az utóbbi hónapokban szolgálták társadalmunkat a koronavírus-járvány nehéz időszakában.   A több, mint 60 szólista, a táncművészek, az énekkar, zenekar és a teljes háttérstáb minden egyes tagja önkéntesen és díjazás nélkül vállalta a közreműködést abban a reményben, hogy így eljut köszönetnyilvánításuk azokhoz, akik oly sokat tettek a védelmükért. Május 28-án a rendvédelmi és honvédelmi dolgozókat, május 29-én pedig az egészségügyi dolgozókat várták  szeretettel.  A szombati gálaesten Kiss. B. Attila főigazgató köszöntötte a vendégeket,  köztük  Müller Cecilia országos tisztifőorvost is. 

 

Külföld:

  1. Benjamin Netanjahu nélkül alakulhat egységkormány Izraelben.  A jobboldali Jobbra (Jamina) nevű párt csatlakozásával Jaír Lapíd és Naftali Bennet vezetésével Likud nélküli nemzeti egységkormány alakulása körvonalazódik Izraelben – jelentette a helyi média vasárnap. Naftali Bennett pártja frakcióülésén vasárnap elmondta, hogy a Benjamin Netanjahu-ellenes „változás kormányával” folytat koalíciós tárgyalásokat, amely pártjának csatlakozásával megszerezheti az új kormány megszavazásához szükséges relatív többséget az izraeli parlamentben, a kneszetben.  A 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben mindössze 7 képviselői helyet szerző jobboldali párt élén álló Bennet lehet a rotációs kormányzás első félidejének kormányfője, akit majd a 17 képviselői hellyel rendelkező centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt elnöke, Jaír Lapid követ újabb két évig,   ha sikerrel zajlanak a koalíciós tárgyalások, amelyeknek végső határideje szerda éjfél.

 

Az Ausztriai Zsidó Hitközségek Szövetségének főtitkára szerint az iszlamisták mellett bal- és jobboldali szélsőségeseket is egyesít a zsidóellenesség, és a járványellenes intézkedések ellen is tüntettek a holokausztot bagatellizálva.  „A kifejezetten Izrael-ellenes és palesztinpárti tüntetéseken azt látjuk, hogy nemcsak migránsok vesznek rajtuk részt, akik csak most érkeztek az országba, hanem rendszerint már osztrák útlevéllel rendelkezők, akik a második, harmadik vagy negyedik nemzedék óta Ausztriában élnek” – mondta Benjamin Nägele a májusi bécsi tüntetéshullámról, és rámutatott, nem először élnek át ilyesmit. „A zsidó közösségeket felelőssé teszik azért, ami a Közel-Keleten történik, és ez újra meg újra olyan antiszemita megnyilvánulásokba torkollik, amilyeneket sajnos Bécsben is láttunk” — fogalmazott, hozzátéve: természetes, hogy ezt megszenvedi a biztonságérzetük.

 

Fel kell gyorsítani az új típusú koronavírus okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védelemre kifejlesztett Szputnyik V vakcina európai uniós (EU-s)engedélyezését Markus Söder bajor miniszterelnök szerint. A legkisebb német kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a koronavírus-járvány megállítását szolgáló oltási kampányról szólva hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy „akadozzon az oltásmotor”. Ehhez elsősorban a Szputnyik V EU-s engedélyezési eljárását kell felgyorsítani a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA). „Nem szabad pusztán ideológiai okok miatt fecsérelni az időt” – mondta Markus Söder a Bild am Sonntagnak. A német kormányban azzal számolnak, hogy az EMA legkorábban szeptemberben hozhat döntést a Szputnyik V-ről, mert nem kapta még meg a fejlesztőktől az eljáráshoz szükséges összes adatot.

 

Emmanuel Macron francia elnök egy megfenyegette a kilenc hónap alatt immár két katonai puccsot megélő Malit, hogy kivonják az országból a francia katonákat, ha annak vezetése a szélsőséges iszlamizmus felé mozdul el. Franciaország a Barkhane hadműveletben 2014 óta mintegy 5100 katonát állomásoztat a Szahara déli peremén húzódó Száhel-övezet öt országában – köztük Maliban -, hogy a helyi hadseregekkel közösen megtisztítsa a térséget a szélsőséges iszlamista fegyveresektől. Ez jelenleg Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója. Mali északi részét 2012-ben uralmuk alá vették a dzsihadisták, emiatt belbiztonsági válságba sodródott az ország, a bamakói kormány hatalmát most is fenyegetik, és kiindulópontként használják az országot a többiben végrehajtandó támadásaikhoz.

 

Sikeresen kikötött az első kínai teherűrhajó az épülőfélben lévő kínai űrállomáson, annak központi modulján – jelentette a kínai űrkutatási hivatal. A Tiencsou-2 teherűrhajót a Hainan szigeti Vencsang űrközpontból a Hosszú Menetelés-7 Y3 típusú hordozórakéta vitte az űrbe szombaton. A szükségleti cikkeket és üzemanyagot szállító űrhajó a Tienho (Mennyei Harmónia) leendő állomás központi modulján kötött ki. A manőver mintegy

nyolc óra hosszáig tartott. A rakétát eredetileg a múlt héten bocsátották volna föl, de ezt műszaki okok miatt elhalasztották. További tíz részletben tervezik felszállítani az űrállomásra a laboratóriumnak helyet adó két másik modult, felszereléseket, valamint a háromtagú legénységet. Kína az elmúlt években több milliárd dollárt fektetett abba, hogy az űrkutatás területén felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Európához.

 

Gazdaság:

 

Horvátország további engedményeket tesz a nyári turisztikai szezon megmentésére, a csehek a jövő héttől már egy oltással is beutazhatnak az országba, és Zágráb további országokkal is tárgyalásokat kezdeményez az ügyben. Arról, hogy a cseh turisták 22 nappal az első oltás után már korlátozások nélkül átléphetik a horvát határt, Gordan Grlic Radman horvát és Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter tett bejelentést szombaton Zágrábban. A részletekről a  héten még egyeztet a két szaktárca. A külügyminiszteri találkozó apróbóját az adta, hogy a hétvégén – idén először-, megérkezett a horvát tengerpartra a Prága-Brünn-Pozsony-Budapest-Zágráb-Rijeka-Split között közlekedő cseh vonat, több mint háromszáz cseh, szlovák és magyar turistával, valamint harminc újságíróval. A járatra, amely júniusban és szeptemberben hetente háromszor, júliusban és augusztusban pedig naponta közlekedik majd, eddig már 35 ezer jegyet eladtak.

 

Időjárás:

 

Hétfőn is változóan napos-gomolyfelhős idő lesz jellemző. A keleti térségben várhatóak a tartósabban felhős időszakok, míg a Dunántúlon a több napsütés.

Országszerte egyre többfelé alakulhat ki záporeső, illetve zivatargócok előfordulásával is számolni kell. Heves, átmeneti felhőszakadással, jégesővel kísért gócok kialakulásának is kedvezőek lesznek a légköri feltételek.

Zivatar előfordulásának esélye a középső országrészben, a Duna-Tisza közén és a déli megyékben a legnagyobb, míg északnyugaton és északkeleten valamivel kisebb. Ott élénk északias szél fúj.

Estére elgyengülnek, megszűnnek a záporok, zivatargócok. Éjjel előreláthatólag csillagfényes és mérsékelten felhős területek, időszakok váltakoznak csapadék nélkül.

A hőmérséklet jellemző átlaga hétfő délután +17 – +21,  kedd reggel +4 – +9, fok körül alakul.