A lakások eladásából befolyó összeg az önkormányzatoknál marad   

A lakások eladásából befolyó összeg az önkormányzatoknál marad                       

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az önkormányzati lakások privatizációjáról,de szóba került még a járvány kezelése is.

ű

A politikus beszélt arról a törvényjavaslatról, amelyik az önkormányzati bérlakások privatizációját segítené elő. Mint kifejtette, a Fidesz azért támogatja az előterjesztést, mert az a szándékuk, hogy mindenki saját otthonhoz juthasson. Azt lehet tudni, hogy például Nyugat-Európában az emberek egy jelentős része bérlakásban él, de a magyarok jobban szeretik a saját tulajdont. Nem megváltoztatni kell a magyar embereket, sokkal inkább segíteni kellene őket a tulajdon megszerzéséhez. Ami azokat az épületeket illeti, ahol ezek a bérlakások vannak, arra a kérdésre, hogy mi lesz a házak felújításával, a képviselő úgy felelt, a lakás a lakók tulajdona, a ház pedig a lakóké. Mindenhol vannak házfelújítási problémák, de ezek függetlenek attól, hogy a lakásokban bérlők vagy tulajdonosok élnek. Hollik István kiemelte, a lakások eladásából befolyó összeg az önkormányzatoknál marad, így lesz elegendő forrásuk arra, hogy a jelenleg üresen álló, kiadhatatlan bérlakásokat felújítsák, hogy majd azokat a rászorulóknak adhassák ki. Kötelezni erre nem lehet a településeket, de az lenne a logikus, ha a privatizációból befolyó összegeket a megmaradt lakásokra fordítanák.

A szóvivő szerint azért lehet a korlátozások könnyítéséről beszélni, mert a magyar kormány sikeres vakcinabeszerzésének köszönhetően az ország ma már jóval előrébb van,mint az EU, nálunk sokkal jobbak az adatok, az ötmilliós beoltotti szám után az élet is újraindulhat. Ám ez nem jelenti azt, hogy a járványt teljesen legyőzte volna az ország, ezért is kellett fenntartani a veszélyhelyzetet, hogy a kormány gyorsa reagálóképességét fent kell tartani. A jelenlegi állapot szerint a veszélyhelyzet szeptemberig marad fenn.

Az oltási ütem lassulását a politikus úgy indokolta, hogy jelenleg a második oltások vannak terítéken, ha a szakértők szerint szükség van harmadik oltásra, úgy a kormány lépni fog. Most is arra kért mindenkit a szóvivő, hogy vegye fel az oltást, most már biztosan lehet válogatni a vakcinák között, aki most regisztrál, az pár napon belül sorra is kerülhet. Szerencsére a 16 év feletti korosztályból sokan jelentkeztek, fel is vették az oltást, azaz a no vakcina, no party üzenetet megértették.

Magyarország most veszi át az Európa Tanács soros elnöki posztját, ezzel kapcsolatban Hollik István elmondta, ez a hat hónap sikeres lehet, ha nem támadják meg Magyarországot az ET-ben igaztalanul, koholt vádak alapján, jogállamiságot kiáltva. A soros elnökség arra is alkalmat teremthet, hogy Magyarország szorosabb kapcsolatokat építhessen ki nem uniós országokkal, hiszen az Európa Tanácsnak 47 tagja van.  A magyar kormány mindig is szem előtt tartotta, hogy ne csak az EU tagállamaival legyen jó viszonya, hiszen ez a magyar gazdaságnak is alapvető érdeke. Ugyanakkor Magyarország egy sikeres Európai Unióban érdekelt, mert ha a közösség sikeres,akkor a tagországok is azok,  ám a magyar kormány szerint az EU az elmúlt több mint tíz évben az összes felmerülő problémára elhibázottan és késve reagált, legyen szó a 2088-as gazdasági válságról, a 2015-ös migrációs krízisről. Közben az EU nem képes arra, hogy akár Izrael kérdésében egységes álláspontra jusson, egy biztos, Magyarország nem engedi egy Izraelt elítélő nyilatkozat kiadását.