Újabb halálos áldozatokat szedett szerdán a tovább zajló izraeli-gázai rakétaháború

 

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb  Hírei  2021.V.13.- reggelén 

A terhesség 36. hete előtti időszakig a második védőoltást is megkaphatják a várandós kismamák az újabb nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és vélemények alapján – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt mondta, az újabb eredmények és publikációk alapján, a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére, az infektológiai, valamint a szülészeti szakmai kollégium véleménye alapján módosították a várandósok és a szoptató kismamák koronavírus elleni védőoltásának ajánlását. Továbbra is érvényes, hogy az mRNS-alapú vakcinákat, vagyis a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a kismamák. A terhesség 12. hete után, vagyis a második trimeszter alatt kapják meg ezután is az első védőoltást, a változás az, hogy az oltóorvos és a szülész-nőgyógyász mérlegelése alapján a másodikat a várandósság 36. hetéig, vagyis a szülés előtti negyedik hétig szintén be lehet adni. Annak, aki a terhessége alatt csak az első adagot kapta meg, a szülést követő második héttől javasolt a második adag beadása – ismertette Müller Cecília.

A kormány és a fővárosi önkormányzat közösen dolgozik a Szabolcs utcai, hajléktalanokat ellátó egészségügyi intézmény jövőbeli fejlesztésén – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a Főpolgármesteri Hivatal. Közös közleményük szerint a kormány és főváros által az intézmény ügyében létrehozott munkacsoport első ülésén a felek egyértelművé tették, hogy kölcsönösen érdekeltek egy, a jelenlegihez hasonló egészségügyi intézmény folyamatos és hosszútávú működésében. A munkacsoport ezért felkérte a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) főigazgatóját, hogy a témában jártas civil és egyházi karitatív szervezetek bevonásával dolgozzon ki javaslatokat a lehetséges további működésére. Ennek is figyelembevételével tesz majd javaslatot a munkacsoport a döntéshozóknak az intézmény további sorsát illetően, ideértve a működés helyszínét és tevékenységi körét is – közölték.

Már hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Törökország és Bahrein – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás azt mondta, nem volt igaz, s most sem az, amivel az „oltásellenes baloldal” vádolja a kormányt, miszerint a keleti vakcinákkal nem lehet utazni. Jelezte Horvátország kapcsán, hogy a helyi hatóságok a „plasztikkártya” mellett elkérik a „fehér oltási papírt” is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás a második oltás utáni 14. naptól lehetséges – hívta fel a figyelmet.

Az egészségügyi várólisták csökkentésére vonatkozó kormányzati tervek iránt érdeklődött az MSZP országgyűlési képviselője. Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett arra, hogy csütörtöktől ismét el lehet végezni a korábban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett ütemezett, halasztható műtéteket. Elmondta, ezen beavatkozások leállása miatt rendkívül hosszú várólisták alakultak ki: szürkehályogműtétre több mint 11 ezer, térdprotézisműtétre csaknem 7200, míg sérvműtétre több mint 1200 beteg vár. Azt tudakolta, a kormánynak milyen tervei vannak a várólisták csökkentésére. Honnan lesz személyzet az elmaradt műtétek pótlására? Terveznek-e nagyobb összeget átcsoportosítani a várólisták csökkentésére? – kérdezte.

A Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlat bemutatóját tartották Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka a bemutató után elmondta: a Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó „regionális különleges műveleti

komponens parancsnokság” elérje a kezdeti műveleti képességet. Ennek a parancsnokságnak 2024-re a teljes műveleti készenlétet el kell érnie, ennek első tesztelését ezen a gyakorlaton is végre tudták hajtani – tette hozzá.

Külföld:

Újabb halálos áldozatokat szedett szerdán a tovább zajló izraeli-gázai rakétaháború – jelentette az izraeli sajtó. Az izraeli Barzilaj kórház Askelónban szerda délelőtt 4 olyan sebesültet fogadott, akiket egy Gázai övezetből vállról indított páncéltörő rakéta talált el, miközben az övezet környékén utaztak. Az egyik sebesült, egy izraeli katona, meghalt, egy másik utas életveszélyes állapotban van – jelentette az izraeli katonai rádió tudósítója a kórházból. Benjámin Netanjahu a vegyesen, zsidók és arabok lakta észak-izraeli Akkóba látogatott, ahol kedden zavargások törtek ki, arab fiatalok erőszakos tüntetéseken vettek részt és gyújtogattak. Reuven Rivlin izraeli államfő éles szavakkal ítélte el az arab fiatalok zavargásait a vegyes lakosú városokban, és a Lodban történteket pogromnak nevezte. Brutális támadásnak nevezte az izraeli zászló palesztinra cserélését Lodban, ami szerinte árt az arabok és a zsidók izraeli együttélésének, és elítélte az arab vezetők hallgatását a történtek után. Beni Ganz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a katonai hadművelet a gázai fegyveresek ellen „addig fog tartani, amíg szükséges”. „Izrael nem készül tűzszünetre. Csak ha teljes csendet érünk el, akkor beszélhetünk nyugalomról” – mondta Ganz a gázai rakétatámadások egyik legfőbb célpontjában, Askelónban tett látogatásán szerdán.

Szerda este ismét rakétazápor zúdult Izrael középső részére, szirénák szóltak Tel-Avivban és az egész déli országrészben, miután a Hamász nagyszabású támadást indított parancsnokai likvidálásának megtorlására.A rakéták többsége nyílt területeken esett le, vagy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer hárította őket. Szderotban azonban az

egyik rakéta telibetalált egy lakóházat, ami jelentős károkat okozott az egyik hálószobában, ahol egy hatéves kisfiú aludt. Az első jelentések ellentmondásosak, egyes hírek szerint súlyosan megsérült, mások szerint sikerült kimenekíteni.

A napokban kiújult izraeli-palesztin konfliktusról egyeztetett telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága. Erdogan a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek „hathatós és elrettentő leckét kell adnia” Izraelnek a palesztinok elleni „vakmerő” támadásai miatt. Ankara a fellépés érdekében „minden szinten kezdeményezéseket tesz” – tette hozzá. A török államfő egyúttal nyomatékosította: fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) még azelőtt beavatkozzon a történesekbe, hogy a válság súlyosabbá válik. Aláhúzta, hogy az ENSZ BT-nek határozott és világos üzeneteket kell küldenie Izraelnek a támadások leállításáról. Erdgan azt is szorgalmazta, hogy gondolkodjanak el azon a felvetésen, amely szerint a palesztin civilek védelme érdekében nemzetközi békefenntartókat kéne küldeni a térségbe. A nemzetközi békefenntartók igénye 2018 májusában az Iszlám Együttműködés Szervezetének rendkívüli isztambuli ülésén fogalmazódott meg.

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltást, ha nem európai uniós (EU-) engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter

Berlinben. Jens Spahn tájékoztatóján a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal kapcsolatban rámutatott, hogy a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban. Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek. Nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban engedélyezett oltóanyagok.

Bosznia-Hercegovina nem fog szétesni, és mindazok, akik fel akarják osztani, tévednek, a boszniaiak ugyanis ellenezni fogják mindezt – hangsúlyozta Husein Kavazovic, a boszniai iszlám közösség vezetője a Dnevni Avaz című szarajevói napilap tájékoztatása szerint. Bosznia-Hercegovina független és önálló állam marad a jövőben is, ez nem kérdés. Husein Kavazovic azokra a volt Jugoszlávia térségének újrarendezéséről szóló, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzésekre reagált így, amelyek április végén bukkantak fel a nemzetközi sajtóban. A dokumentum szerint a térség stabilitásának biztosításához etnikai alapon át kellene rajzolni a volt Jugoszlávia területén kialakult országok határait. Így Észak-Macedónia és Montenegró egyes részeit, valamint Bosznia-Hercegovina teljes egészét fel kell osztani Horvátország és Szerbia között, Koszovót pedig hozzá kell csatolni Albániához.

Ismét indul az iráni elnöki tisztségért Mahmúd Ahmadinezsád korábbi államfő – ezt ő maga erősítette meg, miután megjelent a belügyminisztériumnál, hogy hivatalosan bejegyeztesse magát a június 18-i választásra. Iránban a választáson indulók jelöltségét a legfőbb vallási és politikai vezető és a parlament által kinevezett Őrök Tanácsának kell jóváhagynia. A 64 éves Ahmadinezsád 2005 és 2013 között volt elnök, de az előző, 2017-es választáson jelöltségét nem hagyták jóvá. Ahmadinezsád elnöksége idején népszerűnek számított a keményvonalasok, a konzervatívok és az uralkodó vallási vezetők között, mindazonáltal tevékenységének vége felé megkérdőjelezték politikai irányvonalát, miután az Irán nukleáris kapacitásainak növelésére nagyban összpontosító politikája az országot gazdasági válságba sodró nemzetközi szankciókat vont maga után.

Gazdaság:

A gazdaság-újraindítási akcióterv végrehajtásával idén újra meghaladhatja a 4 százalékot a növekedés – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás kijelentette, hogy az emberek fáradhatatlanságának, és a kormány intézkedéseinek köszönhetően a válság ellenére Magyarország eredményei jók. Bár a járvány a gazdaságot is megtámadva 5,1 százalékos visszaesést okozott tavaly, de ez is jobb teljesítményt jelez, mint az EU 6,4 százalékos visszaesése – mondta. Hozzátette, hogy a legfontosabb gazdasági mutató a foglalkoztatottság, a kormány ezért minden munkahelyet megvéd vagy újat teremt azok helyett, amelyeket a válság elvett. Kormányzati támogatásban eddig több mint 1,7 millióan részesültek.

Időjárás:

Csütörtökön túlnyomórészt erősen felhős ég lesz jellemző, átmeneti napos időszakokkal.

Időszakosan és szórványosan, szerte az országban kialakulnak záporok, zivatargócok. Utóbbi nagyobb eséllyel a déli megyékben lehet.

Éjszaka többnyire felhős lesz az ég. Főként délen fordulhat elő eső, záporeső.

A hőmérséklet csütörtök reggel +8 – +11, csütörtök délután északnyugaton +15, délkeleten +22, fok körül alakul.