Nem a szomszédtól kell félni, hanem saját magunktól

Nem a szomszédtól kell félni, hanem saját magunktól

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járványról, a védekezésről, a harmadik oltásról.

A főorvos a különböző mutánsokról elmondta, ezek egymástól csak kicsiben térnek el, sajnos ez éppen elegendő, hogy gyorsan elterjedjenek. Azt meg nem lehet még tudni, hogy ezek közül melyik súlyosabb, melyik a halálosabb. Azt már lehet tudni, hogy a brazil mutáns a gyerekekre veszélyesebb, az indiai pedig jóval gyorsabban terjed az összes eddiginél, a dél-afrikairól meg még igen keveset tudni. A szakember kijelentette, összességében elmondható, valamennyi mutáns ellen a jelenlegi védőoltások valamekkora védelmet nyújtanak, azaz nem kell megijedni, ha például megjelenik, mert a beoltottak jóval nagyobb védettséggel rendelkezik. A bajt a beoltatlanok körében okozhatja, azaz ez ellen a mutáns ellen is a minél nagyobb átoltottsággal lehet felvenni a versenyt.

Arra a felvetésre, hogy olybá tűnik, a szakemberek között sincs mindenben egyetértés, ami a lakosság számára sem nyújt kellő megnyugvást, Szlávik János megjegyezte, egy új betegségről van szó, amit különböző módon látnak a szakértők. Ám az lenne alegjobb, ha ők egyeztetnének egymással. Hozzátette, változnak a dolgok, nem biztos, hogy az amit az egyik héten mondanak a vírusról, az a másik héten is igaz. Ám a legfontosabb az, hogy nem szabad a szakértőknek sem olyanokat mondani, ami akár pánikot is kelthet. Például nem szerencsés, ha egyik-másik oltás hatékonyságáról beszélnek. A szakértőknek lehet véleménye, de ezt csak akkor lehetne elmondani, ha ezt megfelelően aláis tudja támasztani. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem,hogy ma már egymilliárd ember van beoltva a világon, ami azért hatalmas szám.

Az átoltottságot tekintve Szlávik János szert Magyarország éppen azzal került nehezebb helyzetbe, hogy sokféle védőoltást szerzett be, vannak országok, ahol kétféle oltás van, itthon meg hat. Mindegyikről jönnek folyamatosan a hírek, így nehezebb dönteni, pedig alapjában nincs rossz vakcina.

Arra a kérdésre, hogy a járvány mennyire alakítja át az egészségkultúrát, a főorvos megjegyezte, elképzelhető, hogy a magyar egészségkultúra javulni fog, de az is igaz, az elmúlt másfél év otthonléte nem tett jót, megerősödött a depresszió, többen elhíztak.

A harmadik oltás kapcsán azt is elmondta a főorvos, számos más bajra is kell akár harmadik oltást kapni, ez egy teljesen normális dolog. Arról nem beszélve, hogy az állandóan változó vírusok miatt is majdnem biztos, kell majd harmadik oltás. Olyan oltás is kell majd, ami a mutánsok ellen is jó lesz, ezek már készülnek, a nyár végén, őszre ezeket is be kell majd adni.

A gyerekeket is oltják több országban, ez egy bonyolult dolog a szakember szerint, érdemes megnézni a korfát, a 12 év alattiaknál kevés fertőzött van, így elég az idősebbeket oltani,persze az lenne a legjobb, ha a felnőttek oltatnák be magukat, ha így lenne, akkor nem kellene a gyerekeket beoltani, meglenne a nyájimmunitás.

A szomszéd országokra is figyelni kell, mert ha itthon nincs meg a szükséges 70-80 százalékos átoltottság, amíg ez nincs meg, akkor megvan a fertőzés veszélye. De tudni kell, nem a szomszédtól kell félni, hanem saját magunktól.

Többen mondják folyamatosan az oltások kötelezővé tették, Szlávik János szerint vannak ilyenek, de az is igaz, olya betegségek ellen van ilyen, amit el lehet tüntetni., ám a koronavírus nem ilyen, ez velünk marad, így nem lenne célszerű kötelezővé tenni a védőoltást. Most marad a kártya, az azzal járó jogosítványok, amitől sokan tartanak, de a válasz erre roppant egyszerű, ha most mindenki beoltatja magát, akkor elkerülhető a negyedik hullám.

A főorvos kiemelte, létezik a poszt-Covid  betegség, ami igen összetett, sok szakma foglalkozik vele, de ahogy a vírusra sincs gyógyszer, így erre sincs, azaz igen nehéz ezt kezelni.