A tegnapi napig majdnem 30 ezer határsértőt fogtak el, majd 300 embercsempészt

A tegnapi napig majdnem 30 ezer határsértőt fogtak el, majd 300 embercsempészt

Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a migrációs helyzetről, a veszélyhelyzetről, a Frontex szerepéről.

 

Bakondi György beszélt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, annak indokairól, mint elmondta, ez a határőrizet biztonságával összefüggő jogintézmény, aminek kettős rendeltetése van. Egyrészt ez ad lehetőséget a Magyar Honvédségnek a határőrizet igénybevételére, a nagy számban érkező migránsok hatékony elfogására. Másrészt pedig a veszélyhelyzet teremt lehetőséget arra, hogy az elfogottakat egy szabálysértési eljárás után visszaküldjék a kerítés túloldalára. Mindezek egy komoly biztonsági hatékonyságot adnak a határőrizeti tevékenységnek, amely a jelenlegi nyomás mellett nem nélkülözhető. Ennek köszönhetően a tegnapi napig majdnem 30 ezer határsértőt fogtak el, majd 300 embercsempészt. A járványhelyzet kapcsán azt is megjegyezte Bakondi György, hogy az érkezők dinamikáját az határozza meg, hogy a balkáni útvonal országaiban a COVID helyzet miatt milyen szigorító intézkedések vannak vagy éppen nincsenek a határőrizetben. Azaz minél szigorúbbak az érintett országok intézkedései a járványhelyzet miatt, annál jobban beszűkülnek az embercsempészek lehetőségei, a lazítások esetében megnőnek a csempészek lehetőségei. Azt nem lehet tudni, hogy a migránsok közül mennyi a fertőzött, arról nem lehet pontos képet kapni, hiszen csak azokról vannak adatok,akiket lefüleltek, de az biztos, a mostani helyzet nem csak biztonsági, hanem közegészségügyi kockázatot is magában hordoz – tette hozzá a főtanácsadó.

Bakondi György a Frontex szerepéről is beszélt. Ez az európai határőrsége, az EU alárendelve, a létszámát pedig a közösség döntéshozó szerve határozza meg. A Frontex állományáéba a tagállamok rendelnek erőket, volt egy vita arról korábban, hogy a Frontex szerepet vállalhat-e egy olyan ország határszakaszán, ahol ehhez nem járultak hozzá. Véleménye szerint a szuverenitás miatt szerencsére ez az ötlet nem valósult meg. Most a Frontex erős segítséget nyújtanak, az irányítás az adott tagállamhoz tartozik, egy államhatáron fegyveresen vesznek részt, magyarok is vállalnak szerepet. A Frontex egy ideig a magyar határon is közreműködött,ám végül visszavonták innen az alakulataikat, a magyar kormány úgy döntött, ezzel szemben nem kívánja a szervezethez irányított magyar erőket visszahívni. Bakondi György szerint a Frontex egy együttműködő, tanácsadó, kontrolláló szerepet vállaló rendőri szerv. Arra a kérdésre, hogy van-e olyan ország, amelyik nem képes saját határát megvédeni, a főtanácsadó szerint rendészeti szempontból szinte mindegyik állam képes erre. Ám ehhez kellenek jogi szabályok is, mert van, ahol jelenleg nem lehet visszaküldeni a határsértőket, ennek a következményeit lehetett látni másutt. Most az a helyzet áll fenn – emelte ki Bakondi György, hogy elfogják a migránsokat Görögországban, akik azonnal kérik a menekültstátuszt, amit elég gyorsan,általában pozitívan elbírálnak. A kapott igazolással pedig elindulnak Németországba, ahol most már azt mondják, a menekültstátusz valóban alkalmas az Európán belüli közlekedésre, de nem alkalmas a letelepedésre., így őket visszaküldik Görögországba, ezt nevezik másodlagos migráció. Mindez a görög szigeteken élőknek nagyon nem jó, hiszen aggódnak a várható turisztikai idény miatt. Most már lépett ebben az ügyben a görög kormány.

Bakondi György kijelentette, vannak olyanok,akik valóban menekültek, leginkább Szíriából, őket a Genfi Konvencióértelmében az első biztonságos országban kell ideiglenesen befogadni, ez Törökország, de úgy, hogy a konfliktus befejeződése után a menekülteknek vissza kell térni a hazájukba. Ám mindezek helyett sokan már berendezkedtek Törökországban, míg mások meg elindulnak Európába. Hozzátette, szerencsére vannak európai országok, mint Dánia, ahol már úgy döntöttek, Damaszkusz már biztonságos, azaz mehetnek vissza az érkezők.