Minden kutatásnak reprezentatívnak kell lennie

Minden kutatásnak reprezentatívnak kell lennie

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a közvélemény-kutatók munkájáról, a pártok népszerűségéről, az ellenzéki összefogásról  .

Az elemző reagált azokra a véleményekre, amelyek szerint a közvélemény-kutatók megrendelésre dolgoznak. Mint kifejtette, ez csak abból a szempontból van így, hogy a kutatóknak bizonyos kérdéseket kell kidolgozni, legyen szó például a pártpreferenciákról, az oltási hajlandóságról. Ám a közvélemény-kutatás alapja mégis az, hogy az adatokat és a tényeket tisztelni kell, függetlenül attól, hogy ki is a kutatás megrendelője. Minden kutatásnak reprezentatívnak kell lennie, ez is kiemelten fontos.

Erdélyi Rezső Krisztián külön is beszélt akisebb pártokról, amelyek még nem szerepelnek a kutatók látókörében, megjegyezve, mindegyiknek nehéz dolga van, függetlenül attól, hogy miként jellemzik magukat. Azért nehéz nekik, mert jelenleg Magyarországon egy nagyon erős kétosztatú politikai rend van, 2022-ben két nagyjából egyenlő erő fog majd szembeállni egymással, 2 és félmillió-hárommillió ember támogatja a kormánypártokat,kettő- kettő és félmillió pedig támogatja az ellenzéki pártokat egyesével. Persze az egy komoly kérdés, hogy az ellenzéki összefogásnak mennyi lesz majd a támogatottsága. Az is érdekes,hogy az összefogás pártjai – legyen szó ideológiáról, szakpolitikai kérdésekről – olyan irányból érkeztek, amelyek taszítják egymást, de van egy összetartó erejük, ez a hatalom akarása. Ugyan az összefogás a helyhatóságoknál már megvalósult, de ez sem megy zökkenőmentesen, igaz az is – jegyezte meg az elemző, hogy kommunikációs szempontból az ellenzéki önkormányzatok hivatkozhatnak arra, hogy képesek lennének jól csinálni mindent, de a kormány elvonásai miatt erre nincs lehetőségük. A kormányzásnál persze nem lehet Másra mutogatni, most azt kell megmutatniuk a választóiknak, hogy nem számít,ki honnan jött, a lényeg az összefogás. A választói akarat bnagyon rövid, azt is mondhatják ellenzéki pártok, hogy még nem mindegyikük volt kormányon eddig. Az emberek nem emlékeznek arra, hogy mi volt 2010 előtt, az emberek pedig emóciók alapján szavaznak. Ez egy sokpárti összefogás, de a magyar történelemben eddig még nem volt nagykoalíciós kormányzás. A pártok ígérgetnek, Erdélyi Rezső Krisztián szerint ezeket fel is osztják maguk között, például az MSZP beszél a minimálbér adómentességéről,  a Momentum az elszámoltatást mondja erősen, a Jobbik elnöke meg egy szerepet vállalt be például a minősíthetetlennek gondolt parlamenti szereplésével.

Arra a felvetésre, hogy ez is okozhatja-e aJobbik elnökének népszerűségét az ellenzéki miniszterelnök-jelölt-jelölti versenyben,a Nézőpont szakembere felhívta a figyelmet, ez egy relatív népszerűség,  a balliberális ellenzék egészét nem tudja megszólítani, a parizerpolitikával sem népszerű az ellenzék soraiban. Arról nem beszélve, két várható jelölt be sem jelentkezett még ebbe a versenybe, legyen szó Karácsony Gergelyről, Dobrev Kláráról,akik még nem jelentették be az indulásukat. Dobrev Klára népszerűségét befolyásolja nyilvánvaló, hogy ő Gyurcsány Ferenc felesége, bár erre egzakt kutatás nem készült.

Visszatérve a kisebb pártokra, Erdélyi Rezső Krisztián szerint a népszerűségük egyenként az egyszázalékos küszöb alatt van, ugyanakkor ezek a pártok tudnak egyes helyeken meglepetést okozni, eldöntve egy-egy voks sorsát.