Az Izraeli Legfelsőbb Bíróság magyarázatot kért arról, hogy miért maradt betöltetlen néhány miniszteri poszt

 

A Legfelsőbb Bírósága 48 órát adott Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Beni Gantznak egy új igazságügyi miniszter kinevezésére, különben a bíróság önállóan vitatja meg a poszt betöltésének kérdését.

A Netanjahu nevében a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott nyilatkozat elkötelezte magát amellett, hogy vitát folytasson az ügyről a megadott határidőn belül – ugyanakkor kijelentette, hogy a miniszterelnök nem kötelezi el magát amellett, hogy a tisztség betöltésre kerüljön. A nyilatkozatot egy olyan petíciós tárgyalás során nyújtották be, mely a megüresedett miniszteri pozíciók betöltését követeli.

Arra a kérdésre, hogy ez a válasz tükrözi-e Beni Gantz rotációs miniszterelnök álláspontját, az állam képviselője azt mondta: „Nem, nem tudtuk elérni őt.”

Eszter Hajut, a Legfelsőbb Bíróság elnöke ezért úgy döntött, hogy a kormánynak kedd délutánig meg kell vitatnia a kérdést és döntést kell hoznia – és ha ezt nem teszi meg, akkor a bíróság saját tárgyalást tart az ügyben.

Röviddel később Gantz Twitteren kijelentette:

„A kabinet ülésén követelni fogom, hogy állandó igazságügyi miniszterré nevezzenek ki a demokrácia fenntartása érdekében, a Likuddal aláírt megállapodással összhangban. Nem fogok egy talpalatnyi helyett sem adni Netanjahunak. Ehhez nincs szükség 48 órára, ezt 48 percen belül szavazásra lehet bocsátani, megszüntetve a jogállamiság megsértését.”

Avichai Mendelblit főügyész a nap folyamán a bírósághoz Gantz nevében benyújtott nyilatkozatában a rotációs miniszterelnök kijelentette, hogy elutasította Netanjahu Likud pártjának javaslatát, amely szerint a pozíció hatásköreit fel kellene osztani több más miniszter között, hogy az állandó miniszter kinevezését tovább húzhassák.

Gantz követelte az igazságügyi miniszter azonnali kinevezését, míg Netanjahu korábban vasárnap azt mondta, hogy a kabinet jövő vasárnap tárgyal a szerepek betöltéséről.

Mindez azután történt, hogy a Legfelsőbb Bíróság magyarázatot kért arról, hogy miért maradt betöltetlen néhány miniszteri poszt a Minőségi Kormányért Mozgalom és a Tohar Hamidot szervezetek által benyújtott petíciók nyomán. A bíróság vasárnap este tárgyalja a petíciókat.

A Netanjahu és Gantz által tavaly aláírt koalíciós megállapodás szerint a felek megállapodtak abban, hogy a kormány idejére az igazságügyminiszteri poszt Gantz Kék-Fehér pártjához kerül, és a miniszter kinevezéséhez a kabinet mindkét blokkjának jóváhagyása szükséges. Netanjahu azonban jelenleg akadályozza a kabinetszavazást az ügyben.

Mendeblit álláspontja szerint az igazságügyi minisztert azonnal ki kell nevezni, tekintettel a gyanúsítottak személyes bírósági megjelenését korlátozó rendelet lejártára, amelyet csak az igazságügyi miniszter terjeszthet ki. Mendelblit azzal érvelt, hogy az igazságügyi miniszter kinevezésének elmulasztása így veszélyezteti a fogvatartottak egészségét, akiknek most a koronavírusfertőzés kockázatától függetlenül bíróság elé kell állniuk. Továbbá a börtönszolgálat kockázat minimalizálására kidolgozott terve elfogadhatatlan az Egészségügyi Minisztérium számára, mert nem elég hatékony.

Az igazságügyi mellett betöltetlenek még a kommunikáció, a felsőoktatás, a vízkészlet, a társadalmi egyenlőség, valamint a tudomány és a technológia minisztériumok. Mindegyiknek volt korábban megbízott minisztere, de mandátumuk az elmúlt hetekben lejárt, és a petíció benyújtói követelik állandó miniszterek kinevezését mindegyikhez.

Ami a továbbra is betöltetlen miniszteri posztokat illeti, Mendelblit szerint lehet várni a jövő heti kormányülésig, mivel ez egyértelmű politikai kérdés. Ez a politikusoknak „újabb rövid időt biztosít, hogy bírósági döntés nélkül megoldhassák a kérdést politikai szinten” – írta Mendelblit.

A bíróságnak adott válasz megjegyzi, hogy hat miniszteri poszt betöltetlen, mivel több mint három hónap telt el azóta, hogy ideiglenesen kinevezték a szerepet betöltő személyt.

Forrás: Haaretz ,ITIM