Tázriá – Möcorá פָּרָשׁוֹת תַזְרִיעַ-מְּצֹרָע-A HetiTV és a BreuerPress Legfrissebb Hírei 2020.04.16.-reggelén

A HetiTV és a BreuerPress Legfrissebb Hírei 2020.04.16.-reggelén

Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2021-04-16 19:16 –

Szombat kimenete: 2021-04-17 20:25:00

Tázriá – Möcorá פָּרָשׁוֹת תַזְרִיעַ-מְּצֹרָע

 

 

Belföldi hírek: 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón a Heti Tv több fontos kérdésére is válaszolt. Többek közt azt szerettük volna megtudni, mennyiben befolyásolja a nemrég megérkezett egydózisú Janssen-oltóanyag az oltást, főleg annak fényében, hogy az Egyesült Államokban éppen leállították az oltások beadását. Gulyás Gergely szerint a kor és az egészségügyi szempontok alapján a háziorvosok határozzák meg a sorrendet az oltásra várók között. Az uniós vakcinák lassan érkeznek, a Janssen kiesett, de tájékozódnak, hogy előrébb tudják-e hozni a szállításokat.

Ezen túl, a Heti Tv is rákérdezett a pedagógusok oltására, az iskolák nyitására. A  miniszter elmondta, Maruzsa Zoltán államtitkár fog főbb tájékoztatást adni az oktatásról, az iskolák nyitásáról, de azt már most megjegyezte Gulyás Gergely, például az intézményvezetők most is engedélyezhetnek távollétet. A miniszter szerint az alsó tagozatnak az az előnye, hogy kevesebb a tanár, így a tanár-diák kapcsolat nem olyan intenzív, így ez is csökkenti a kockázatokat. A politikus hozzátette, a pedagógusok oltása után a kor és az egészségügyi állapot meghatározását követően állíthatnak fel a háziorvosok oltási sorrendet. Az elmúlt héten kevesebb embert oltottak, mert nem érkezett meg a korábban beígért mennyiség. Ezt mindenféleképpen igyekszik a kormány korrigálni, illetve a beszerzéseket felgyorsítani.

—-

Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A kormányzati oldalon megjelent program szerint a Nemzeti ünnepek és emléknapok, valamint a budapesti Holokauszt Emlékközpont Facebook-csatornáin holokauszt-túlélők, közéleti szereplők, diplomaták bevonásával készült kisfilmeket és fotókat tesznek közzé. Délután 4 órakor az emlékközpont Facebook-oldalán, valamint a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube-csatornáján gyászimát közvetítenek. A Holokauszt Emlékközpont honlapján a vészkorszak idejéből származó tárgyak és fényképek felhasználásával összeállított online kiállítást lehet megtekinteni. A központi rendezvényekhez kapcsolódóan a hét elejétől a holokauszttal kapcsolatos filmeket tesznek közzé a Nemzeti ünnepek és emléknapok YouTube-csatornáján.

Az LMP erős kockázatnak tartja, hogy az elégtelen kormányzati kommunikáció eredményeként adósságcsapdába kerülnek azok, akik éltek a hitelmoratóriummal. Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes szerint ezt meg kell gátolni, hogy „ne a bankok legyenek kormányzati jóváhagyással a nyomor vámszedői”. A politikus kijelentette: sok százezer családot vitt bele a kormány a hiteltörlesztés halasztásába úgy, hogy a pontos feltételekről nem tájékoztatta őket. Hol volt a jegybank és annak elnöke, Matolcsy György? Hol volt a kormány illetékese, akinek tájékoztatást kellett volna adnia? – sorolta, sérelmezve, hogy eközben szerinte ezermilliárdokat vitt el a felesleges propaganda és a felesleges beruházások.

A magyar átoltottság és az oltási sebesség a duplája az uniós átlagnak – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás elmondta, ha a kormány nem vásárolt volna orosz és a kínai vakcinát, akkor most az uniós átlag körül lenne Magyarországon is az átoltottság. Hozzátette, a kormány hétmillió adag orosz és kínai vakcinát kötött le, azokból mostanáig 2 millió 320 ezer dózis érkezett meg. Ez azt jelenti, hogy ezekből a teljes mennyiség 3,5 millió ember életét védheti majd meg – hívta fel a figyelmet. Kérdésre elmondta azt is, mind a kínai, mind pedig az orosz vakcinagyártó időben szállítja a védőoltásokat és a kormány arra számít, hogy ez így lesz a jövőben is.

Külföldi hírek:

Egy radikális ultraortodox frakció fiatal tagjai katonák sírjain elhelyezett izraeli zászlókat és koszorúkat gyújtottak fel Jeruzsálemben, közölte a rendőrség tegnap, Izrael 73. függetlenségi napján, egy nappal az ország elesett katonáinak és a terror civil áldozatainak emléknapja után. A rendőrség nyomozást indított az ügyben egy videó közzététele után és közölte, hogy nyílt és rejtett intézkedéseket alkalmaznak a gyanúsítottak elfogására. A média szerint az elkövetők a Har Hamenuhot temetőből zászlókat és koszorújat loptak el az éjszaka és Jeruzsálem Mea Searim ultraortodox negyedében felgyújtották őket és filmre vették, ahogy elégnek.

Joe Biden amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra. Az amerikai elnök által aláírt rendelet értelmében az Egyesült Állmok olyan büntető intézkedéseket hoz, amelyek „stratégiai és gazdasági következményekkel” járnak majd Oroszországra, ha ez utóbbi folytatja vagy fokozza a nemzetközi helyzet destabilizálására irányuló akcióit. Washington ezen kívül kiutasít tíz olyan orosz személyt, aki az orosz hírszerzésnek dolgozik amerikai területen diplomáciai fedettség alatt – fogalmaz a rendelet.

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, nyolc régióban a tizenkettőből, hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei és teraszai – közölték a válságkabinet. A ljubljanai kormány szerda este hozott döntése alapján változnak a határátlépési feltételein is. Ezentúl oltási bizonyítvánnyal azok is beutazhatnak Szlovéniába, akik a Szputnyik V- vagy Johnson & Johnson-vakcinát vették fel. Eddig csak azok léphették át a határt ezzel az igazolással, akik a Pfizer/BioNTech, a Moderna vagy az Astrazeneca koronavírus elleni vakcinájával voltak beoltva. A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak 14 napnak, míg az AstraZeneca, a Szputnyik V és a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter felszólította Kijevben Oroszországot, hogy hagyjon fel az Ukrajna határa körüli helyzet élezésével, és térjen vissza a konfliktus tárgyalásos rendezésének útjára. A litván diplomácia vezetője a egy  hírportál beszámolója szerint ezt azon a sajtótájékoztatón mondta, amelyet ukrán, lett és észt hivatali partnerével együtt tartottak az ukrán fővárosban. A három balti ország külügyminisztere közös látogatásra érkezett tegnap Kijevbe. „Éppen Oroszországnak kell abbahagynia agresszív cselekedeteit, a helyzet eszkalálását, és vissza kell térnie az egyetlen hatékony útra, a politikai tárgyalások útjára a minszki és a normandiai formátumban” – mondta Landsbergis, hangsúlyozva, hogy „a vörös vonalak” átlépése után a politikai rendezés lehetősége már kevésbé lesz lehetséges, a következmények pedig „elkerülhetetlenek lesznek”.

A német alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette és megsemmisítette a lakbérek befagyasztásáról szóló berlini helyi jogszabályt egy tegnap ismertetett ítéletével. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy a tartományi rangú főváros parlamentje (képviselőház) a jogszabály megalkotásával túllépett hatáskörén, mert a szövetségi parlament (Bundestag) már hozott törvényt az ügyben. Ezért a helyi, tartományi szabályozás érvénytelen. A Bundestag 2015-ben fogadta el az úgynevezett lakbérfékről szóló törvényt, amely előírja, hogy a tulajdonos vagy ingatlankezelő bérlőváltáskor legfeljebb 10 százalékkal emelheti a kezdeti bérleti díjat a térségben – kerületben, városrészen, településen – jellemző átlagos lakbér fölé. A berlini parlament 2020 elején ennél jóval szigorúbb szabályokat írt elő az úgynevezett lakbérplafont bevezető törvénnyel.

A bécsi tárgyalásokon tett javaslatok jobbára arrogánsak, megalázók és figyelemre sem méltók – jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a múlt héten Bécsben megkezdődött, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetésekről. Ali Hamenei ajatollah ismét bírálta Washingtont, valamint óva intett a tárgyalások elhúzódásától, amely szerinte csak árt az országnak. Hozzátette: a feleknek eleget kell tenniük Teherán követeléseinek, amennyiben azt akarják, hogy Irán is teljesítse a vállalásait. Nem sokkal Hamenei beszéde előtt a tárgyalásokon részt vevő Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság közös közleményt adott ki, amelyben mélységesen aggasztónak nevezték Teherán urándúsítását, rámutatva arra, hogy az ilyen tevékenység az atomfegyverek kifejlesztésének egyik fontos része.

Gazdaság:

A cél az, hogy ahogyan a járvány kitörése előtt, úgy annak legyőzése után is a V4-ek közössége legyen Európa gazdasági motorja – jelentette ki Varga Mihály a V4-es pénzügyminiszterek videós tanácskozását követően. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a Visegrádi Együttműködés (V4) országai a gazdaság újraindítását, a költségvetési fegyelemhez való visszatérést, valamint a munkahelyvédelmet célzó törekvésekben is egyetértenek. A tárcavezető a koronavírus-válság következményeinek enyhítésére szolgáló Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszközzel (RRF) kapcsolatban elmondta: szlovák, cseh, valamint lengyel kollégájával megállapították, hogy hasonló kihívásokkal néznek szembe az országok a tervezés, illetve az Európai Bizottsággal történő tárgyalások során. Hozzátette: a V4 országok terveikben hasonló területekre koncentrálnak, az oktatás, az egészségügy fejlesztése, a zöld átállás, a digitalizáció, a közlekedés, valamint a munkahelyteremtés finanszírozása mind a négy ország tervezetében hangsúlyos. A tanácskozáson részt vevők beszámoltak az országok költségvetési helyzetéről, valamint egyeztettek azokról az új saját forrásokról, amelyekről az Európai Bizottság javaslata 2021 első fél évében várható. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály megerősítette a magyar álláspontot: az új uniós saját forrás nem róhat további terhet a nemzeti költségvetésekre és tiszteletben kell tartania a tagállamok adóügyi szuverenitását.

 

Időjárás:

Ma az ország döntő részén kisüt átmeneti időszakokra a nap. Változó, elelvékonyodó, felszakadozó, majd ismét vastagodó felhőzet melletti napsütés lesz jellemző. Említést érdemlő csapadék nem várható, de kis zápor előfordulhat.

Általában gyenge vagy mérsékelt, a Dunántúl északi térségében élénkebb északnyugati szél fúj.

Estére dél felől vastagodó felhőzet húzódik az ország fölé. Északon még szakadozott, változó felhőzet a valószínűbb, így ott hidegebb lesz a hajnal, ismét lehet fagy.

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel -4 – 1, délután 8 – 13 fok között alakul.