Vannak olyan vezetők, akik tehetségükkel, karizmájukkal képesek hosszú időn át egy országot irányítani

Vannak olyan vezetők, akik tehetségükkel, karizmájukkal képesek hosszú időn át egy országot irányítani

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a közel-keleti helyzetről, az oltásokról.

 

Lomnici Zoltán beszélt a járvány elleni küzdelemről, arról, hogy miért nem jelentkeztek még olyan sokan az oltásra. Mint elmondta, azért még nem kellene egyetlen népet sem kárhoztatni, ha szkeptikus, példaként hozva fel Indiát és Japánt, ahol 20 százalék alatt van az oltás bizalmi indexe. Ezzel szemben vannak országok, hol nagyon várják az oltást, de ott például nem áll rendelkezésre elegendő, mint több dél-amerikai államban. Pont Dél-Amerikában és Afrikában alakul most ki hatalmas kereslet az orosz és a kínai vakcinák felé,de több jelentős és gazdag közel-keleti ország is nyitott a keleti vakcinák irányába, ellentétben Európával, amit egyébként nagy hibának vélt a kutató, hiszen a keleti oltóanyagok is megbízhatóak, több szempontból biztonságosabbak is, mint a nyugatiak.

Lomnici Zoltán az iráni helyzettel kapcsolatos felvetésre azt fejtette ki, olybá tűnik, nem igazán kedvező Izraelnek, hogy több jelentős hatalom is Irán kegyeit keresi, hiszen Oroszország és Kína is megállapodásokat kötött a perzsa országgal, ráadásul egy olyan szabotázsakció árnyékában, ahol az iráni vezetés éppen Izraelt vádolja.

Most az a helyzet – jegyezte meg Lomnici Zoltán, hogy az Európai Unió lelkesen bólogat ahhoz, hogy a 2015-ös atomalkut felelevenítsék, miután 2018-ban ezt Donald Trump akkori amerikai elnök felmondta 2018-ban. Mindeközben –és elsősorban földrajzilag érdekes – az USA szeptember 11-ig kivonja katonáit Afganisztánból, így egymás mellett szerepelnek a térképen Irak, Irán, Afganisztán. Eddig azért Irán mellett ott volt egy nagyon fontos amerikai jelenlét pont az afgánoknál, ami azért egy visszatartó erőt jelentett az iráni vezetésnek. Bár azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez a helyzet nagyobb veszélyt jelent Izraelre nézve, de a veszélye fennáll.

Az is látható- tette hozzá a kutató, hogy a mostani bideni amerikai vezetés Németországgal igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatait, például nem csökkentik, hanem emelik a katonáik létszámát ott, mindez többek között annak tudható be, hogy az eddigi elnök, Trump és a német kancellár között igen fagyos volt a viszony. De az is igaz, Merkel kancellár ősztől kivonul a politikából, Németországnak új vezetése lesz. Nem tudni, hogy a CDU-CSU pártszövetség kit javasol majd a kancellári székre, Lomnici Zoltán szerint a CDU jelöltje például nagyon helyesen nyitna a német liberálisok felé,akik egyébként többször is kiálltak a magyar kormány mellett.

Visszatérve a Közel-Keletre a kutató szerint nem jött be az új amerikai adminisztráció számítása, hiszen nagy az esélye annak, hogy az izraeli kormányt ismét Netanjahu vezesse. Arra a kérdésre, hogy miért kellett most választani immár negyedszer is idő előtt a zsidó államban, miért nem jött be a rotációs vezetés, úgy felelt, sokkal inkább az van, ami baj, hogy a fenyegetett helyzetben nincs meg a szükséges nemzeti egység. Véleménye szerint ennek elmaradásáról elsősorban az ellenzék vezérét, Jair Lapidot kellene megkérdezni. Pedig azt ki lehet jelenteni, Netanjahunak az a programja, hogy az emberek életét meg kell menteni, az rendkívül sikeres volt, az izraeli arabok is megfelelő mennyiségű oltóanyagot kaptak, ezért Izraelben először sikerült elérni a teljes átoltottságot a világban. Arra a kérdésre, hogy nem fáradt-e el Netanjahu a miniszterelnökségében, Lomnici Zoltán a német kancellárt hozta fel példának, aki tizenhat évig volt a németek első embere. Azaz vannak olyan állami vezetők, akik tehetségükkel, karizmájukkal képesek válságokból kivezetni országukat, sikereket elérve.