A veszélyhelyzet végéig maradnak állami irányítás mellett a szakrendelők

A veszélyhelyzet végéig maradnak állami irányítás mellett a szakrendelők

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Heti Tv több kérdésére is válaszolt a Kormányinfón.

A Heti Tv szerette volna megtudni, meddig akarja fenntartani a kormány a rendelőintézetek állami felügyeletét?

Gulyás Gergely rövid válaszában elmondta, ez a rendelkezés a veszélyhelyzet végéig marad fenn.

Budapest vezetése az önkormányzati tömegközlekedési cége szakszervezeteivel egyelőre nem tud a béremelésről megállapodni, sztrájkok jöhetnek. A vitában a kormány okolják a helyzetért.

A Heti Tv kíváncsi volt ezen kijelentés kapcsán a kormány véleményére?

A miniszter kijelentette, miután sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem a kormányhoz tartozik, ezért ezt a vádat méltánytalannak tartja a kormány, főleg annak fényében, hogy az összes önkormányzati fenntartású tömegközlekedési cég közül egyedül a budapesti az, amelyik állami támogatást kap.

5 millió oltott ember előtt nem lesz nyitás

Gulyás Gergely,a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón bejelentette, lehetőség a járványügyi korlátozások visszavonására, amíg legalább 2,5 millió magyar ember be nem lesz oltva. A politikus azt is kiemelte, április 12-én, vagy 19-én lehet először nyitás például a közoktatásban, hozzátéve, hogy ezekről egy héttel korábban igyekeznek tájékoztatást adni.

 

A Kormányinfón a miniszter ezt mondta legelőször: „Azt látjuk, hogy a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzöttek száma továbbra is növekszik.” Majd hozzátette, hogy a  helyzet komoly, de az egészségügyi ellátórendszer bírja kezelni kapacitással a megnövekedett esetszámot. Azt is megjegyezte, hogy szabad még 1678 lélegeztetőgépes ágy és 10444 ágy a kórházakban. A kormány ezt a kapacitást akár ezres nagyságrendekkel is tudja növelni, és mindent megtesznek, hogy az „élő erő” is rendelkezésre álljon.

A kancelláriaminiszter azt is elmondta, nem vitás, hogy sokan vannak kórházban, és rendkívüli erőfeszítésekre van szükség, de nem igaz, hogy ne lenne elegendő személyi kapacitás, hozzátéve, hogy nincs ellátatlan beteg.”.

Elhangzott, hogy a kormány szerint esély van arra, hogy április 4-ig beoltsák a 65 év felettieket, akik regisztráltak az oltásra. Ennek kapcsán a miniszter megjegyezte,ő maga is abban érdekelt,hogy minél többen regisztráljanak.

Az háziorvosokkal kapcsolatban elhangzott, hogy elvi lehetősége van annak, hogy őket is átvezényeljék, egyelőre még nem volt erre szükség. Tájékoztatott a miniszter, 4 360 000 dózist rendelt a magyar kormány az egydózisú Janssen-vakcinából, ám még nem tudni pontosan, mikor jön.

A kormány döntése szerint az áprilisi iskolai nyitás előtt a pedagógusokat beoltják, amennyiben kérik a vakcinát.

Befogadta a kormány a boltok létszámkorlátozásáról szóló javaslatot, ami szerint 10 négyzetméterenként 1 vásárló tartózkodhat az üzlethelyiségben, de ennek még vizsgálják a megvalósíthatóságát, az Operatív Törzs pénteki ülésén születhet végső döntés. Gulyás szerint a kormány egy olyan újranyitási terven dolgozik, aminek lépcsőit a beoltottak számához kötik. Kijelentette azt is, hogy „Áprilisban tudunk nagyot előrelépni az oltásokban”, mert a miniszter szerint idő előtt érkezhet nagyobb szállítmány kínai vakcina.