Befejezték a szavazatok megszámolását, Netanjahu Bennettel sem tud kormányt alakítani – Újabb, ötödik választásokat írhatnak ki nyár végére vagy ősz elejére.

 

Újabb, ötödik választásokat írhatnak ki nyár végére vagy ősz elejére.

Befejezték a szavazatok megszámolását, Netanjahu Bennettel sem tud kormányt alakítani

A 24. kneszet-választások végleges eredménye

A Központi Választási Bizottság csütörtök délután befejezte a keddi választásokon leadott összes szavazat megszámlálásának folyamatát – jelentette be a bizottság szóvivője.

A szóvivő szerint most a számlálás ellenőrzése és az új adatok rendszerbe való feltöltése következik, ami időbe telik.

A hivatalos végső eredményeket pénteken teszik közzé.

twitter.com/electionknesset/status/1375084713258401798?s=19

A végső eredmények szerint az ország politikai holtponton marad, és sem Benjamin Netanjahu miniszterelnök szélsőjobboldali, vallásos tábora, sem az őt leváltani kívánó blokk nem rendelkezik a minimális 61 mandátummal.

Az eredmények:

Likud 30, Jes Atid 17, Sasz 9 and Kék-Fehér 8. A Jamina, a Munkapárt, a Jahadut Hatora és a Jiszráel Beitenu egyenként 7, míg az Egyesült Lista, Új Remény, Meretz és a Vallásos Cionista Párt egyenként 6 és a Ra’am 4 széket nyert.

Netanjahunak a Sasszal, a Jahadut Hatorával és a Vallásos Cionista Párttal 52 mandátuma van.

A másik oldalon a Jes Atid, Kék-Fehér, Munkapárt, Jiszráel Beitenu, Új Remény és Meretz 51 mandátumon áll.

A nemzeti-vallásos Jamina és a két arab párt a Ra’am és az Egyesült Arab Lista egyelőre nem kötelezte el magát egyik oldal mellett sem.

Netanjahu álomkoalíciója a két ultraortodox pártot – Sasz és Jahadut Hatora -, illetve a szélsőjobboldali rasszista és homofób nemzeti vallásos szövetséget – neokahanista Otzma Jehudit, Noam és Tkoma) – foglalja magába kiegészülve a nemzeti-vallásos Naftali Bennett vezette Jaminával.

Bár az ellenzékben ülnek még jobboldali pártok (Jiszráel Beitenu és Új Remény), de ők kizárták, hogy csatlakoznak Netanjahuhoz.

A média szerint a miniszterelnök nem zárja ki a lehetőségét, hogy megtörve a hagyományt, az iszlamista homofób Ra’am pártra támaszkodva próbáljon kormányt alakítani.

Azonban Becalel Szmotrich, a Vallásos Cionista párt vezetője elutasította ezt a lehetőséget.

Netanjahu miniszterelnök Likud pártja csütörtökön, a választások óta tett első nyilatkozatában a potenciális Netanjahu-ellenes blokkot, amelynek célja diszkvalifikálni őt mint miniszterelnök, „antidemokratikus”-nak nevezte.

Azok a pártok, amelyek megfogadták, hogy nem csatlakoznak Netanjahu kormányához, valamint az Egyesült Lista és az iszlamista Ra’am együttesen 61 fős Kneszet többséggel rendelkeznek, és kinevezhetnek egy új Kneszet-elnököt, és átvehetik a parlament irányítását, majd elfogadhatnak egy olyan törvényt, amely Netanjahut célozza, megtiltva büntetőeljárás alá vont képviselőnek, hogy miniszterelnöki tisztséget tölthessenek be.

Netanjahu ellen három korrupciós ügyben folyik tárgyalás.

Avigdor Liberman, a szekuláris jobboldali Jiszráel Beitenu elnöke csütörtökön nyilvánosan sürgetett egy ilyen lépést, mondván „mindent megtesz” az ötödik választás megakadályozása érdekében, melynek „első” lépése ennek a törvénynek az elfogadása lenne. Liberman felszólította az összes „változást remélő felet”, hogy támogassa javaslatát.

A Likud nyilatkozata szerint azonban „A ‘változás blokkja’ egy tisztára mosott kifejezés egy antidemokratikus blokk számára. Az egyetlen változás, amit igazán akarnak, az az, hogy csak Iránban hatályos törvényeket hozzanak a jelöltek kizárására és több mint egymillió állampolgár választásának eltörlésére.”

Mivel Izraelben egyetlen párt nem tudja megszerezni a szavazatok döntő többségét, a legnagyobb párt kiléténél fontosabb a jobboldali és a baloldali blokk nagysága.

A kormányalakításhoz a 120 fős Kneszet legalább 61 törvényhozójának támogatása szükséges.

Miözben a Likud szövetségesei nyomást gyakorolnak rá, hogy csatlakozzon Netanjahu miniszterelnök blokkjához, az ex-likudos Gideon Szá’ár, az Új Remény vezetője kijelentette, a Netanjahu-ellenes koalíció létrehozásának minden lehetőségét ki kell meríteni.

„Világos, hogy Netanjahunak nincs többsége az általa vezetett koalícióhoz” – áll Szá’ár közleményében. „Most azon kell dolgoznunk, hogy kiaknázzuk a változás kormányának kialakításában rejlő lehetőségeket. Ahogy a választások éjszakáján bejelentettem, az ego nem lesz tényező ebben.”