A feladat most az, hogy létre kell hozni egy új, jobboldali, demokrata politikai formációt 

A feladat most az, hogy létre kell hozni egy új, jobboldali, demokrata politikai formációt 

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról.

Hollik István értékelte a Fidesz döntését, mely szerint a párt az Európai Néppárt (EPP) frakciójából távozott, ám ettől még tagja maradt az európai pártcsaládnak. Mint kifejtette, egyelőre maradnak az EPP-ben, de hogy mit hoz a jövő, azt majd meglátják később. Hozzátette azt is, ennek a történetnek a vége ott kezdődött, hogy a koronavírus-járvány közepén, amikor egész Európa a legerősebb, a harmadik hullám ellen küzd, akkor a Néppárt és annak frakcióvezetője, a személyes bosszújától vezérelve, egy olyan működési rend módosításon kezdtek el dolgozni, aminek a célja egyértelműen a Fidesz megbüntetése. Ám ezt a Fidesz delegációja nem várta meg, azt mondták, ha az a cél, hogy a pártot kitegyék,akkor inkább elmennek. A politikus emlékeztetett arra, a Fidesz még Helmut Kohl német kancellár hívására lépett be az EPP-be,de azt is látják,a mai Néppárt már nagyon nem ugyanaz, mint az, amelyikbe beléptek egykor. A feladat most az – és ez elsősorban a pártelnök-miniszterelnökre hárul -, hogy létre kell hozni egy új, jobboldali, demokrata politikai formációt, ahol otthonra találnak azok a polgárok és az őket képviselőpártok, akik azt gondolják,meg kell őrizni Európa zsidó-keresztény kultúráját, akik nem akarják a nemzetállamok felolvasztását, mert a nemzeti szuverenitás ennek a kontinensnek a jövőjét jelenti. Kell legyen helye azoknak, akik nemet mondanak a bevándorlásra. Azért van erre szükség – tette hozzá a szóvivő, mert véleménye szerint ezekben a kérdésekben az Európai Néppárt nem egy markáns, nem egy jobboldali, nem egy kereszténydemokrata álláspontot képvisel, hanem sokkal inkább a liberális és a baloldali pártokhoz igazodik.

Arra a felvetésre, hogy Merkel kancellár most miért nem lépett fel,ahogy ezt eddig megtette, Hollik István leszögezte, Magyarországnak nagyon jó gazdasági kapcsolatai vannak Németországgal, a magyar kormánypárt azt mérlegelte, sérül-e valamilyen módon ez a viszony, ha kilépnek az EPP-ből, amelynek a német kormánypárt a vezető ereje. A Fidesz úgy döntött, ki lehet lépni a Néppárt frakciójából, hogy ezeke a jó kapcsolatok ne sérüljenek.

A néppárti vezetők, köztük Weber frakcióvezető többször is arra hivatkoztak, hogy a Fidesz megsérti a pártcsalád alapértékeit, Hollik István szerint ebben éppen ott lóg ki a lóláb, hogy a KDNP ellen nem mentek, pedig mindenki tudja, a magyar kormánypártok pártszövetségben működnek. Hozzátette, itt is úgy látszik, nem másról szól a Fidesz elleni támadás, mint egy személyes bosszúról. Ebben az esetben is az történik, hogy bár a KDNP maradt az EPP frakciójában, de ezzel nem sérül a kormánypártok szövetsége.

A politikus beszél a koronavírus-járványról, amelynek harmadik hulláma elérte az országot, de hozzátette, eddig sikerült elkerülni, hogy olyan állapotok uralkodjanak, mint akár a szomszédos Szlovákiában. A tegnap bejelentett további szigorításoknak az a célja, hogy ez ne is forduljon elő. Nem könnyű ezeket átélni, megélni, de muszáj, mert éppen az a cél,hogy minél hamarabb lehessen utána nyitni.

Hollik István arra a felvetésre, hogy miért pont a járvány legnehezebb időszakában kellett az orvosoknak aláírni az új szerződésüket, úgy felelt, az történt, hogy a kormány egy soha nem látott béremelést hajtott végre, cserébe azt kérte, hogy lehetőség szerint teljes állásban dolgozzanak az állami intézményekben.