Igen nagy a privát szféra vonzása

Igen nagy a privát szféra vonzása

Dr. Havas Szófia főorvos, egészségpolitikus a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az új egészségügyi szerződésekről, arról, hogy kik írhatják alá,kik mondhatnak rá nemet.

 

Az egészségpolitikus szerint biztosan lesznek olyan orvosok, akik nem fogják aláírni az új szolgálati viszonnyal kapcsolatos szerződésüket, bár sokan próbálnak a lelkiismeretükre hatni, ám a lelkiismerettel nem lehet bevásárolni a boltban, oda is pénz kell.  Hozzátette, nem is elsősorban az orvosokról lehet itt beszélni, hanem a szakdolgozókról, akiknek a fizetése jelentősen elmarad attól, amire számítanak. Akik nem írják alá a szerződésüket, azok elsősorban a túlmunkák korlátozása, a másodállások vállalásának nehézségei miatt tesznek így. Miután igen nagy a privát szféra vonzása, oda is sokan fognak átmenni.

Havas Szófia kijelentette, mélységesen felháborítónak tartja, hogy a szolgálati jogviszony körüli lépéseket a kormány a koronavírus-járvány közepén lépi meg, noha a rendelet számos olyan elemet is tartalmaz, amikkel egyet lehet érteni, mint a túlórák maximalizálása, a hálapénz eltörlése. Mindenki tudta, hogy járvány van, azt is mindenki tudja, ez nem múlik el egyik pillanatról a másikra, senki nem gátolta meg az illetékeseket, hogy egy jó jogszabályt készítsenek elő a megfelelő módon, megfelelő módon tárgyaljon a szakmai szervezetekkel. Hozzátette, egy törvényalkotási folyamatnak nem úgy kell lezajlania, hogy meghoznak egy törvényt, majd a különböző balhék hatására nekiállnak módosítgatni utólag. Persze érthető a politika óvatossága is, hiszen az egészségügy kormánybuktató is lehet, ahogy ez már megtörtént itthon nem is egyszer.

A főorvos elmondta azt is, most megint járványüzemmódba állnak át a kórházak, ami azt is jelenti, hogy azok a dolgozók, akiknek alá kellene írni az új szerződésüket, nem a saját -osztályukra mennek dolgozni, hanem a COVID osztályokra.