Ez egy belpolitikai kérdés, identitáskérdés is

Ez egy belpolitikai kérdés, identitáskérdés is

Gerő András történész, a Habsburg Intézet főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki együttműködésről, a Heti Tv körüli bonyodalmakról.

A történész beszélt a Heti Tv és annak vezetőjének a nyilatkozatáról, az arra érkezett reakciókról. Mint kifejtette, nem karaktergyilkosságról, hanem az emberi érzelmek, indulatok tobzódásáról van szó, netán érdekekről. A történelemről mindenkinek van joga beszélni, de a kijelentések tényszerűségét szakértők állapítják meg. Hozzátette azt is, Európa egyetlen zsidó közösségi televíziójának a vezetője megengedheti magának, hogy akár úgynevezett zsidó érzékenységgel reagáljon az általa vezetett tévétársaság helyzetét illető változtatásokra. De tudomásul kell venni azt is, hogy másoknak meg joga van kifejezni kétségüket a mindenféle érzékenységgel szemben.

Gerő András szerint a Heti Tv ellehetetlenítése mögött az erzsébetvárosi polgármester áll, aki a DK politikusa, akinek sokkal inkább azt kellene megkérdeznie saját pártelnökétől, hogy miként lehet demokratikusnak nevezni azt az együttműködést, amit megvalósított az ellenzéki pártok között.

Ugyancsak a Heti Tv kapcsán megszólalt a Mazsihisz elnöke is, aki a történész szerint sérelmezte a tévé tulajdonosának gondolatait, aki a Heti Tv stúdiójának bérleti joga felmondása mögött antiszemitizmust vélt felfedezni, Heisler András szerint ezzel nem lenne szabad játszani. Ugyanakkor ebben az interjúban kiállt a Heti Tv által eddig megvalósított szemlélet mellett. Hozzátette, egy ilyen gondolatnak a politikai és intellektuális értéke nulla.

Visszatérve az ellenzéki együttműködésre, Gerő András kijelentette, bárki mondhat bármit arról, hogy a Jobbik már nem olyan szélsőséges, mint évekkel ezelőtt volt, sőt, akkor sem gondolták ezt komolyan, ez csupán egy politikai brand volt, ezért is lépett velük szövetségre a többi, magát akár baloldalinak nevező párt. A történész szerint viszont nem történt semmiféle változás, hiszen például a Jobbik elnöke, frakcióvezetője a Parlamentben rasszista állításokat fogalmazott meg, amikor azt mondta, a magyar miniszterelnök azt hiszi, azt afrikaiaknak, kínaiaknak beadható vakcina alkalmas lehet a magyarok beoltására. Hozzátette, ez a 19. század rasszista gondolkodását idézi, mely szerint legfelül vannak a fehérek, őket követik a sárgák, legalul meg a feketék vannak. Ez a Jobbik, amelyik évekkel ezelőtt a zsidókkal és a cigányokkal példálózott. Gerő András szerint az ellenzéki összefogás kapcsán azt is ki lehet jelenteni, a Jobbik a baloldal rasszista frakciója. A baloldal eredendője szerint kizárja a rasszizmust, ezért is okoz most nekik nagy problémát, hogy a Jobbikkal léptek szövetségre. Példaként hozta fel a történész a tavaly őszi időközi országgyűlési választást, ahol az ellenzék a Jobbik egyik politikusát indította, akinek a múltjában voltak erősen antiszemita, rasszista, kirekesztő gondolatok. Ám mindezek ellenére vezető baloldali politikusok mentek el kampányolni nekik, még a főpolgármester is. Úgy látszik, nem tudta megkülönböztetni a zöld mozgalom színét megkülönböztetni a nyilaskereszt zöldjétől.

Gerő András szerint az ellenzék hatalomra akar kerülni, de ez egy belpolitikai kérdés, identitáskérdés is. Ha baloldal antirasszista, akkor egy idő után el kell számolni azzal, hogy miért puszipajtása egy rasszista pártnak, de ez fordítva is igaz, egy rasszista pártnak is fel kell tenni a kérdést, mit keres egy internacionalista szövetségben.

Mindezt lehet a választók megtévesztésének is nevezni, de Gerő András szerint a modern politikának tömegpolitikává kell válnia és úgy kell fogalmaznia, hogy azt a legalsó regiszterben is megértsék, azaz olyanokat kell mondaniuk: vagy ők vagy én. sajnos erre a felállásra a magyar politikai élet oldalai egyaránt törekednek, nem csak az ellenzék, de a kormányoldal is. És ez okozhat problémát azoknak, akik nem akarják igazán a kormánypártokat támogatni, de a rasszista koalícióból sem kérnek, mert azt érzik, az ő politikai érdekképviseletük nem artikulálódik. Ezeknek az embereknek lehetősége marad megőrizni az autonómiáját, nem csatlakozva egyik oldalhoz sem, de elmehet szavazni, akár érvénytelenül is, de egy kisebb pártra is szavazhat. Egy dolog biztos, minden embernek kell egy identitásmaggal rendelkezni, a történész elmondta, saját magának az, hogy a rasszizmust, a rasszistákat nem támogatja, így azokat sem, akik velük összefognak.