Egy biztos, a kormány beszerzi a szükséges mennyiségű oltóanyagot   

Egy biztos, a kormány beszerzi a szükséges mennyiségű oltóanyagot                  

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar kormány vakcinabeszerzéséről, a járványkezelésről.

A magyar vállalkozók, ahogy az emberek többsége is már nehezen bírja a korlátozásokat, nyitást szeretnének. ennek kapcsán a politikus elmondta, a helyzet megoldását a vakcina jelenti. A kormánypártok támogatják azt, hogy a vendéglátóhelyek akkor nyissanak, amikor lehetséges az első adandó alkalommal. A lazítás az éttermek nyitásával fog kezdődni. A kormány tisztában van azzal, hogy az ágazat minden segítség ellenére nehézségben van. Ehhez azonban sok vakcina kell, ám ennek eléréséhez még az előttünk álló egy hónapot valahogy mindenkinek ki kell bírnia. Hollik István nemzetközi példát hozva beszélt Portugáliáról, amelyik méreteit tekintve összehasonlítható Magyarországgal. Ott volt lazítás, majd a harmadik hullám megjelenésekor durva szigorítások következtek. A magyar kormány nem lazított, a mostani korlátozásokkal keretekbe lehet szorítani a vírus terjedését, ezért is javasolta az Operatív Törzs, hogy fenn kell még tartani a korlátozásokat.

Az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményezett a járványkezelés kapcsán, a képviselő kijelentette, a kormánypártok nem mennek el az ülésre, mert az egy politikai performansznak tartják, ami nem szól másról, mint az ellenzék térkereséséről. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint nem kapnak elegendő információt a védekezésről, a szóvivő megjegyezte, az Operatív Törzs mindennap tart tájékoztatót, minden szükséges információhoz hozzá lehet jutni a különböző forrásokból. Hozzátette, az oltási terv világos, az egészségügyiek után következnek a szociális ágazatban dolgozók, az idősotthonokban lakók, ha őket beoltják, akkor utána következnek azok, akik regisztráltak, ez közel kétmillió ember. Az ellenzéki politikusok is láthatják az oltási tervet.

A védőoltás kötelezővé tételéről Hollik István megjegyezte, szerencsére az emberek nagy többsége beoltatja magát a kötelezővé tétel nélkül is, azaz, ha lesz megfelelő mennyiségű vakcina, akkor el lehet érni a szükséges átoltottsági szintet. Az is igaz – jegyezte meg a képviselő, hogy fontos még jobban meggyőzni az embereket, erre egyébként készül is a kormány, de látni kell, csak akkor lehet az embereket az oltás beadására biztatni, ha megjön a vakcina. Egy biztos, a kormány beszerzi a szükséges mennyiségű oltóanyagot, ahogy a járvány első hullámában sikerült a lélegeztetőgépeket megvásárolni – erősítette meg Hollik István.