A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi gettó felszabadításának 76. évfordulója

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.01.18.-a reggelén

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a fővárosi gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából rendhagyó megemlékezést szervez ma,  január 18.-án, a vírusjárvány biztonsági intézkedéseinek szem előtt tartásával a Dohány utcai zsinagógában.

A gyászmegemlékezés során a Dohány utcai zsinagógában beszédet mond Mester Tamás, a BZSH elnöke, dr. Frölich Róbert főrabbi, a Dohány utcai körzet vallási vezetője, továbbá Jakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete. A zsoltárokat Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora énekli.
A megemlékezés a Wesselényi utcában található felszabadítási emléktábla megkoszorúzásával zárul. Az emléktáblára koszorút helyez el Vlagyimir Szergejev, az Orosz Föderáció magyarországi nagykövete. Videó üzentben emlékezik dr. Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár.

Az eseményről készült videofelvételeket ma délelőtt 10 órától tekinthetik meg a BZSH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Facebook oldalain, valamint YouTube csatornáin.

 

 

 

 

Elhunyt Sas József színművész és színházigazgató, érdemes, kiváló művész, Jászai Mari-díjas és Erzsébet díjas színművész – értesítette Sas József családja a sajtó munkatársait. Sas József vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője volt, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estet írt és adott elő.

wallenberg_emlekezete_2021.mp4

 

Sas József 1939-ben Békéscsabán született. 1957-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. 1958-tól tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2010 között igazgatója is volt. 2010 után magánszínházat működtetett a Fészek Művészklubban.  Sas József többször volt vendége a Heti Tv-nek is.

Semmiképpen nem szeretnének változtatni a hazai koronavírus-oltási terven – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: értesültek arról, hogy a jövő héten valószínűleg kevesebb vakcina érkezik majd. Mint mondta, többletkapacitás kialakítására készül az oltóaanyaggyártó Pfizer, ezért – valószínűleg technikai okokból – a gyárat erre fel kell készíteni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken beszélt arról, hogy a következő hetekben előfordulhatnak fennakadások a Pfizer és a BioNTech koronavírus-oltóanyagának európai szállításában, a két cég azonban garantálja, hogy 2021 első negyedévében teljesíti korábbi vállalásait. A Pfizer elismerte, hogy február elejéig még ideiglenes fennakadások lehetnek a belgiumi Puursban lévő üzemük bővítése miatt, de hangsúlyozta, hogy a bővítés következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Müller Cecília hangsúlyozta: készülnek arra, hogy semmiképpen ne kelljen csökkenteni a beadott védőoltások mennyiségét, ezért minden megtesznek azért, hogy hatékony és biztonságos vakcinát szerezzenek. Így az Európai Unión kívüli gyártókat is megkeres a magyar kormány.

 

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya nyilatkozatban tiltakozik az egyetemek modellváltása ellen – közölte a PDSZ. A közleményben hangsúlyozták: az egyetemek alapítványba  átszervezése az ott dolgozóknak jelentős munkajogi hátránnyal, a törvény szerint járó juttatásaik megvonásával jár. A szakszervezet emellett úgy véli, hogy a kormány mindannyiukat megrövidíti azzal, hogy állami támogatások vesztik el közpénz jellegüket.

 

Az LMP felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hagyja dolgozni a gyógyszerészeti hatóságot – mondta a párt társelnöke. Kanász-Nagy Máté kifejtette, a kormányfő az elmúlt időszakban több olyan kijelentést is tett, amellyel komoly nyomást tett a koronavírus elleni orosz és kínai vakcinákat is engedélyeztető hatóságokra. Az LMP nem tartja helyesnek ezt a fajta sürgetést, a vakcinák engedélyeztetése ugyanis nem tűrhet semmilyen politikai befolyást  – mondta.

 

Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki a HETI TV alapító-tulajdonosát, Breuer Pétert.

A Raoul Wallenberg-díj  kuratóriuma – az elmúlt évek hagyományát követve – a névadó szellemiségétől vezérelve Raoul Wallenberg-díj elismerésben részesíti az arra érdemes személyeket és szervezeteket. A Bizottság 2021. január 14-én ülést tartott és – a beérkezett javaslatok alapján – döntött a Díj odaítéléséről.  Breuer Péternek  az elmúlt időszakban a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttélése érdekében kifejtett tevékenységéért ítélték oda  a Raoul Wallenberg-díjat.  Mivel az ünnepélyes díjátadás a járványhelyzet miatt jelenleg nem tartható meg, így az ünnepség, és az emlékplakett átadása egy későbbi időpontra halasztódik.

Gratulálunk az elismeréshez.

 

Külföld:

 

A Seremetyevo repülőtér útlevélkezelő pultjánál őrizetbe vették Alekszej Navalnijt az orosz hatóságok. Az ellenzéki fél évvel az után tért haza Berlinből, hogy tavaly augusztus 20-án a szibériai Tomszkban vélhetően az orosz titkosszolgálat emberei megmérgezték őt a novicsok nevű idegméreggel. „Nagyon boldog vagyok, hogy megérkeztem, ez a legjobb napon az utóbbi öt hónapban. Ez a hazám, és nem félek. Tudom, hogy igazam van, az ellenem indított indított össze eljárás hazugság” – mondta néhány perccel őrizetbe vétele előtt Alekszej Navalnij. Az őrizetbe vétel hivatalos indoka az lehet, hogy a legismertebb orosz ellenzéki politikus megsértette az ellene hozott felfüggesztett börtönbüntetés szabályait, azaz nem jelentkezett rendszeresen az orosz rendőrségen.

 

A Moderna arra készül, hogy kísérlet céljából az első két adag után megismétli az oltást egy évvel később. Az újabb, harmadik oltásból azok kapnának, akik az első tesztelésben is részt vettek, ugyanis még mindig nem világos, hogy az új vakcinák meddig nyújtanak védettséget a vírussal szemben – írja a CNBC. Az alapján, amit eddig láttunk, az a várakozásunk, hogy a vakcina nyújtotta védettség legalább egy évig tart. Ahhoz, hogy megtudjuk, szükség van-e emlékeztető oltásra, még több adatot kell elemeznünk, ezeket az adatokat pedig be kell szereznünk

– nyilatkozta Tal Zaks, a Moderna orvosigazgatója. A beadni tervezett emlékeztető oltás ugyanaz, mint aminek az engedélyét nemrég megkapták, de a cég vezetője, Stephane Bancel úgy véli, az évek múlásával szükség lehet majd arra, hogy hozzáigazítsák az új variánsokhoz.  Az emlékeztető oltáshoz fűződő kutatás fényt derít majd arra, hogy milyen immunválaszt generál az egy év elteltével beadott vakcina, illetve további adatokkal szolgál majd biztonság szempontjából – mondta Bancel.

 

Ötvenhét évesen meghalt Benjamin de Rothschild báró, a híres bankbirodalom örököse – jelentette be az általa vezetett Edmond de Rothschild Holding SA bankcsoport. A közlemény szerint a holding igazgatóságának elnöke szívinfarktusban halt meg pénteken, a család svájci, Genf kantonban lévő otthonában.     Benjamin de Rothschild, az európai banki világban csaknem 300 éve tevékeny család leszármazottja 1997 óta irányította az apja által 1953-ban alapított és az annak nevét viselő híres bankcsoportot. A főleg privátbanki szolgáltatásokra és vagyonkezelésre szakosodott genfi székhelyű Edmond de Rothschild csoport saját közlése szerint 173 milliárd svájci frank (57 909 milliárd forint) összvagyont kezel. Benjamin de Rothschild nettó magánvagyonát a Forbes üzleti magazin 1,5 milliárd dollárra (447,5 milliárd forint) becsülte.  A bankárt felesége, Ariane de Rothschild és négy felnőtt lánya gyászolja.

 

Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnököt választották szombaton a jelenleg kormányon lévő német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új elnökévé a leköszönő Annegret Kramp-Karrenbauer helyére. Az online kongresszuson a merkeli politika folytatását hirdető Laschet 521, a hagyományos konzervatív politika hívének számító Friedrich Merz 466 szavazatot kapott, a harmadik jelölt, a környezetvédelmet zászlajára tűző Norbert Röttgen pedig a voksolás első fordulójában kiesett. Az online szavazást levélszavazatok útján is megerősítik, az eredményt várhatóan január 22-én hirdetik ki. Győzelmi beszédében Laschet méltatta Angela Merkel eredményeit, egyúttal bejelentette, hogy indulna a kancellári székért is.

 

Jáir Lapid az izraeli Jes Atid párt és  az ellenzék vezetője kijelentette, hogy készen áll kormányt alakítani a többnyire arab törvényhozók alkotta Egyesült Lista külső támogatásával a március 23-i választások után.  Lapid azt mondta, hogy ő vezette a Kék-Fehér és az Egyesült Lista közötti megbeszéléseket a 2020-as szeptemberi választások után. „A harmadik választási kampány során nyilvánosan kijelentettem, hogy az Egyesült Lista külső támogatásával kell kormányt alakítanunk, szégyen, hogy nem tettük meg” – mondta.  Az arab pártok külső támogatására hagyatkozó potenciális kormány megalakítása körüli vita a Kék-Fehér összeomlásához vezetett, és megakadályozta, hogy kormány alakuljon Beni Gantz vezetésével.

 

Gazdaság:

 

Az informatika mellett a mezőgazdaság is érdekli Bill Gates-t. Az utóbbi években 98 ezer hektár mezőgazdasági földet vásárolt meg az Egyesült Államokban  – ezzel a legnagyobb mezőgazdasági földbirtokos lett az országban.

A The Land Reporter szerint a Microsoft-alapító Bill Gates az utóbbi években jelentős mezőgazdasági vállalkozást épített ki. Gates 18 amerikai államban összesen 98 ezer hektár (242 ezer hold) földet birtokol. A The Land Report szerint a milliárdos közvetlenül a Cascade Investmenten és néhány harmadik félen keresztül birtokolja a földeket.

Az amerikai Forbes szerint 121 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Gates érdeklődése a mezőgazdaság iránt nem újkeletű. A pár 2008-ban alapítványán keresztül 306 millió dolláros támogatásról tett bejelentést, amellyel szubszaharai és dél-ázsiai kisgazdálkodók fenntartható termelését segítették.

 

Időjárás:

 

Hétfőn a Dunántúl felett fokozatosan beborul az ég. A déli óráktól kezdődően, északnyugat felől terjeszkedve, a déli megyék kivételével egyre többfelé várható változó erősségű hóesés, havazás is a nyugati országrészben. 0-5 cm-es hólepel gyűlhet össze az északnyugati megyékben.

Északkeleten egész nap felhős égbolt lesz jellemzőbb, elszórtan lehet hószállingózás is, de olykor vékonyodhat a felhőzet.

A középső országrészben délelőtt, a Duna-Tisza közén még délután is várható napsütés. Estére már a Duna vonalától keletre eső területeken is befelhősödik az ég, és ott is bárhol előfordulhat hószállingózás, gyenge hóesések.

Éjszaka többnyire borongós időben lesz részünk, elszórtan hószállingózással, kisebb havazással. Az északnyugati szélcsatornában megerősödik az ÉNY-i szél.

A hőmérséklet jellemző átlaga  hétfő  reggel -7 – -12, hétfő délután délnyugaton 0, északkeleten -4,

kedd reggel -1 – -9, fok körül alakul.