Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit

A BreuerPress és a HetiTV hírei a Világ és a zsidó témákban 2021.01.13.-a reggelén

Magyarországra érkezett Pfizer- és Moderna-vakcinaszállítmányok további 51 ezer ember oltását teszik lehetővé – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: a keddi Pfizer-szállítmányból 47 385 embert lehet beoltani, ugyanis az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy ampullából az eddigi öt helyett hat embert oltsanak be. Ezt az tette lehetővé, hogy a gyártó „jelentősen túltöltötte” az ampullákat, így azokból plusz egy dózis kinyerhető – magyarázta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília ismertette azt is, hogy a keddi Moderna-szállítmányból 3600 embert lehet beoltani, a vakcina egy ampullája tíz adagot tartalmaz.

Az érettségi vizsgákig még csaknem négy hónap van hátra, de a kormány nem tervez változtatni az érettségi szabályain és időpontján sem – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára. Maruzsa Zoltán kiemelte: az írásbeli és szóbeli vizsgákat egyaránt meg kívánják szervezni. Tájékoztatása szerint az érettségi vizsgákra – ahogy a felsőoktatási felvételikre is – a hagyományos február 15-ei időpontig lehet jelentkezni. Rámutatott: a tavalyi év bebizonyította, hogy a járványügyi keretek közt is biztonságosan meg lehet rendezni a vizsgákat. Tavasszal csaknem 80 ezer, ősszel pedig további 30 ezer tanuló érettségizett le úgy, hogy sehol sem alakult ki fertőzési góc – mondta a köznevelésért felelős államtitkár.  Kitért arra is, hogy a tavalyi tapasztalatok alapján a felkészítést a digitális oktatásban is el tudják látni az iskolák, a tavaszi érettségi vizsgák eredményei a digitális munkarend ellenére megfeleltek az elmúlt öt év átlagának. Azonban ahol az szükséges, az érettségire speciális felkészítőket is szervezhetnek az iskolák, mivel sem a pedagógusok, sem pedig a diákok nincsenek kitiltva a középiskolákból – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. Hozzátette: központilag nem rendeltek el ilyen felkészítőket, ahol azonban helyben úgy vélik, hogy szükség lenne rá, az osztályfőnök, a szülői munkaközösség, az érintett tanulók és az intézményvezető egyeztetése után van mód arra, hogy például a kötelező tárgyakból jelenléti rendben is elkezdjék a felkészülést az érettségikre.

 

A sztrájkjog alkalmazhatatlansága miatt elengedhetetlenül szükséges a sztrájktörvény módosítása és harmonizálása az alaptörvénnyel – mondta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Boros Péterné közölte, végére értek a szociális dolgozók érdekében – a 2019 tavaszán elkezdett sztrájkfolyamatban – a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó bírósági eljárásnak. A Kúria jogerős döntésével „a kormánnyal szemben a sztrájkot vállaló munkavállalóknak és a szakszervezeteknek adott igazat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a döntésre 16 hónapot kellett várni. Mint mondta, a „sztrájkharcot” a törvényes sztrájk megszervezésének jogi normája, az alaptörvényben biztosított dolgozói jog, a sztrájkjog alkalmazhatatlansága akadályozta. Baj van a dolgozók alaptörvényben rögzített jogának, a sztrájkjognak az alkalmazhatóságával – jelentette ki Boros Péterné, aki azt vetette fel: „milyen sztrájkjog az, amelynél a sztrájk időpontjául az év 12 hónapjának konkrét napjait előre meg kell jelölni ahhoz, hogy törvényes időpontja lehessen a dolgozói nyomásgyakorlásnak”. A szakszervezeti vezető ugyanakkor hozzátette azt is, hogy még ezt sem lehet alkalmazni.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről és jelentéstevői megbízatásáról – közölte a Népszavával az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportjának szóvivője. A magyar politikus a frakció főtitkárát tájékoztatta a döntéséről, amely csupán formalitás, hiszen a néppártiak tavaly év végén megfosztották minden politikai szerepvállalás lehetőségétől. Deutsch mostanáig az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottságának egyik alelnöke volt. Mivel a posztra a szakbizottság választotta meg, le kellett mondania, hogy megfeleljen a néppárti csoport által szabott feltételeknek. Értesüléseink szerint a Fidesz EP-delegációja fog javaslatot tenni a tisztség betöltőjére, akiről a testületnek kell majd később döntenie.

 

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az egyházi kórházak fontosságáról.

Velkey György kiemelte, az egyházi egészségügyi intézményeket valóban egy komplex igényesség jellemzi, aminek az alapját az adja, hogy a hazai egészségügy történelmében jelentős szerepe volt a katolikus szerzetesrendeknek, a protestáns diakonissza rendeknek, de a zsidó szeretetszolgálatnak is. Itt eleinte valóban szeretetszolgálati alapon kezdődött a gyógyítás, amit rengeteg tudományos alap egészített ki, ez az a motivációs elem, ami az egyházi kórházakban most is megtalálható, azaz a szeretet és a szaktudás egészíti ki egymást, érzelemmel és értelemmel tesznek jót. Ez a másfajta szemlélet jelenik meg a kórházak állapotában, a tisztaságban, mindenben. Ez a belső igényesség különbözteti meg ezeket az intézményeket a többiektől.

 

Külföld:

 

Az Európai Bizottság a francia Valneva gyógyszergyártó céggel zárhatja le tájékozódó megbeszéléseit a koronavírus elleni potenciálisan hatékony vakcina felvásárlására a héten, és elindítják a beszerzési folyamatokat – jelentette be a brüsszeli testület oltásforgalmazókkal folytatott tárgyalásainak vezetője az Európai Parlament által szervezett meghallgatáson. Sandra Gallina hozzátette, hogy a bizottság az amerikai Novavax oltóanyaggyártóval is várhatóan hamarosan megállapodást köt 200 millió dózis felvásárlására, miután december középen lezárta a beszerzésről szóló tárgyalásokat. Közölte: az unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) várhatóan január végén dönt a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszervállalat által kifejlesztett oltóanyag forgalmazásra ajánlásáról. Bejelentését Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke is megerősítette Twitter üzenetében: „Az EMA megvizsgálja az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát, és amennyiben pozitív értékelést ad, a bizottság a lehető leggyorsabban engedélyezni fogja annak forgalomba hozatalát” – írta.

 

A kaliforniai Disneyland Resort az új koronavírus elleni oltások beadásának első nagy központja lesz Orange megyében – jelentette be a hatóság. A vidámparkban, „a világ legboldogabb helyén” kialakított központ naponta helyi lakosok ezreit tudja majd ellátni védőoltással, további négy hasonlót terveznek még a régióban – idézte a közleményt a Variety.com. A Disneylandben a tervek szerint a hét második felében kezdődhet az oltás. „Orange megye legnagyobb munkaadója, a Disneyland Resort jelentkezett, hogy otthont adjon a megye első oltási szuperhelyszínének, vállalva a vakcináció monumentális feladatát” – írta a közleményben Andrew Do, a megye vezetője. „Fontos, hogy a lehető legtöbb jelentkezőt beoltsuk, ehhez pedig elegendő helyre van szükségünk” – tette hozzá.

 

Jared Kushner tájékoztatta a beiktatás előtt álló Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadóját, Jake Sullivant a Trump-kormányzat közel-keleti politikájáról, mondta David Friedman, az Egyesült Államok leköszönő izraeli nagykövete egy zárt ülésen az izraeli parlamentben, a Walla és az Axios ripotere szerint. Friedman szerint Kushner különösen az Ábrahám-egyezmény folyamatáról tájékoztatta Sullivant, amelynek révén négy arab ország normalizálta Izraelhez fűződő kapcsolatait a meghallgatáson részt vett törvényhozók szerint. Trump tanácsadói azt remélik, hogy a megválasztott elnök, Joe Biden folytatja ezt a folyamatot, és más országokat, például Szaúd-Arábiát ösztönzik a csatlakozásra.

Egy nappal azután, hogy egy széles, több pártot magában foglaló szövetségre szólított fel Benjamin Netanjahu legyőzésére, a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz védelmi miniszter kijelentette, hogy az ellenzék vezetője és a Jes Atid elnöke, Jáir Lapid megfelelő lenne a tömb vezetésére a március 23-án esedékes Kneszet-választásokon.  Gantz azt is elismerte, hogy nincs olyan helyzetben, hogy a miniszterelnöki posztért induljon a következő választásokon. „Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy miniszterelnök leszek a 24. Kneszet-választásokon”. Gantz hétfőn egyesülésre szólította a Netanjahu ellenzőit képviselő politikai tábort (Jes Atid, Meretz, Jiszráel Beitenu, Telem, Tenufa, Haiszráelim, Avoda és Kalkalit), és találkozóra hívta a tábor pártjainak vezetőit.

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Sheldon Adelson amerikai-zsidó kaszinómágnás, Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fontos pénzügyi támogatója – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet kedden. Az Egyesült Államokban és Ázsia számos helyén szállodákat és kaszinókat működtető amerikai Las Vegas Sands szerencsejátékbirodalom jobboldali politikusokat támogató tulajdonosa rákos megbetegedés  szövődményeiben hunyt el,  Izraelben fogják eltemetni.   Az Egyesült Államok republikánus pártjának kiemelkedő támogatója volt, aki 2016-ban hozzávetőleg 30 millió dollárral járult hozzá közeli barátja, Donald Trump elnöki kampányához, majd 2018-ban, a félidős választások előtt 100 millió dollárt adományozott a republikánusoknak. Becslések szerint az Adelson házaspár összesen több mint 250 millió dollárral támogatta a republikánus jelölteket. 

 

Gazdaság:

 

Három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztések 5300 ember munkahelyét védik meg. Hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak azért is van különös jelentősége, mert a globális és a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó iparágban, az autóiparban valósítják meg ezeket. A három vállalat a globális autóipar legjelentősebb beszállítói között van, fejlesztéseik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország meg tudja tartani vezető pozícióját az európai autóiparban – tette hozzá. A biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., a székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiát vezet be, növelik a magyar autóipar rendelkezésére álló beszállítói kapacitásokat, a beruházások biztosítják, hogy a járműipar továbbra is húzóágazat lesz a magyar gazdaságban – mondta Szijjártó Péter.

 

Időjárás:

 

Szerda hajnaltól, nyugat felől egyre nagyobb területen támad erősödő  szél és kezd vékonyodni a felhőtakaró, miközben délelőtt a Tiszántúl térségében még borús idő, gyenge légmozgás és havazások várhatóak.

Napközben az ország nagy részén felszakadozik, lecsökken a felhőzet, kisüt a nap. Keleten is megszűnnek délelőtt a hóesések, majd délután vékonyodik a felhőzet, de napsütésre ott kisebb az esély.

Éjszaka újabb szórványos hóeséseket okozó felhősáv éri el térségünket. Mérséklődik, DNY-ra fordul a szél. Többnyire északon és keleten várható havazás, délnyugaton, délen csak hószállingózások fordulhatnak elő. A Dunántúl térségében időszakosan havas- és ónos szitálás is válthatja a hószállingózást.

A hőmérséklet jellemző átlaga szerda reggel  -4 – 0,  szerda délután  nyugaton +4, keleten 0 – +2,

csütörtök reggel -5 – -1 fok körül alakul.