Benjamin Netanjahu vezette Likud lenne a legnagyobb párt a Kneszetben

Benjamin Netanjahu vezette Likud lenne a legnagyobb párt a Kneszetben

Március 23. Választások Izraelben  

A 24. knesszet tagjainak száma  120 képviselő

 

A Midgam Intézet a 12-es csatorna felkérésre készített legfrissebb felmérése szerint a Benjamin Netanjahu vezette Likud lenne a legnagyobb párt a Kneszetben, a második helyen a Gideon Szá’ár alapította Új Remény követné, de egyik oldal sem tudna kormányalakításhoz elegendő egyértelmű győzelmet elérni amennyiben most lennének a választások.

Az előző felmérésekhez hasonlóan folytatódik a Likudból kivált Gideon Szá’ár és új pártja 20 mandátum körüli stabil támogatottsága és ennek következtében kialakult politikai tömbök átrendeződése.

A felmérés szerint, a Likud 28 mandátumra esne vissza a jelenlegi 36-ról, ezzel szemben Szá’ár pártja 19-et kapna.

A harmadik legnagyobb párt a Jes Atid lenne, 16 mandátummal, amelyet a Jamina követne 13 parlamenti hellyel. A többnyire arab képviselőkből álló közös lista 11, a háredi pártok – a Sász és a Jahadut Hatora egyenként 8, a Jiszrael Bejtenu 7, végül a Meretz és Kék-Fehér egyaránt 5 mandátumot tudna szerezni.

Összeségében a miniszterelnök jobboldali blokkja 44 mandátumra lenne jogosult, amennyiben Naftali Bennett Jamina pártja is csatlakozna, az 57 helyet jelentő blokk sem lenne elegendő a kormányalakításhoz.

Gideon Szá’ár kizárta a Netanjahu kormánnyal a koalíciót, így a Meretzen kívül és Naftali Bennett párját is beszámítva a kormányalakításhoz közeli 60 mandátumra lenne esélyes.

A közvélemény-kutatás a során a megkérdezettek szavazhattak a Jes Atidból kivált Ofer Selah esetleges új pártjára is, de az eredmények alapján nem tudná teljesíteni a bejutáshoz szükséges választási küszöböt, ahogyan a Munkapárt, a Geser, a Zsidó Otthon és az Otzma Jehudit sem.

A Midgam egy olyan alternatív forgatókönyvet is készített, amely szerint Ron Huldai Tel Aviv polgármestere összefogva az új lehetőségeket kereső Ofer Selával, valamint a jelenlegi igazságügyi miniszter Avi Nisszenkornnal és a szétesett Munkapárt megmaradt képviselőivel. A Ron Huldai vezette formáció azonkívül, hogy 7 mandátumra lenne esélyes, a már kialakult politikai erőviszonyokat nem tudná jelentősen befolyásolni.

Az új felállás szerint a Likud 28, az Új Remény 18, a Jes Atid 14, a Jamina pedig 12 mandátumot tudna szerezni.

Az Arab lista 11, a Sász és a Jahadut Hatora egyenként 8, a Jiszrael Bejtenu 6, a Meretz és a Kék-Fehér egyaránt 4 és Ron Huldai szövetsége, amennyiben indulna a választáson 7 mandátumra lenne jogosult.

Ugyanakkor a megkérdezettek szkeptikusak a vasárnap délután kezdődött zárlat sikerét illetően is. A felmérés eredményei megerősítik, hogy a belpolitikai válságba és a korlátozásokba belefáradt izraeliek nem hisznek a kormány és az egészségügyi tisztviselőknek, akik azt ígérték a jelenlegi zárlat lesz az utolsó.

A megkérdezettek 42 százaléka úgy gondolja, hogy további lezárások következnek, ehhez képest a válaszadók mindössze 33 százaléka szerint ez lesz az utolsó zárlat míg 25 százalék nem tudja.