Semjén Zsolt m-h kiállását az E B kóser vágást tiltó ítéletével szemben – írja a JTA. Semjén Zsolt vágás mellett kiállása a nemzetközi zsidó sajtó figyelmét is felkeltette.

A BreuerPress és a HetiTV  Legfrissebb hirei

„az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi,i, különös tekintettel a vallási meggyőződés gyakorlásának szabadságára, ami az emberi méltóság megsértése.” Margolin úgy fogalmazott, hogy „Magyarország tettei következetesen egyeznek szavaival”.

 

Manfred Weber megsértette a magyar népet címmel interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a Welt am Sonntag című konzervatív lap. A kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, igaz-e, hogy Angela Merkellel folytatott legutóbbi megbeszélésén a német kancellár felemelte a hangját. Mint mondta, Angela Merkel „erős asszony”, a felemelt hang pedig a „gyengeség jele” lenne. A legutóbbi EU-csúcson a költségvetésről, a koronavírus-járvány miatt felállított helyreállítási alapról és a jogállamisági mechanizmusról kötött megállapodásról kiemelte, hogy az Európai Parlament (EU) egy objektív kritériumok nélküli jogállamisági mechanizmusról tartott szavazással kapcsolta össze a helyreállítási alapot, és „a mi álláspontunk az volt, hogy ez ésszerűtlen”. „Miért kellene még inkább megterhelni egy témát akkor, amikor éppen egy nehéz válságban vagyunk?” – vetette fel, hozzátéve, hogy a mechanizmusról később is lehet tárgyalni, méghozzá azzal a céllal, hogy mind a 27 tagállamra kötelező kritériumok érvényesüljenek. „A jelenlegi megoldás ezt lehetővé teszi, tehát ez a józan ész diadala” – mondta Orbán Viktor. Arra a kérdésre, hogy ösztönözte-e a megállapodást a járvány okozta válság, kifejtette, hogy az EU Tanácsának német soros elnöksége csomagban akarta megtárgyalni a költségvetést és a helyreállítási alapot, amit valamennyi tagállam támogatott, az EP viszont utólagosan beavatkozott a folyamatba, mert „teljességgel túlértékeli a szerepét”. Az EP „azt gondolja, hogy nagyobb a legitimitása, mint a nemzeti parlamenteké”, ami „teljes tévedés”. A testület ebből a szerepfelfogásból kiindulva előállt egy utólagos kiegészítéssel, amelynek célja a nyomásgyakorlás volt. „Ezért kényszerültünk a vétó bevetésére” – mondta a kormányfő.

 

Minél kisebb a gazdasági visszaesés, annál gyorsabban lehet a válságból kilábalni, ezért fontosak a hatékony és célzott gazdaságvédelmi intézkedések – emelte ki a Századvég Gazdaságkutató vezető közgazdásza. Szakáli István Loránd azt mondta: előrejelzéseik szerint legkorábban 2022-ben érhető el a teljes gazdaságban az a növekedési ütem, ami 2019-ben jellemezte Magyarországot, dinamikus, de nem azonnali helyreállással számolnak a koronavírus-járvány után. A legfontosabb kérdés az, hogy a gazdaság szereplői megőrizzék akcióképességüket, ezt szolgálja a munkahelyek védelme is – tette hozzá. A hitelmoratórium meghosszabbításáról azt mondta: mindenki mérlegelheti, hogy tudja-e fizetni hitelei törlesztését, vagy olyan helyzetbe kerül, hogy valós likviditási segítséget jelent a hitelmoratórium igénybevétele, és csak július elseje után, átütemezett formában fizet majd akkor, amikor várhatóan túl leszünk a válságon. A legfeljebb három százalékos kamatozású lakásfelújítási hitel az építőiparon keresztül a kereslet generálásával hat a gazdaság többi ágazatára is. Ezt Szakáli István Loránd a korábban bejelentett lakásfelújítási támogatás még vonzóbbá tételeként értékelte. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adójának január 1-jétől a felére csökkentése a közgazdász szerint a gazdaság dinamizálását segíti. Hangsúlyozta: csak a kis- és középvállalkozásokat és az egyéni vállalkozásokat érinti az intézkedés.

Nem a főpolgármesternek kell pénzügyi segítség, hanem a budapestieknek – írta a            Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté a bejegyzésében a családok és a vállalkozások érdekében a gazdaságvédelmi akcióterv kormány általi kiegészítésére, továbbá Karácsony Gergely főpolgármester és pártja, a Párbeszéd arra vonatkozó bírálataira reagált. A kormánypárti politikus Karácsony Gergely főpolgármesternek azt üzente: „a járvány gazdasági hatásait enyhíteni kell, nem hisztizni, főpolgármester úr!”. Kocsis Máté kiemelte: a kis- és középvállalkozások és az egyéni vállalkozók iparűzési adójának csökkentése most azért elengedhetetlenül szükséges, hogy a világjárvány gazdasági hatásait túléljék. Azért, hogy jobban meg tudják tartani a munkahelyeket – tette hozzá. „A budapesti vállalkozásoknak nincs százmilliárdnyi tartaléka, Karácsonyéknak van, Tarlóstól örökölték” – fogalmazott Kocsis Máté azt is hozzátéve: emellett Budapest így is a legnagyobb bevétellel rendelkező magyar város.

Az otthonteremtés a kormány családtámogatásainak egyik legfontosabb eleme – emelte ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin hangsúlyozta: ha van munka és biztos fedél a családok feje fölött, sokkal nagyobb lehet a biztonságérzetük, a fiatalok pedig bátrabban mernek gyermeket vállalni, családot alapítani akkor, ha tudják azt, hogy van egy lakás, egy otthon, ahová a gyermek megszülethet. Az öt éve indult otthonteremtési program ebben segít a családoknak, január elsejétől pedig jelentős mértékben bővülnek a lehetőségek – jelentette ki a miniszter. Nemcsak a korábban már ismert elemek lesznek elérhetők – például az, hogy a tetőtér beépítéshez a teljes összegű csokot fel lehet majd venni a többgenerációs együttélés megkönnyítésére -, de a kormány csökkenti az új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra, ráadásul ezt az áfát is visszaigényelhetik azok, akik csokkal vásárolnak új otthont – sorolta Novák Katalin. A miniszter szerint újdonságot jelent az is, hogy a kormány elengedi az illetéket mindenkinek, aki csokkal vásárol – ez jellemzően milliós tétel – az otthonfelújítási programra pedig sokan várnak.

Magyarország 86 csapattal, 384 résztvevővel és mintegy 160 millió lépéssel a második helyen végzett a szervátültetettek világjátéka helyett rendezett Egymilliárd lépés elnevezésű kihíváson – közölte a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke. Berente Judit kiemelte: a kihívást – melyben az Egyesült Államokat, Németországot és Franciaországot is megelőzték a magyarok – a pandémia miatt elmaradt, szervátültetetteknek szóló multisportversenyek helyett rendezték meg. A résztvevők mobiltelefonra töltött applikációval számolták a lépéseket, amiket lehetett gyalogolva, futva vagy kerékpáron teljesíteni. Ezeket az adatokat hetente kellett szinkronizálni a világszövetség programjával – tette hozzá.

A kormány bosszúhadjáratot indított az önkormányzatok ellen, az iparűzési adó megfelezése ugyanis nem segítség a vállalkozásoknak, hanem „végső leszámolás” az önkormányzatokkal – mondta a párt társelnöke. Kanász-Nagy Máté „ócska fideszes trükknek” nevezte az iparűzési adó felének elengedését, mivel az szerinte nem jelenet érdemi segítséget a koronavírus-járvány miatt bevételeiket elvesztő kis- és középvállalkozásoknak, de gyakorlatilag az önkormányzatiság végét jelentheti. A települések forrásainak elvételével ugyanis olyan, az emberek életét közvetlenül segítő szolgáltatások szűnhetnek meg, mint a bölcsődék és óvodák, valamint a közúthálózat fenntartása, a közösségi közlekedés szervezése, illetve a zöldfelületek fejlesztése – fejtette ki az ellenzéki politikus.

A magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad – fogalmazott a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.   Semjén Zsolt emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc porig rombolta a nemzetpolitikát, ezért a 2010-es kormányváltáskor nem tatarozni kellett, vagy ráépíteni, hanem előbb eltakarítani a romokat, utána pedig felépíteni egy nemzetpolitikai filozófiát. Úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc a 2004. december 5-ei, külhoni magyarok állampolgárságáról szóló népszavazásnál „manifeszt nemzetárulással” képes volt miniszterelnökként a saját nemzete ellen kampányolni, amivel egyfajta „lelki Trianont” okozott a külhoni magyarságban. Olyan mély ellenszenv van benne, „mondhatni hungarofóbia”, és olyan idegenség a nemzet ügyeivel és a külhoni magyarsággal szemben, hogy a saját politikai racionalitása ellenére megtagadta a külhoni magyaroktól az állampolgárságot. Nyilván ebben benne volt az egykori SZDSZ „zsigeri hungarofóbiája” is – vélekedett Semjén Zsolt.

A higiénés szabályok folyamatos betartására és az év végi ünnepek előtti biztonságos bevásárlás fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta, tudja, hogy az emberek elfáradtak a korlátozó intézkedések betartásában, de a karácsonyi időszakra jellemző, növekvő találkozásszám miatt mindenkinek még felelősségteljesebben kell viselkednie, ebből a szempontból pedig sajnálatosnak tartja, hogy a nagy bevásárlóközpontok zsúfolásig tele vannak. A tisztifőorvos azt kérte a családoktól, hogy – amennyiben lehetséges – ne együtt menjenek vásárolni, csupán egy-egy családtag. A boltokban vásárlók próbáljanak meg minél kevesebb felületet megérinteni, a céltalan nézelődést pedig mellőzzék – mondta Müller Cecília, aki a bevásárlást követően azonnali kézmosást, a mosható maszkok 60 Celsius fok feletti mosását és a nagyobb csomagok látható szennyeződésektől történő megtisztítását javasolta.

Külföld: 

Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli Európai Zsidó Szövetség elnöke üdvözölte Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes kiállását az Európai Bíróság kóser vágást tiltó ítéletével szemben – írja a JTA. Semjén Zsolt kóser vágás mellett kiálló nyilatkozata a nemzetközi zsidó sajtó figyelmét is felkeltette. Az állatok kábításának előírását – vagyis a kóser vágás tilalmát – Semjén úgy kommentálta, mint döntést, mely „az állatjogokat az emberi jogok elé helyezi, különös tekintettel a vallási meggyőződés gyakorlásának szabadságára, ami az emberi méltóság megsértése.” Margolin úgy fogalmazott, hogy „Magyarország tettei következetesen egyeznek szavaival”.

A Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat hírszerzési valamint az Izraeli Védelmi Erők operatív erőfeszítéseit követően, goláni katonák az éjszaka letartóztatták a férfit, aki a gyanú szerint Molotov-koktélt dobott egy izraeli katonára Szamáriában. A gyanúsítottat átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. A közösségi médiában szombaton keringő videofelvételen egy palesztin férfi Kadumim közelében, az ellenőrző pontnál kiszáll autójából, odamegy egy katonához és röviden szóval tartja, majd Molotov-koktélt dob rá. A terrorista ezt követően elmenekült a helyszínről, anélkül, hogy a katona közbelépett volna. A katonaság szerint sérülés vagy anyagi kár nem történt. A héber médiában megjelent riportok arról számoltak be, hogy a hadsereg komoly vizsgálatot rendelt el az esettel és az ellenőrző ponton szolgáló rendvédelmi erők viselkedésével kapcsolatban. A nyilvánosságra került felvételen felháborodva a Jamina szövetség képviselője, Becalel Szmotrich az izraeli igazságszolgáltatást okolta a történtekért egy Twitteren közzétett bejegyzésben. „De ez nem a katona hibája. Izrael Állam igazságszolgáltatási rendszere a hibás, amely Szodomához hasonlóan viselkedik. Bíróság elé állítja [az Állam] Arije Schiffet (izraeli, aki lelőtt egy beduin tolvajt miközben megpróbálta ellopni az autóját) gyilkosság vádjával. Nem csoda, ha a katonák félnek lelőni a terroristákat”.

Megkezdődött az új koronavírus elleni védőoltás tömeges beadása Izraelben. Vasárnap az egészségügyi dolgozók oltásával kezdetét vette az országos kampány a lakosság koronavírus elleni védettségének megteremtésére. Elsőként még szombat este Benjámin Netanjahu miniszterelnököt és Juli Edelstein egészségügyi minisztert oltották be a kamerák kereszttüzében, majd reggel Reuven Rivlin államelnök, több párt vezetője, miniszterek, vezető rabbik, valamint a hadsereg vezérkari főnöke is megkapta az oltást. Vasárnaptól a kórházak és rendelőintézetek dolgozói, hétfőtől a 60 éven felüliek és az egészségi okokból veszélyeztetett csoportokhoz tartozó izraeliek mehetnek el a nagyobb településeken létrehozott oltóközpontokba. Az érintetteket sms-ben és telefonon előre értesítik az időpontról és a helyről. A kormány azt reméli, hogy naponta mintegy 60 ezer embert, január végéig akár kétmillió izraelit oltanak be, de helyi sajtóértesülések szerint az első hét csak kísérleti lesz, és a helyi lapok hűtik azon várakozásokat, hogy napokon belül százezrek juthatnak hozzá a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisához.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter szerint még nem sikerült ellenőrzés alá vonni az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb, nemrégiben azonosított új koronavírus-törzset, ezért volt szükség a vasárnap életbe léptetett jelentős szigorításokra Londonban és a környező angliai országrészekben. Hancock elmondta: a kormány péntek délután kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy az új koronavírus-változat milyen gyorsan terjed, és ezt követte a szombati bejelentés arról, hogy Londonban és Délkelet-Anglia több más térségében az eddigi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy még szigorúbb, negyedik fokozat. Ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett. A friss kimutatások szerint Londonban a koronavírus-fertőződések 60 százalékát az új vírustörzs okozza. A kutatások azt mutatják, hogy az új variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

Széleskörű, gyors antigén koronavírus-tesztelést indít a lakosság körében hétfőtől Szlovénia – közölte a helyi sajtó. Első körben Ljubljana főterén állítanak fel mozgó laboratóriumokat, és naponta 2000 tesztet végeznek majd. Összesen közel félmillió teszt elvégzését tervezik. A cél az, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek a kétmilliós országban. A kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 884-gyel, 105 ezer 897-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 39 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2353-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1214-en vannak kórházban, 202-en intenzív osztályon.

Mintegy hetven koronavírusgóc miatt utazási tilalmat rendeltek el vasárnap Sydneybe Ausztrália többi államából és területéről, Dél-Koreában pedig rekordot döntött az új fertőzöttek száma. Az Ausztráliai Fővárosi Terület – ahol a főváros, Canberra található – felszólította a lakosait, hogy ne utazzanak az ország legnépszerűbb, ötmilliós városába, ellenkező esetben két hét karanténnal kell számolniuk. Victoria és Queensland állam, valamint az Északi Terület hétfőtől tiltotta meg a beutazást a Sydneyből érkezőknek. A queenslandi rendőrség visszaállítja a Sydneyt is magában foglaló Új-Dél-Wales állammal közös határán a közúti ellenőrző pontokat. Karácsony előtt szigorú karanténba helyeztek mintegy negyedmillió embert Sydney északi tengerpartján, ahol a járvány terjed. Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke közölte, hogy Sydney többi részében is korlátozzák a gyülekezést, és maszkviselésre szólította fel a sydneyi agglomeráció lakóit.

Joe Biden leendő amerikai elnök és Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő elkötelezte magát, hogy humánus migrációs stratégiát dolgoznak ki a migráció közép-amerikai és dél-mexikói okainak kezelésével. A két vezető telefonon „megvitatta, hogy kidolgozzák a térségben zajló migráció egy olyan, új megközelítését, amely alternatívát kínálhat az Egyesült Államokba vezető veszélyes utazásra” – összegezte megbeszélésüket Biden átmeneti stábja. A leendő amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy megteremti „azt a regionális infrastruktúrát és határőrizeti kapacitást, amely elősegítheti a migráció jól szabályozott kezelését, a menedékjog-kérelmek elbírálására vonatkozó nemzetközi jogi normák tiszteletben tartásával” – hangsúlyozza a nyilatkozat. López Obrador a hét elején tett javaslatot arra, hogy Biden új, demokrata párti kormányzata alatt működjenek együtt a bevándorlás kényes témájában.

Dacára a szigorú intézkedéseknek és a figyelmeztetéseknek, amelyekkel a hazautazástól próbálták meg eltanácsolni a Nyugat-Európában dolgozó nyugat-balkáni vendégmunkásokat az ünnepekre, megindult az áradat és hatalmas torlódások alakultak ki a határokon a hétvégén. A szlovén-horvát határon szombaton 7-8 órát, de a horvát-szerb, a horvát-boszniai és a magyar-szerb határon is órákat kellett várni a határátlépésre. Sok török, észak-macedón, szerb és boszniai állampolgár, mint mindig, gépkocsival indult haza pihenni és ünnepelni a karácsonyt és az újévet. Ilyenkor két-három hetet vagy akár egy hónapot is otthon töltenek. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma vasárnapra Szerbiában 3888-cal, 296 ezer 528-ra, Koszovóban 345-tel, 48 ezer 682-re, Észak-Macedóniában 815-tel, 77 ezer 949-re, Montenegróban 319-cel, 43 ezer 709-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 643-mal, 105 ezer 520-ra növekedett.

Gazdaság:

A kivások létszáma 2016-hoz képest nyolcszorosára, 53 ezerre nőtt, és ez a tendencia folytatódhat, hiszen a pénzügyi tárca számításai szerint még legalább 50 ezer cégnek érné meg a kisvállalati adót választania – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Izer Norbert közölte: a kisvállalati adó a leggyorsabban növekvő adófajta. Hozzátette: ez nem véletlen, ugyanis a kivát választó cégek eddig összességében 185 milliárd forint adót spóroltak meg. Az államtitkár megjegyezte, hogy az összeg jelentősen megnőhet jövőre, hiszen 2021. január 1-től még kedvezőbb lesz a kisvállalati adó, így jelentősen nőhet a kivát december 31-ig választók tábora. Az államtitkár kiemelte: jövőre egy százalékponttal, 11 százalékra csökken a kiva mértéke. 2021-től a belépési értékhatár egymilliárd forintról három milliárd forintra, és a bennmaradási értékhatár három milliárd forintról hat milliárd forintra emelkedik. A kisvállalati adó a közepesnek mondható cégek számára is választható lesz, előmozdítva ezzel a vállalkozások versenyképességét és segítve a gazdasági növekedést – tette hozzá Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy a cégek legyenek tudatosak adóügyeikben, és válasszák a számukra legkedvezőbb adózási formát – hangsúlyozta.

A pénzügyi tudás elsajátítása már fiatalon is elengedhetetlen a megalapozott pénzügyi döntésekhez. A Pénzügyminisztérium (PM) Okosan a pénzzel! programja részeként fiataloknak szóló versenyt hirdet ZsetON – Hangolódj a pénzügyekre címmel – jelentette be Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Államkincstár, a Pénziránytű Alapítvány, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége, valamint a Diákhitel Központ Zrt. is. Idézték Balogh Lászlót, aki szerint fontos, hogy a fiatalok is tisztában legyenek pénzügyeik megfelelő kezelésével. Hozzátette: a kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgáló stratégiájának is az egyik legfőbb törekvése, hogy a fiatal korosztály rendelkezzen a szükséges pénzügyi ismeretekkel. Nélkülözhetetlennek nevezte azt is, hogy felhívják figyelmüket arra, hogy a pénzügyi tudatosságnak milyen kiemelkedő szerepe lesz felnőtt életük során: fontos akkor is, amikor pályát kezdenek és akkor is, amikor családot alapítanak.

Könnyű:

Szinte az egész kastélyépület és a parkja, valamint a hozzá kapcsolódó létesítmények is bejárhatók, sőt kiegészíthetők a virtuális világban, miután egy egyetemista elkészítette a keszthelyi Festetics-kastélyt a Minecraft játék elemeiből.  A kulturális értékekkel átszőtt virtuális világban a gyermekek játszva ismerkednek meg a Festetics család történetével és a hercegi miliővel, láthatják maguk előtt, hogy milyen környezetben élt az elmúlt évszázadokban a főúri család. A pálya a világ bármely pontjáról elérhető számítógép segítségével, a játékosoknak az a feladata, hogy bejárják a kastély épületeit, illetve a fantáziájuk szerint megépítsék az ebbe a történelmi környezetbe illő saját építményeiket. A legkitartóbb, legszebbet alkotó vagy legkreatívabb építőket a kastélymúzeum díjazni is fogja.