Erzsébetvárosban a költségvetés ügyében sem mennek jó irányba a dolgok

Erzsébetvárosban a költségvetés ügyében sem mennek jó irányba a dolgok

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legújabb kerületi ügyekről.

 

A politikus a hétvégi lomtalanítás kapcsán elmondta, az önkormányzati lomok között is érdemes lenne körülnézni, példaként hozta fel a Király utca 23-29. alatti ingatlan sorsát, melynek kapcsán végrehajtás is indult az önkormányzat ellen, valamint elindult egy per is. Mint megjegyezte, egy 2003-as szerződésről van szó az ingatlanegyüttes kapcsán, azaz ez még az akkori szocialista vezetésű önkormányzat idején köttetett meg. Veres Zoltán megerősítette kerületi Fidesz szervezet véleményét, mely szerint a mostani polgármester a felelős azért, hogy például ebben az ügyben is idáig fajultak az események. Már egy éve hogy hivatalban van, ráadásul ezeknek a kerületi ügyeknek a menedzseléséért ő az elsőszámú felelős. Ami a végrehajtási eljárást és a több mint 400 milliós inkasszót illeti, a polgármester azt nyilatkozta, már megtámadták ezt a döntést jogi úton és a remények szerint sikerül visszaszerezni a pénzt. Erre Veres Zoltán úgy felelt, akkor kellett volna megtámadni ezt, amikor a végrehajtó az előzetes felhívást megtette. Hozzátette azt is, olybá tűnik, vannak viták, eltérések a különböző dátumokban, az eljárási időpontokban, például egy képviselői kérdésre a kerület jegyzője olyan információkat adott át, amelyekről teljesen más értesülések voltak addig. A képviselő úgy tudta, a végrehajtási felszólítás és az inkasszó között legalább 3 hét telt el, ezen idő alatt a hivatal tétlenül állt a történtek előtt. Veres Zoltán kijelentette, ebben az ügyben a legnagyobb probléma éppen az, hogy a polgármester nem hajtotta végre a megkötött szerződést, ha pedig a jogtanácsosa azt véleményezte, hogy ez előnytelen szerződés, akkor miért nem léptek. Az eredeti, a 2003-as szerződés az önkormányzat számára rendkívül hátrányos volt, ezt követően hosszú peres eljárások kezdődtek, amelyek végül 2019-re kerültek nyugvópontra egy szerződésmódosítással. Amennyiben ez megvalósult volna, egy több mint két és félmilliárd érkezett volna be az önkormányzathoz, mellette egy másfél milliárdos beruházást eszközöltek volna. Hozzátette azt is, ha ezt a szerződést a bíróság semmisnek mondaná ki, akkor a 2003-as nagyon rossz megállapodás lépne életbe. A politikus elmondta, ebben az ügyben volt online egyeztetés Niedermüller Péterrel, akinek kifejtette véleményét.

Veres Zoltán beszélt Erzsébetváros költségvetéséről, megjegyezve, a többség végrehajtott egy módosítást, átcsoportosítottak forrásokat, ennek kapcsán azt jegyezte meg, úgy látja, nem jó irányba mennek a dolgok a költségvetésnél.  A kerületi Fidesz szomorúan látja, hogy a mostani nehezebb időszakban a kerület vezetése adóemelést tervez, például az ingatlanadó esetében, amivel pont a vállalkozókat sújtja. A költségvetés elfogadása a polgármester felelőssége, hiszen a katasztrófavédelmi törvény kimondja, vészhelyzet esetén nem kell a képviselőtestületet összehívni. Persze Niedermüller Péter egyeztet a képviselőkkel, ám az kérdés, hogy az ott elhangzottakat mennyire fogadja meg. Veres Zoltán kifejtette, az egyeztetések során szóba kerültek az ingatlaneladások is lakás és nem lakáscélúak egyaránt, de arról nem lehet tudni, hogy mi lesz azzal a több mint száz bérlői lakásvásárlási igénnyel, ami a vagyonkezelőnél van.

A képviselő ismételten kritikával illette az erzsébetvárosi forgalmi átszervezést, kiemelve, hogy annak idején a Wesselényi utca éppen azért épült meg, hogy a Kiskörútról a nagykörútra lehessen jutni, ma már az átszervezés miatt ez nem egyszerű.

Veres Z=ltán kérdésre a Róth Miksa Emlékházról is beszélt, kiemelve, ez az intézmény is mutatja, hogy nincs gazdája a kerületnek. A korábbi múzeumigazgatót nyugdíjba küldték, majd a tisztséget is megszüntették, jelenleg nem lehet tudni, hogy mi lesz az intézmény sorsa a jövőben. Pedig ez a múzeum is a kerület örökségéhez tartozik, ahogy a Csányi utca 5. szám alatti Zsidó Történeti Tár is, amelynek a támogatását a jelenlegi vezetés megvonta. Pedig egy olyan korrajzot mutatnak be ezek az intézmények, amelyekre mindig kell pénzt fordítani.