A kormány tiszteletben tartja azt a tényt, hogy a híd a főváros tulajdona, de ez azt is jelenti, a felújítás felelőssége is az övék

A kormány tiszteletben tartja azt a tényt, hogy a híd a főváros tulajdona, de ez azt is jelenti, a felújítás felelőssége is az övék

 

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy kutatás kapcsán a párbeszéd fontosságáról, a kormányzati és a fővárosi szándékokról.

Az államtitkár elmondta, nagy örömmel olvasta az egyik internetes portál által készített kutatást, ami szerint a megkérdezettek a fővárosról fejtették ki véleményüket, kérve a párbeszédet a városvezetés és a kormány között. Fürjes Balázs több projektről is beszélt, így a hármas metró felújításáról, amelyet még Tarlós István készített elő és kezdett meg, közben még a metró kiesése miatti buszok pótlásáról is gondoskodott. A mostani főpolgármesternek csupán be kellett volna fejeznie ezt a munkát, ami a jelek szerint nem igazán sikerült. Az alagutat építő céggel viták keletkeztek, amiért a munkások levonultak, jelenleg nem folyik a munka, ezért feleslegesen ültetik az embereket buszokra. Azt sem lehet tudni – tette hozzá, hogy mekkora lesz a késés, mennyivel lesz drágább a projekt, mindennek sajnos a fővárosiak isszák meg a levét. Hozzátette azt is, tudni kell, a metrófelújítás a mindenkori főpolgármester feladata, felelőssége. A kormány annyit tett ebben az ügyben, hogy a munkálatokra még az előző városvezetés kérésére 200 milliárd forintot fordított a munkálatokra, ami költségvetés 100 százalékát jelenti. Most már csak azt kérdezi a kormányzat, hogy mikor folytatódik a munka, a leállás kapcsán mennyivel kerül többe a projekt. Miután a felújításban uniós pénzek is vannak, ezért a késlekedés miatt bizonyos összegeket vissza kell fizetni. Teszik ezt azért, mert az említett kutatásban a budapestiek az egyik legfontosabb feladatnak a tömegközlekedést nevezték meg. Ugyancsak egyetértés volt a megkérdezettek között, hogy a kormányzati terveknek megfelelően teljesen felújításra kerüljenek a HÉV vonalak.

Ami a problémákat illeti, az államtitkár szerint az tény, hogy Karácsony Gergely már több mint egy éve vezeti a várost, több munkát is úgy vett át elődjétől, hogy az már meg is kezdte azokat, de egy évvel később nem történt előrehaladás, nem lehet tudni, hogy a késésekért ki és mennyire felelős. A pótlóbuszok tekintetében például a BKV, a BKK és a tulajdonosuk, Budapest, ezeknek a feleknek kellene egyetértésre jutni.

A kutatás szerint a fővárosiak a HÉV vonalak felújítását és a fonódó villamosvonal déli irányú meghosszabbítását tartották a legfontosabbnak. A kormány éppen ezért írt ki egy EU-s közbeszerzést új HÉV kocsik megvásárlására. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a kormány természetesen ezen projekt során is számol azokkal a forrásokkal, amelyek a következő uniós költségvetésben is rendelkezésre fog állni. Bár ezzel egyelőre nem számol a politikus, de megjegyezte, amennyiben valamiért nem áll rendelkezésre majd uniós forrás, akkor is meg kell valósítani ezt a projektet.

Fürjes Balázs külön is foglalkozott a kutatásnak azon részével, ahol az emberek 95 százaléka szerint a főváros vezetésnek és kormánynak akkor is párbeszédet kell folytatnia, együtt kell működnie, ha éppen ellentétes politikai oldalon állnak. Több mint 80 százalék szerint Budapestnek fejlődnie kell, de adóemelések és újabb hitelek felvétele nélkül. Hozzátette, érthetetlen számára, hogy miért akar a főváros vezetése most egy 70 milliárdos hitelt felvenni, miközben erre nincs szükség, mert van Budapestnek egy szabadon felhasználható, nyitva álló hitelkerete 61 milliárd forint értékben, ezt fejlesztésekre, járműbeszerzésekre lehet felhasználni. Ezt a Lánchíd felújítására is fel lehetne használni, a kormányzat szerint ezért is érthetetlen, hogy még nem kezdődtek meg a munkálatok. Ennek kapcsán az államtitkár megismételte, a kormány tiszteletben tartja azt a tényt, hogy a híd a főváros tulajdona, de ez azt is jelenti, a felújítás felelőssége is az övék.  Közben ott van még egy több mint 200 milliárd forintos likvid keret, ami Budapest számláján van. De a kormány mindezek felett egy a fővárossal megkötött megállapodás keretében évente 10 milliárdot ad öt éven át az Egészséges Budapestért Program keretében. Budapest jelenlegi vezetése szerint a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzést a jövő év elején fejezik be, utána végre megkezdődnek a munkálatok. Amennyiben ez valóban így lesz, akkor senkinek, így a kormánynak sem kell közbeavatkoznia – jelentette ki az államtitkár.

A közelgő tél kapcsán Fürjes Balázs elmondta, a kormány jelentős összegekkel támogatja az önkormányzatokat, így Budapestet is a hajléktalanszállók bővítésére, ez a járvány idején még fontosabb feladat.

Az államtitkár szerint a tél kapcsán még azt is meg kellene lépni, hogy a biciklisávokat a tavasz beköszöntéig szüntessék meg, ilyen irányú kérésüket el is juttatták a főváros vezetéséhez.