Magyarország jelenleg stabil lábakon áll, ellentétben több nyugat-európai országgal

Magyarország jelenleg stabil lábakon áll, ellentétben több nyugat-európai országgal

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az újból kihirdetett veszélyhelyzet első napjairól, a vakcináról, az ország teljesítőképességéről.

A politikus beszélt a magyar kormány és az orvosi kamara közötti megbeszélésekről. Mint megjegyezte, a szolgálati jogviszonyról szóló törvényjavaslat részletszabályzatain dolgozik a kormányzat. Amikor a MOK kérésére találkozó jött létre a miniszterelnökkel, akkor ott megállapodtak egy történelmi léptékű orvosi béremelésben, ezen túlmenően a kamara kérései be lettek építve az egészségügyi törvénybe is. Viszont vannak részletszabályok, mint a paraszolvencia kivezetése, a kirendelések, a magánpraxis ügye, ezekben kell még egyeztetni a szakmai szervezettel. Egy biztos, és ezt több kormánytag is megerősítette, a kormányzat abban érdekelt, hogy megállapodjon a kamarával, a részletszabályok is csak úgy lesznek elfogadva, amelyek bírják a MOK támogatását.

A veszélyhelyzet során este 8-tól kijárási tilalmat rendelet el a kormány, amit a jelek szerint mindenki betart. Arra a kérdésre, hogy meddig lesz erő az emberekben erre, Hollik István úgy felelt, csak megköszönni lehet, hogy a magyar emberek felelősségteljesen viselkednek, tudja mindenki, a másik és a saját egészség megóvása érdekében be kell tartani a szabályokat. Ez nem könnyű, nem egyszerű megoldani, hogy este 8-ra mindenki érjen haza, az utcai maszkviselés is nehéz, de tényleg az a cél, hogy az emberek egészségét meg lehessen óvni, valamint az egészségügyre nehezedő nyomást is csökkenteni kell. A képviselő reméli, a most elrendelt 30 napos veszélyhelyzetben is képesek a magyar emberek összefogni, a bajban kitartanak, így meglesz az eredménye, azaz az ország legyőzi a vírust. Ehhez azt tette hozzá a szóvivő, miután még nincs vakcina, az éppen betegeknek sincs még megfelelő gyógyszer, nem lehet mást tenni addig, míg nincs megoldás, be kell tartani a szabályokat. Az oltóanyag már látótávolságon belül van, ezt a miniszterelnök is kiemelte, a kormány már megrendelte az első mennyiséget, ami ha megérkezik, akkor a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat oltják be vele. Mellette a kormány azon dolgozik még, hogy a következő, immár jóval nagyobb oltóanyaggal pedig a lakosságot lássák el, erre a remények szerint tavasszal kerülhet sor. A kormány az összes lehetséges forrásból próbál vakcinát beszerezni, érkezzen az Kínából, Oroszországból, Izraelből, az Európai Unióból.

A koronavírus-járvány a magyar gazdaságot is nehéz helyzetbe hozza, ezért a kormány a leginkább érintett ágazatokat, mint a turizmust, célzott támogatásokkal támogatja, de sok más területet is támogat, közben az otthonteremtési programot is bővítik. Minderre azért van mozgástér, mert az elmúlt években az ország nagyon jól gazdálkodott, Magyarország jelenleg stabil lábakon áll, ellentétben több nyugat-európai országgal. Ezért is van az, hogy ezek az országok sürgetik az EU-t a New Generation alap elfogadását.

Mindeközben az Európai Unió a jogállamisági kérdésekkel áll elő, pedig mindenki tudja, Magyarország jogállam. Ezek után, aki a kormányt kritizálja, annak a jogállamisági érvek alatt a mostani kormányzat politikájával van baja. Hollik István ennek kapcsán megjegyezte, a magyar kormány mindig is készen állt a nyílt, őszinte vitákra, de a baj az, hogy nem viták, hanem vádaskodások zajlanak. Van egy politikai célja az EU-nak, ez pedig a migráció engedélyezése, ezt a kormány nem fogadja el.