Magyarországnak a legfontosabb érdeke az, hogy elsők között jusson hozzá az oltáshoz

 

Magyarországnak a legfontosabb érdeke az, hogy elsők között  jusson hozzá az oltáshoz

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rendkívüli jogrendről, a parlamenti döntésről, de szóba került a vírus elleni vakcina is.

A szóvivő a miniszterelnöki bejelentéssel kapcsolatban elmondta azt a főszabályt, amit a vendéglátóipari egységekre hoztak. Ennek értelmében azok a helyek, ahol az étel- és az italszolgáltatás a fő profil, ahol le lehet ültetni a vendégeket, nem kell bezárjanak, természetesen az egyéb szabályok betartása mellett. Azokon a helyeken, ahol zenés-táncos szolgáltatás a fő tevékenység, ott nem igazán van lehetőség a leültetésre, így azok nem tarthatnak nyitva a mostani veszélyhelyzetben. Hozzátette, ez a módszer érvényes a védekezés más területeire, azaz, amennyiben betartható az ültetés, a távolságtartás, ott a megrendezendő rendezvények folyhatnak, az előírt rendeletek betartásával, ez igaz a sport és kulturális, egyéb rendezvényekre egyaránt.

Arr4a a kérdésre, hogy a parlamenti ellenzék is támogatni fogja-e a mostani rendeletek életbeléptetését, Farkas Örs úgy felelt, a veszélyhelyzetet a kormány kihirdette, ami 15 napig van érvényben. Ennek a meghosszabbítására van szükség a Parlament döntésére. Jelen helyzetben, miután már látszik a fény az alagút végén, a kormány meghatározott időre, 90 napra kéri a felhatalmazást a képviselőktől. Tavasszal még nem lehetett tudni, hogy mivel kénytelen szembenézni az ország, a kormány akkor emiatt sem tudta megmondani, meddig tart fenn a rendkívüli jogrend. A szóvivő szerint akkor a baloldali ellenzéki politikusok itthon és külföldön egyaránt azt hangoztatták, diktatúra, korlátlan diktatúra lesz, ám ez bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem igaz, pedig – fűzte hozzá, az egész nemzetközi sajtó az ő szavaiknak adott hitelt. Most azonban más a helyzet, a kormány megszabott határidőre kérte a képviselők támogatását, már tapasztalatot is szerzett az ellenzék arról, hogy miként működik a kormányzás a rendkívüli jogrend alatt, így csak támogatni lehet a parlamenti előterjesztést.

A miniszterelnök bejelentése során beszélt a vakcinákról, amelyek már készülőben vannak Oroszországban, Kínában, Izraelben, ám ezek beszerzése kapcsán az Európai Unió problémákat jelzett. A kormányzati szóvivő szerint több helyen is jól állnak a kutatások, ám az is igaz, olyan még nincsen készen, amire a WHO is áldását adta. Ám abban az esetben, ha ilyen lesz, akkor Magyarországnak a legfontosabb érdeke az, hogy elsőként jusson hozzá az oltáshoz, ezért is állnak a magyar tárgyalópartnerek mind országban, ahol előrehaladottak a kutatások. Az is biztos, hogy nem egy helyről kell majd beszerezni ezeket.

A bécsi terroresemény kapcsán Farkas Örs a magyar biztonsági szervek együttműködnek az EU és más országok hasonló szerveivel, így a Brexit miatt kilépett Nagy-Britanniával. Hozzátette, például a magyar TEK világszínvonalú munkát végez, több terroristasejt felszámolását hajtották végre, működtek közben.

Visszatérve a koronavírus-járványra és annak hatásaira, a kormányzati szóvivő elmondta, alapvetően ma más a helyzet, mint a 2008-as gazdasági válság idején, most az ország jóval stabilabb lábakon áll, m,a sokkal kevésbé kockázatos a gazdaság helyzete, mint akkor. Vannak tartalékok, így van pénz a gazdaság szereplőinek a támogatására, mert az állam kell váljon a gazdaság motorjává.

A gazdasági válságra lehet megoldás az EU költségvetésének és a New Generation Alapnak az elfogadása, Farkas Örs ennek kapcsán elmondta, alapvetően született egy megállapodás, de ennek jóváhagyása nem történt meg, mert az EU több tagországot is elkezdett zsarolni, így Magyarországot is, ám a kormány nem hagyja magát, nem engedi, hogy a belső struktúrájába beleszóljanak.