A kormány csak és kizárólag Budapest egyetértésével kezd neki a fejlesztéseknek

 

A kormány csak és kizárólag Budapest egyetértésével kezd neki a fejlesztéseknek

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt aktuális ügyekről, a kormány és a főváros vezetése közti véleménykülönbségekről.

A politikus értékelte a fővárosi közlekedési helyzetet. Mint elmondta, abban bízott, hogy a tanév kezdetére visszaáll a normális forgalmi rend a Nagykörúton. Emlékeztetett arra, a fővárosi vezetés áprilisban döntött arról, hogy kialakítanak egy biciklisávot a legforgalmasabb útszakaszon, azt elvéve az autósoktól. Statisztikai adatokat is idézett, melyek szerint egyetlen napon 200 ezer ember halad át a Nagykörúton, ennek bő 30 százaléka autóval, és csupán 1 százalékuk kerékpárral.  Véleménye szerint ezeknek az arányoknak a figyelembevételével hasznosabb lenne, ha kétszer két sávon haladhatnának az autósok. Fürjes Balázs azt is megjegyezte, igen nehezményezte azt is, hogy a budapesti vezetés által olya fontosnak tartott társadalmi párbeszéd, valamint a szakmai egyeztetés sem előzte meg ezt a döntést. Azt is lehetett előre sejteni, hogy a tanév kezdetére ez a helyzet kaotikus lesz, valamint az is érthetetlen – tette hozzá, hogy most, amikor az időjárás egyre rosszabb lesz a kerékpárosok számára, egyre kevesebben ülnek biciklire, akkor miért nem lehet a tavasz kezdetére visszaállítani a kétszer két sávos autós közlekedés lehetőségét. Mint elmondta, ebben a kérdésben a többszöri tárgyalások ellenére sem tudtak egyetérteni a főpolgármesterrel.

A kormány továbbra is tiszteletben tartja, hogy a Lánchíd az Budapest tulajdona – emelte ki Fürjes Balázs, a híd felújítása pedig a főpolgármester felelőssége. Korábban Tarlós Istváné volt, aki annyit tett ehhez hozzá, hogy elkészítette az összes tervet, megszerezte a szükséges engedélyeket, majd el is indította a közbeszerzéseket. Az államtitkár elmondta, érthetetlen volt számára, hogy amikor karácsony Gergely lett a főváros vezetője, akkor ezeket miért fejezte be eredménytelenül. Hosszas várakozások után lett új közbeszerzés és most tart ott az ügy, ahol éppen Tarlós István idejében, de közben egy év elveszett. Pedig a híd nagyon rossz állapotban van, sőt maga a főpolgármester adott át a kormányzatnak egy tanulmányt, ami rögzítette, minél később állnak neki a felújításnak, annál drágább lesz az egész folyamat. A kormány akkor fog közbelépni, ha valóban olyan helyzet áll elő, ami az emberi életet veszélyezteti, bár abban bíznak, hogy erre nem fog sor kerülni. Budapest vezetése arról tájékoztatta a kormányt, hogy tavasszal kezdődnek meg a felújítási munkálatok.

Fürjes Balázs a Városligetről is beszélt. Megjegyezte, az még nem jelent problémát, ha a kormány és Budapest között vannak viták, bár tavalyig nem voltak ilyenek. Már azért sem tette hozzá, mert a Baán László által vezetett csapat egy kiváló koncepciót tett le az asztalra, amiben leírták, a Liget átalakítása miért is lenne jó a fővárosnak, az országnak. Ezek alapján teljes egyetértés jött létre az előző budapesti vezetéssel, így indult meg a program. A választók közben úgy döntöttek, másra bízzák Budapestet, a kormány pedig ezek után is kitartott álláspontja mellett, mely szerint nem hajtanak végre jelentős építést, fejlesztést Budapesten, ami nem bírja az aktuális városvezetés bizalmát.  A politikus hozzátette, nagy szomorúsággal tölti el, hogy a mostani városvezetés azt mondja, ne ott épüljön meg a Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és egy gyerekszínház, ahol azt eredetileg tervezték, már azért is, mert ezek nem a parktól vennének el területet. Ám sajnos a Fővárosi Közfejlesztési Tanács legutóbbi ülésén sem sikerült egyetértésre jutni a főpolgármesterrel.  Hozzátette, erre a tanácskozásra is különböző javaslatokkal álltak elő a felek, a fővárosnak voltak olyan tervei, amit a kormány támogatni tudott, voltak, amik nem. Ez utóbbiak közé tartozott az adóemelési terv, ezt a kormány semmiképpen nem támogatta, sőt, annak a kölcsönnek az összegét, amit Budapest fel akart venni, is a kormány kifizette volna. Ez utóbbira még várják a főpolgármester válaszát. Mindezek mellett ezen az ülésen a kormány leszögezte, csak olyan fővárosi fejlesztésekbe fognak bele, amiknek az előkészítése és a kivitelezése során is a főváros hozzájárulását megkapják. Fürjes Balázs megerősítette, a hitelfelvételre biztosan nemet mond a kormány, ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy amikor Tarlós István vette át a várost, akkor egy 375 milliárdos hitelt kellett a magyar kormánynak, így az adófizetőknek átvállalni. Hozzátette, a magyar költségvetésben idén 1100 milliárd forint szerepel adósság törlesztésre, olyan adósságokéra, amelyeket még a szocialista kormányok vettek fel, az államtitkár elmondta, ha ezt nem kellene visszafizetni, akkor jóval több pénz lenne béremelésre, a gazdaság fejlesztésére.