Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy azonosítottak egy terroralagutat,

 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.10.22 .- reggelén

Korábban elrontottak valamit azokban az országokban, ahol most nagyon sok az új koronavírus-fertőzött – mondta  Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa.

 

Szlávik János infektológus, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa  arról beszélt, hogy korábban elrontottak valamit azokban az országokban, ahol most nagyon sok az új esetszám.

Az osztályvezető főorvos arra is kitért , hogy az első körös Covid-kórházak kezdenek megtelni, folyamatosan 80 százalékos telítettség felett vannak. „Nálunk például a Dél-pesti Centrum kórházban  a kétszáz ágyon 190-nél kevesebb beteg ritkán fekszik. És hasonlóképp telítődik az intenzív osztály is, de ez teljesen természetes a napi esetszámokat tekintve. Ezért kell újabb és újabb kórházakat bevonni az ellátásba” – tette hozzá. A Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa mindenkinek tanácsolja, hogy oltassa be magát az influenza ellen, különösen azok, akik a rizikócsoportokba tartoznak, mert a két vírus együttes jelenléte nagyon súlyos következményekkel jár.

Az egygyermekeseknek is érdemes családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolniuk ingatlant, mivel – bár a nagycsaládosokéhoz képest a támogatás összege alacsonyabb – januártól nem kell illetéket fizetniük, és visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin azt mondta, hogy ez a két lehetőség milliós nagyságrendű segítséget nyújt. Az otthonteremtési program új elemei január 1-jén lépnek életbe, és a következő két évben biztosan igénybe vehetők – tudatta. A miniszter beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt nem csökkent az érdeklődés a családtámogatások iránt, és a jövő évi költségvetésből több mint 2000 milliárd forint jut erre a célra.

Továbbra is kettős mérce érvényesül Brüsszelben az emberi jogok és a jogállamiság szempontjából – jelentette ki Hidvéghi Balázs a Fidesz uniós parlamenti (EP) képviselője. A politikus a rendőri erőszakról szóló keddi európai parlamenti plenáris vitával kapcsolatban azt mondta, hogy több mint két éve nem tisztázódtak a szlovák Jozef Chovanec halának körülményei, aki belga rendőri őrizetben halt meg. Az EU sem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy az igazság kiderüljön – közölte. Idézte Mark Rutte holland kormányfőt, aki a napokban arról beszélt, hogy országában rendszerszintű a rasszizmus. „Mindkét ügy azt mutatja, hogy Belgiumban és Hollandiában is jogállamisági problémák vannak, de ezekről az EU mélyen hallgat” – emelte ki.

 

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az MSZP az egészségügyi ellátásra vonatkozó, júliustól hatályos szabályok miatt – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke.    Korózs Lajos elmondta, év közepétől a kormány szigorította azokat a szabályokat, amelyek azokra vonatkoznak, akik maguk fizetik a jelenleg 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot. Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma augusztus végén rendeletben határozta meg a részletszabályokat, miszerint a sürgősségi ellátást is kiszámlázhatják azoknak, akik fél évig nem fizetik ezt a járulékot. Ráadásul – folytatta -, 750 ezer forintban maximálták a kiszámlázható összeget. Elmondta, aki nem tudja befizetni hónapról hónapra a 7710 forintot, az a több mint hétszázezer forintot sem fogja tudni.

 

Az „értelmetlen pénzszórás” befejezésére szólította fel a kormányt a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs arra hivatkozott, hogy a kormány egymilliárd forintot csoportosított át a gazdaságivédelmi alapból a külügyi tárca számára, „bizonyos űrtevékenységgel kapcsolatos feladatokra”. Megjegyezte, nem teljesen világos, hogy mik ezek a feladatok. A politikus kijelentette, nem hajlandóak elfogadni, hogy a kormány úgy tekint a gazdaságvédelmi alapra, mint „saját kis malacperselyére”. Eközben a magyar családok padlóra kerültek, a kis- és közepes vállalkozások állami segítség híján tönkrementek, a munkavállalók pedig tömegesen kerülnek az utcára, miközben se bértámogatás, se meghosszabbított álláskeresési járadék nem jut nekik – fogalmazott.

 

Külföld:

Nagy-Britannia új budapesti nagykövetének célja, hogy munkatársaival megőrizze és erősítse az Egyesült Királyság és Magyarország közötti barátságot és együttműködést.

Paul Fox a nagykövetség Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában – amelyben angolul és magyarul egyaránt megszólalt – azt mondta, hogy az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, a kereskedelem és a befektetés, az oktatás és a tudomány, a közös demokratikus értékek, a kül-, a biztonság- és a védelempolitika, valamint a kulturális kapcsolatok csupán néhány terület a sok közül, amelyen számít a magyar kormány, az üzleti élet, a civil szféra és az emberek támogatására. Hangsúlyozta, hogy várakozással tekint a közös munkára és eredményekre.

A nagykövetség továbbra is azon dolgozik majd a magyar hatóságokkal, hogy tiszteletben tartsák az Egyesült Királyság Magyarországon élő polgárainak jogait. Arra kérte a Magyarországon élő briteket, hogy még december 31. előtt regisztráljanak magyarországi lakosként, és kövessék a nagykövetség csatornáit a közösségi médiában, hogy naprakészek legyenek abban, mit kell tenniük.

 

  • Hét ember, köztük két kiskorú ellen javasolt vádemelést terrorista emberölésben való bűnrészesség gyanúja miatt szerdán Jean-Francois Ricard francia terrorelhárítási ügyész az öt nappal ezelőtti kegyetlen tanárgyilkosság ügyében. A pontos vádpontokról egy vizsgálóbíró fog dönteni rövidesen. A két kiskorú egy 14 és egy 15 éves fiú, akiket azzal vádolnak, hogy pénzért cserébe megmutatták a csecsen támadónak, Abdoullakh Anzorovnak a kiszemelt történelemtanárt, a 47 éves Samuel Patyt.

 

Az ügyész szerint a tanárt a nyílt utcán lefejező 18 éves csecsen iszlamista azt mondta a két fiúnak, hogy szeretné „megalázni és megütni” a tanárt, valamint „bocsánatkérésre kötelezni”, amiért a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Mohamed-karikatúrákat.  A gyanúsítottak között van Brahim C., a megölt tanár egyik 13 éves diákjának az apja is. A férfi a Facebookon két videófelvételt tett közzé, amelyben a tanár ellen uszított, amiért az tanórán Mohamed-karikatúrákat mutatott.

Megfertőződött az új típusú koronavírussal a kórokozó világjárványa elleni védekezés egyik fő németországi irányítója, Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter – jelentették be szerdán Berlinben. A tárcavezető a pozitív lelet szerda délutáni megérkezése után otthoni izolációt kezdett – közölte egy minisztériumi szóvivő.  A tájékoztatás szerint Jens Spahn MEGHŰLÉSES TÜNETEKET MUTAT.   A 40 éves politikus tüneteinek súlyosságáról nem közöltek részleteket.

A Görögország és Törökország között a Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult feszültség azonnali csökkentésre szólított fel a NATO főtitkára Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos online tanácskozását megelőzően. Jens Stoltenberg elmondta: a NATO-szövetségesekben aggodalmat kelt a térségben kialakult helyzet. A védelmi minisztereknek csütörtökön kezdődő tanácskozásukon arra kell összpontosítaniuk, miként lehet elkerülni a feszültség növekedését a régióban. Azon kell dolgozniuk, hogyan lehet biztosítani és megerősíteni a két, konfliktusba került szövetséges közötti párbeszédet – tette hozzá. A NATO kapcsolatban áll és együtt dolgozik az Európai Unió intézményeivel és több európai ország vezetőjével a feszültség csökkentésének lehetséges forgatókönyvein – közölte a NATO-főtitkár.

 

A Finnair finn légitársaság mintegy 700 dolgozójától válik meg jövő év márciusáig a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A Finnair szeptemberben még 1000 fős leépítést helyezett kilátásba, de a foglalkoztatottak érdekvédelmi szervezeteivel folytatott egyeztetések révén mintegy 300 ember állását sikerült megmenteni. A Finnair az idei első két negyedévről veszteséget jelentett, mert a koronavírus-járvány miatt jórészt a földre kényszerült a légiflottája, és szakértők szerint a szeptember végével záródott harmadik negyedévben is mínuszban zárt a járatszám-bővítés ellenére. A többségi, 55,8 százalékban állami tulajdonú finn cég működési vesztesége a júniussal záródott három hónapban 174,3 millió euró volt az egy évvel korábbi 47,2 millió euró nyereség után.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy azonosítottak egy terroralagutat, amely a Gázai övezet déli részéről átnyúlik Izrael területére. A hadsereg szóvivője szerint az alagút Khan Yunis területéről indul és több tucat méterre hatol be Izraelbe.  Nem sokkal a bejelentést követően a Gázai övezetből rakétát lőttek ki, amelyet az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, így az nem követelt áldozatokat izraeli területen. Az izraeli hadsereg átfésülte a környéket, miután arra utaló jeleket talált, hogy azon a részen földalatti alagutat építenek, és lokalizálta a járatot. Egyelőre nem világos, hogy melyik terrorszervezet ásta, de a hadsereg úgy véli, egy viszonylag új műveleti koncepció része volt. „A Hamász terrorszervezetet terheli a felelősség azért ami a Gázai övezetben és azon kívül történik, és ő viseli az izraeli állampolgárok elleni terrorcselekmények következményeit”. A hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok szerint öt hónap múlva a határon épülő földalatti gát teljesen elkészül, és ennek az alagútnak a feltárása további bizonyíték a kerítés  fontosságára.

 

Gazdaság:

 

Az elmúlt évek költségvetési és pénzügyi makrogazdasági eredményei biztos alapot teremtettek a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági és társadalmi hatások enyhítésére – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés zárszámadásáról folytatott vitában. A tárcavezető a tavalyi költségvetés végrehajtásáról beszámolva kiemelte: a baloldal a 2019-es büdzsét jövőellenesnek, kiszámíthatatlannak, fenntarthatatlannak nevezte, de a baloldali képviselőknek nem lett igazuk. Hangsúlyozta: a krízishelyzetet nem megszorításokkal, hanem átfogó programmal enyhíti a kormány, továbbra is a munkahelyek megőrzése, a családok támogatása a cél, Magyarország és a magyarok biztonságának a garantálását helyezték a középpontba. Ennek egyik fontos feltétele volt, hogy az elmúlt években – így tavaly is – fegyelmezett, kiszámítható és a gazdasági növekedést élénkítő gazdaságpolitikát folytattak – jelentette ki.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön gyenge vagy mérsékelt, a déli országrészben olykor kissé élénkebb délnyugati, nyugati légmozgás várható. A hajnali párásság, ködfoltok eloszlanak és változóan napos-fátyolfelhős, főként északon helyenként tartósabban szürke, rétegfelhős idő alakul ki. Délen a 20 fokot is elérheti a hőmérséklet, míg északon, foltokban, a tartósabban felhős körzetekben délután is hűvös lesz.

Éjszaka is hasonló marad a helyzet. Északon, északkeleten fokozódhat a párásság, míg délen és a középső országészben élénkebb légmozgás mellett gyengén felhős, csillagfényes, kevésbé párás idő a valószínűbb.   A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök reggel    délnyugaton 9, északkeleten 4,  csütörtök délután   16 – 21, északon, a felhősebb tájakon 13, fok körül alakul.