Azt a toleranciát, amivel Európa mindenki fele fordul, saját magával szemben soha nem gyakorolja

 

Azt a toleranciát, amivel Európa mindenki fele fordul, saját magával szemben soha nem gyakorolja

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt több a migráció európai hatásairól, a magyar űrprogramról, de szóba került még az MTA és az SZFE ügye is.

A szóvivő a párizsi merénylet kapcsán elmondta, a terrorcselekmény és a migráció között közvetlen kapcsolatot lát, hiszen a kimutatások szerint az elmúlt évek hasonló cselekedeteit, amelyeknek már több mint 250 halálos áldozata volt első- vagy másodgenerációs bevándorlók követték el. Ezen túlmenően miután ennek a gyilkosságnak a hátterében a vallási meggyőződés állt, ki lehet mondani, ezen tett és a többi mögött is az a probléma húzódott meg, amiről a magyar kormány már évek óta beszél. Hozzátette, az sajnálatos, hogy azt a toleranciát, amivel Európa mindenki fele fordul, saját magával szemben soha nem gyakorolja, olyannyira, hogy mindent megtesznek azért, hogy a saját történelmüket, a történelmük alapjait jelentő templomokat lebontsa, szisztematikusan felszámolva saját gyökereit.

Farkas Örs megerősítette, hogy a magyar kormány további forrásokat biztosít a magyar űrprogramnak, hozzátéve, nem azt kell elképzelni, hogy majd Magyarország saját rakétát küld majd az űrbe. Viszont számos olyan tudományos munka zajlik itthon, amit a nemzetközi űrprogramok felhasználnak, számos európai állam, de az oroszok, az amerikaiak, a kínaiak is igénybe veszik a magyar szürkeállományt. A kormány szándéka az, hogy a kiváló szakemberek itthon maradjanak, bedolgozva más jelentősebb programoknak, amivel hasznot is hoznak az országnak. Farkas Örs szerint a gazdaság, a tudomány más területein is sok kiváló magyar szakember, tudós dolgozik, nem véletlen, hogy például több német cég is Magyarországra telepíti kutatórészlegét. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarországi szürkeállomány ne menjen el Magyarországról már vannak eredményei is ennek, mert az elvándorlás megállt az elmúlt években. A szóvivő szerint a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása is azt a célt szolgálta, hogy ez a neves intézmény sikerorientáltabban működjön, hozzátéve, minden támadás ellenére ez sikeresen elkezdődött, közben a kutatói szabadság is megmaradt.

Közben a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül nem csitulnak a viharok, amire Farkas Örs úgy reagált, az egyetem ügyét hasonlóan ítéli meg, mint az MTA-ét. Megjegyezte, ugyanilyen típusú vita volt az Akadémia körül, tiltakozásokkal, de egy évvel később kiderült, nem volt igazuk. Most az SZFE kapcsán ugyanez történik, a kormány szándék az, hogy a képzés legyen átalakítva, mindezt úgy, hogy a diákok, de az egyetem és az ország számára is hasznos legyen. Arról nem beszélve, hogy a demokráciában kissé furcsa a legitim magyar Parlament legitim döntését nem  betaretani – tette hozzá, ahogy azt is megjegyezte, az SZFE ügyét áthatja a politika, már akként, hogy például egyetlen jobboldali politikus sem ment el az egyetemi hallgatók mellett tüntetni. Azaz a baloldali politika használja fel ezt az egész kérdést. Most mindenkinek az lenne az érdeke, ha megindulna  a tanítás, mellette még azt is kéne engedni, hogy az MTA-hoz hasonlóan az új vezetés bebizonyítsa igazát és jó szándékát. Farkas Örs szerint nem valószínű, hogy akár október 23-a kapcsán sikerüljön valamilyen megoldásra jutni, egy biztos, a kormány azon van, hogy a szembeálló felek megállapodásra jussanak.