A választás tanulsága az, hogy a magyarok nem kérnek a szélsőségekből

A választás tanulsága az, hogy a magyarok nem kérnek a szélsőségekből

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a vasárnapi országgyűlési választásról, valamint a baloldali pártok hibájáról.

A kutató elemezte a vasárnapi időközi országgyűlési választást kiemelve, jól döntöttek a választók, amikor kifejezésre juttatták, nem kérnek egy kirekesztő politikusból. Hozzátette, korábban többször is aggályát fejezte ki, amennyiben az ellenzéki jelölt győzött volna, akkor törvényerővé emelkedhetne a homofóbia, az antiszemitizmus és a rasszizmus. Lomnici Zoltán emlékeztetett a parlament hétfői ülésére, ahol a kormánypárti Fónagy János is felszólalt, egy olyan képviselő, akit korábban egy jobbikos politikus akart listázni, az államtitkár is hangsúlyozta, a vasárnapi választás a jó és a rossz küzdelme is volt. Az egy rettenetes dolog volt, hogy egy kirekesztő embert vállalt fel a baloldal – emelte ki a Századvég munkatársa. Nem minden baloldali párt ilyen – tette hozzá, hiszen az európai baloldali pártok szinte mindegyike a nép boldogulásért küzd, a magyarországiak esetében árnyaltabban kell beszélni, érdemes ennek kapcsán legalább egyszer ellátogatni a Terror Házába.

Visszatérve a vasárnapi időközi választásra, azt lehetett látni, hogy mind a kormánypártok, mind az ellenzék teljes erőbedobással küzdött, Arra a felvetésre, hogy ezt 2022-ben az összes választókörzetben szinte lehetetlen megvalósítani, a kutató úgy vélekedett, a mostani voksolás egy kísérlet volt, ahol az egyesült ellenzék állt szemben a kormánypárttal. Mindenki bevetette az erejét, voltak olyan helyek, ahol az ellenzéki jelölt állt jobban. Arról nem beszélve, hogy ez egy leszakadónak nevezett térség, ezért is volt jelentős a kormánypárti győzelem. Mindenki sok forrást fordított a kampányra, Lomnici Zoltán szerint ez folytatódni fog, a politikának el kell érje a választók ingerküszöbét, ehhez egyre több eszközre van szükség, hozzátéve, érdemes megnézni, hogy ez miként zajlik az Egyesült Államokban.

A kutató szerint a választás tanulsága az, hogy a magyarok nem kérnek a szélsőségekből, most egy történelmi fordulat következett be, mert a baloldali választók nem fognak kérni a Jobbikból, bármennyire is erőltetik ezt a pártvezetők. Hozzátette, ezekkel a figurákkal sosem lett volna szabad összeállni.