Amikor választásról van szó, kampányról, akkor minden jelöltnek a maximumot kell nyújtani

Amikor választásról van szó, kampányról, akkor minden jelöltnek a maximumot kell nyújtani

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának alelnöke a bizottsági munkáról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba került még a vasárnapi időközi országgyűlési választás tapasztalatai

A képviselő a Törvényalkotási Bizottság munkájáról beszélt, megemlítve, hogy valóban sok a munka, de azt is hozzátette, hogy ez a feladatuk, ezért küldték őket a Parlamentbe a választók. A munka jellegét tekintve azt is elmondta Bajkai István, ahhoz, hogy egy jogszabályt az Országgyűlés elfogadjon, szükséges egy előkészítő, kodifikációs munka. Itt nem csak arról van szó, hogy kitűznek egy célt és ahhoz alkotnak egy jogszabályt, hanem meg kell nézni azt is, miként illeszkedik ez az egész jogszabályi struktúrába, a jogrendbe, hogyan illeszkedik az Alaptörvényhez és más jogszabályokhoz, azaz összhangban kell állnia minden mással, de figyelemmel kell lenni a jogszabályok hierarchiájára is. Végezetül az is fontos, hogy az elfogadandó jogszabály képes-e betölteni azt a célt, amire megalkották, ezért is fontos minden esetben azt is megvizsgálni, milyen hatásai vannak egy jogszabálynak.

A politikus a vasárnapi időközi országgyűlési választás kampányában tevékenyen közreműködött, az itt elvégzett munka kapcsán azt emelte ki, amikor választásról van szó, kampányról, akkor minden jelöltnek a maximumot kell nyújtani, hiszen ezt várják el tőle a választók. A kampányban az emberekkel kell találkozni, programot kell ismertetni, ez sok munkát jelent. Arra a kérdésre, hogy egy adott pártnak vannak-e olyan körzetei, ahol biztos abban, hogy ott nem képes nyerni, ezért inkább máshová csoportosítja át az erőforrásokat, a képviselő úgy felelt, ilyen valójában nem létezik. Nem lehet megtenni, a választók miatt, nem lehet rossz példával előállni ezzel, de azt is figyelembe kell venni, hogy az elérhető szavazatmennyiség később a listás helyek elosztásánál fontos lehet. Ez azt jelenti, hogy minden jelöltnek a legnagyobb komolysággal és erővel kell küzdeni a sikerért.

A mostani időközi választást a kormánypárti jelölt nyerte, de az ellenzéki pártok véleménye szerint az volt a legfontosabb, hogy a teljes összefogást megvalósították, a sokszínűség mellett. Bajkai István véleménye szerint ezt az összefogást már korábban meghirdette az ellenzék és annak vezetője, Gyurcsány Ferenc. A programot is a DK mentén írják, ezért nem lehetetlen baloldalinak nevezni az összefogásban lévő pártokat, így a Jobbikot. Azt is megemlítette a kormánypárti politikus, hogy a baloldalinak nevezett ellenzék egy olyan jelöltet támogatott, aki minősíthetetlen kijelentéseiről híresült el. Hozzátette azt is, ha egy olyan ember mögé állnak be a magukat demokratikusnak nevezett pártok, aki antiszemita kijelentéseket tett, akkor ők maguk is antiszemitává válnak. Szerencsére, amit a mostani választás is bebizonyított, az emberek elutasítják a szélsőségeket, Magyarország már megélt több olyan korszakot, ahol a szélsőségek voltak uralmon – tette hozzá.

A képviselő beszélt azokról a hírekről, melyek szerint több önkormányzat, mint az ellenzéki vezetésű Budapest adóemelést tervez. Véleménye szerint az egyszerűen nem igaz, amit indokként hoznak fel, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatokban nincs pénz, egyszerűen nem igaz, például Erzsébetvárosban 10 és félmilliárdos plusszal adta át a kasszát a fideszes polgármester az utódjának. Hozzátette, bár azt mondják a településvezetők, hogy a kormány megsarcolta őket a járvány alatt, de ez nem igaz, ezt a számok is igazolják. Itt kétféle gazdasági filozófia van, a Fidesz-KDNP kormány adócsökkentéssel szeretné a vállalkozásokat élénkíteni, a családokat segíteni, a munkahelyek támogatását erősíteni, a lakásépítést serkenteni, a baloldal pont ellenkezőleg, adóemeléssel akar problémát megoldani.