Van olyan téma, amiben nem értenek egyet, de a város fejlődése közös érdekük

Van olyan téma, amiben nem értenek egyet, de a város fejlődése közös érdekük

Ráczné Földi Judit, a DK székesfehérvári képviselője a heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a városi ügyekről, az ellenzéki polgármesterek leveléről, de a képviselői esküben szereplő gondolatokról is.

A politikus a saját jövőjét illetően elmondta, csak nemrégiben kezdődtek meg a tárgyalások az ellenzéki pártok között, így egyáltalán nem biztos, hogy helyben ő indul majd 2022-ben a parlamenti mandátumért, hozzátéve azt is, hogy az előválasztás híve, azaz a helyben lakók, a székesfehérvári emberek döntésén kell múljon az is, hogy kit szeretnének látni az ellenzéki pártok jelöltjeként. Most a legfontosabb a közös választási program összerakása az ellenzék számára.

Székesfehérváron megtalálható az összes ellenzéki párt, közös frakcióban politizálnak, de az is természetes, hogy mindenki megjeleníti a saját pártja ideológiáját a munkája során. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki képviselők között is van olyan téma, amiben nem értenek egyet, de a város fejlődése közös érdekük.

Az önkormányzati képviselő értékelte az ellenzéki polgármesterek által az EU vezetőinek írott levelét, amelyben közvetlen támogatásért lobbiznak. Mint elmondta, ez egy nagyon remek ötlet, de egy lépést még tett volna előtte. Véleménye szerint jó lenne, ha a településekre kirótt szolidaritási hozzájárulást a mostani költségvetés módosításához igazítanák az önkormányzatok. Ezzel kapcsolatban a DK képviselői számára készített is egy javaslatot, amit a reményei szerint elfogad a Parlament. A javaslata értelmében az állam egy nagyváros esetén nem hárommilliárd forintot vonna el, hanem csak egyet. A képviselő bízik abban, hogy az ellenzéki polgármesterek ezt is kezdeményezik majd, ezt követheti a közvetlen pályázás az EU-hoz, ami a remények szerint készít is olyan kiírásokat, ahová a települések közvetlenül is fordulhatnak. De nem csak ellenzéki vezetésű városoknak is hasznos lehet ez, mert mint megemlítette, úgy tűnik, a fideszes vezetésű Székesfehérvár sem kapja meg a maximális támogatást a kormánytól. Persze sok mindent kiharcol a városnak, ebben a közgyűlés támogatja is, de a maximumot nem, mindezt úgy kell nézni, hogy pont Székesfehérvártól három és félmilliárd forintot von el a kormány ebben az évben, mindeközben pedig a járvány miatt tíz és félmilliárd forint mínusza lett a városnak.

Mindeközben a járvány okozta problémák mellett Ráczné Földi Judit ellenzéki képviselőként ért el sikereket, például a székesfehérvári gyerekek oltása kapcsán, hiszen elfogadták javaslatát, ami után a városban született gyerekek nem kötelező védőoltását támogatni fogják.

A jövő hétfőn egy újabb javaslatot kíván benyújtani a közgyűlésnek, ebben az szerepel, hogy a 65 év felettiek az egyik speciális, a tüdőgyulladás ellen kifejlesztett védőoltást is a város finanszírozza. A politikus abban bízik, hogy pénteken elfogadják a javaslatát, hiszen ezt is azért tette, mert a képviselői esküjében a város, az itt élők szolgálatát vállalta.