Főpróba az ellenzék számára?

Főpróba az ellenzék számára?

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a vasárnapi időközi országgyűlési választásról, a jelöltek hátteréről, a mostani és a 2022-es esélyekről is beszélt.

Az elemző beszélt a vasárnapi időközi országgyűlési választás esélyeiről. Mint elmondta, ha a kormányzat oldaláról nézi az ember, akkor az ismertsége alapján az emberek nagyjából tudják, hogy kire, milyen politikára szavaznak. Ám amennyiben az ellenzék oldaláról figyelik, akkor el lehet mondani, ez a voksolás egy nagy főpróba lesz, abban a tekintetben, hogy egy széles ideológiai spektrummal rendelkező szövetség képes lesz-e egy bármilyen ideológiájú jelöltet áttolni az embereken. Ha a mostani jelöltet képesek lesznek a választók elfogadni, akkor az elindíthat egy lavinát is az ellenzéki oldalon. Ugyanakkor az is igaz, hogy a most összefogott pártok közül csak a Jobbiknak az érdeke, hogy a jelölt nyerjen, a többiekről ezt nem lehet állítani, neki nem feltétlenül jó, ha a szélsőséges megnyilatkozásairól elhíresült politikus győz. Már azért is, mert ez a választás Borsod megyében lesz, ahol a Jobbik eddig erősebb volt, ám ha most a jobbikos jelölt veszít, akkor a többi ellenzéki párt, főleg a nagyobbak nyugodtan mondhatják a 2022-es helyosztáson, hogy a Jobbik itt sem volt képes győzni, ráadásul összefogással.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint a jelöltek személyisége nagyon is sokat számít, azaz na korábbi megnyilatkozások is ott lesznek az emberek fejében, amikor bemennek a fülkébe. Azt is hozzátette, bár az ellenzék eddig mindig is az előválasztásról beszélt, de ez itt nem valósult meg, ebben valószínűleg valamilyen háttéralku dönthetett, mert azt gondolhatták, ebben a térségben eddig a Jobbik volt erős, így kapott a párt egy lehetőséget a jelöltállításra. Persze az is igaz, annak nagy a valószínűsége – a mostani eredménytől függetlenül -, hogy 2022-re ebben a körzetben is tartanak majd előválasztást. A mostani jelöltet illetően az elemző megjegyezte, azért látni kell azt is, a Jobbik még ebben az eddig erősnek vélt megyében is jelentős káderhiánnyal küszködik, helyi szervezetek szűntek meg, alakultak át, így Bíró László egy helyi erős ember lehet, akinek az előéletét nem volt lehetőség alaposan átnézni. A többi ellenzéki pártot a jelölt személye nem igazán érdekelte, miután a Jobbik kapta meg a jelöltállítás jogát, azaz úgy vélték, ezt az egészet oldja meg a Jobbik a saját házán belül.

Erdélyi Rezső Krisztián szerint az ellenzék most azt is megvizsgálja, hogy a kormányellenes jelszavak mögé lehet-e egy bármilyen jelöltet felépíteni, valóban létezik-e az úgynevezett ellenzéki szavazó, aki egy a gondolkodásától teljesen eltérő ellenzéki jelöltre elmegy és szavaz, véleménye szerint erre fog épülni a 202-es kampány is, azaz arra a gondolatra, hogy vagy a kormány emberét vagy pedig az ellenzéket kell támogatni. Teszik ezt azért, mert úgy vélik, 2014-ben és 2018-ban már mindent kipróbáltak – sikertelenül -, már csak a faltól falig összefogás maradt hátra, a baloldaltól a nemzeti radikálisokig bezárólag. A hírek szerint már ezek a pártok meg is alakították a programíró szövetséget. Persze kérdés, hogy a teljesen eltérő ideológiájú pártok hogyan tudnak közös álláspontra jutni.

Az elemző szerint a mostani időközi választás végeredményt nem lehet megjósolni, hiszen egy az egy elleni küzdelmek során ezt megtenni a legnehezebb, de talán az, hogy az elhunyt kormánypárti képviselő ismert volt a körzetben, meg az is, hogy a szintén ismert lánya indul el, nagyobb esélye lehet a kormánypártoknak.

Indul ezen a választáson még több független képviselő, köztük az egyik mára már ismertebbé vált, de a Nézőpont munkatársa szerint ezt egy önkormányzati választás esetén tudná sikerre váltani, az országgyűlési voksolásoknál a függetlenség inkább hátrányt jelent. Ahogy hátrányt jelent, ha valaki függetlenként ül a Parlamentben, számukra is az lenne a hasznosabb, ha a jövőben valamelyik frakcióhoz csapódnának, hiszen ezzel több lehetőségük is van. Jót tud tenni, ha vannak függetlenek is, persze az sem szerencsés, ha túl sokan vannak, ahogy az is jobb, ha egy nagyobb horderejű törvénynél egy képviselői hozzászólás mögött van szakmai apparátus, ezt egy független képviselő nem tudja biztosítani.