A megoldás érdekében vissza kell fordulni a tíz évvel ezelőtti állapothoz, a nemzetállamok szövetségéhez

A megoldás érdekében vissza kell fordulni a tíz évvel ezelőtti állapothoz, a nemzetállamok szövetségéhez

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EU és Magyarország legújabb vitájáról, a közösség jövőjéről.

A politikus reagált Jourova biztos asszony azon szavaira, mely szerint az EU eddigi romastratégiája nem volt sikeres, így az sem, amit még Magyarország terjesztett elő. Mint megjegyezte, a biztos asszonynak nem biztos, hogy a magyarországi cigányság helyzetével kellene foglalkoznia, mert látszik, a hazai romák ügyét is arra használja fel, hogy az országot támadja. Hozzátette, az látszik, hogy újra támadásba lendültek azok, akiknek Magyarországgal, annak politikájával vannak problémái, leginkább azokkal a gondolatokkal, ami a migrációt és az EU jövőjét illeti. Hollik István szerint a magyar kormány következetes, hiszen már évek óta mondja, a migrációt megállítani kell, nem pedig menedzselni. Persze vannak nem kevesen, akik azt mondják erre, hogy a migráció már egy lejárt lemez, nekik azt javasolja a képviselő, menjenek el a kontinens déli felére, nézzék meg, mi van most Olaszország partjainál, mi történik Leszbosz szigetén. De azt is érdemes lenne megfigyelni, hogy a legnagyobb migrációt kibocsátó országok alapvetően a kőolaj kitermeléséből élnek, mellette érdemes megvizsgálni a kőolaj árát, ami – többek között – a vírus hatására nagyon leesett, a szakértők szerint mér nem is fog visszamenni a korábbi időkhöz képest. Ez nagyon rossz hír azoknak az államoknak, amelyek az országuk gazdaságát a kőolaj kitermelésére alapozták, azaz ezek az országok nem fogják tudni nyújtani polgáraiknak az állami szolgáltatásokat, arról nem is beszélve, hogy mellette egy jelentős népességrobbanással is szembe kell nézniük. Erre a helyzetre kell felkészülni, Európának pedig egy határozott választ adni. Muszáj, mert szemmel láthatóan gyülekeznek a viharfelhők Európa, a közösség feje felett és olybá tűnik, erről sok vezető nem vesz tudomást, de valahogy mintha nem látnák azt sem, hogy az egész világ egy komoly járványhelyzetet kell átéljen. És ebben a helyzetben kell Vera Jourova biztosnak a magyar sajtószabadságról, jogállamiságról kell a magyar kormányt kioktatni, ez egyszerűen képtelenség – jelentette ki a politikus. Valóban vannak nézeteltérések a brüsszeli vezetés és Magyarország között, az előbbieknek a helyzetre, legyen szó migrációról, járványról egyfajta válasza van, a minél erősebb föderalizáció, au az Európai Egyesült Államokhoz vezet. Ezzel ellentétben a magyar kormány azt mondja, a megoldás érdekében vissza kell fordulni a tíz évvel ezelőtti állapothoz, a nemzetállamok szövetségéhez.

Hollik István szerint az európai vezetők utópiákat kergetnek, a társadalom alapos ismerete nélkül találnak ki valamit folyamatosan, amit aztán igyekeznek keresztül verni a közösségen. Mindezek mellett az utópisták még azt is szeretnék elérni, hogy megváltoztassák az embert, például örömmel vennék, ha a magyar hagyományokat, büszkeséget felváltaná az európai érzés. Magyarország ezzel pont ellentétes elvet képvisel, amikor felhívja a figyelmet, a brüsszeli bürokráciát éppen azért hozták létre, hogy a nemzetállamokat segítse, ez a rendszer nagyszerűen működött a kétezres évek elejéig.

Hollik István szerint az EU-ban vannak közösen elfogadott játékszabályok, ami mindenkire érvényesnek kellene lennie, ezt a Lisszaboni Szerződés is tartalmazza. De most meg jönnek sokan, így a már említett Jourova asszony is, akik azt mondják, jogállamisági feltételekhez kell kötni a pénzek kifizetését, az Európa Tanácsban se kelljen egyhangú döntés, hanem többségi döntés, ezzel a közösen elfogadott játékszabályokat akarják suttyomban módosítani, bizonyos tagállamok ellenérzése ellenére.  Hozzátette, nonszensz, hogy a játék közben változtatják meg a szabályokat, egyes játékosok ellenére, sőt, rovására.