Kósáné Kertai Daisy: Kicsit forgassuk vissza a történelem kerekét…

Kicsit forgassuk vissza a történelem kerekét…

Ráckeve területét már a rézkorban lakták. A honfoglalás után az egész Csepel-sziget, így Ráckeve területe is a fejedelmi törzs szálláshelye volt. Az Árpádok alatt itt állt Ábrahámtelke község és egy, a XII. században  épült kolostor, első írásos említése 1212

A XV. század közepén 1440-ben a török elől menekülő szerb lakosság telepedett le, akik akkor kezdték először Kiskevének, majd később Ráckevének nevezni.  Keve volt ugyanis az a város az Al-Duna mentén, ahonnan elmenekültek. A szerbeket akkoriban rácoknak nevezték.

A XV. században fontos hely lett királyi kiváltságok adományozása révén. A XVI. században török utalom alá került. Szegedi Kis István prédikátor fellépésével kezdődött a reformáció térhódítása a városban. kásúbb a humanista reformáció fontos központja lett.

A török háborúk idején a várost feldúlták, lakói elmenekültek. A török kiűzése után a győztes hadvezér Savoyai Jenő kapta jutalmul az egész Csepel-szigetet. A városba német telepesek éreztek. Ettől kezdve a város lakosságát három nemzetiség alkotja.

1848 májusában hatszáza álltak nemzetőrnek, a XIX. század végén járási székhely lett. Ekkor építették az addigi fahíd helyett vasból az állandó hidat. A millennium alkalmából építették meg a városházát a lebontott régi helyére. 1944. november 22-én szállták meg a várost a szovjet csapatok. A szocialista időkben járási székhely volt, városi rangját 1989-ben kapta vissza.

A jelen…

Ráckevére érkezve gyönyörködhetünk a Szerb templom, a régi városháza tetején lévő Tűztoronyban, ahonnan tiszta idő esetén messzire ellát a kíváncsi érdeklődő. Említést érdemel az Európában egyedülálló és ma is működő Hajómalom, a Városi Képtár, a Keve Galéria, az Ady Endre Gimnázium, az Ács Károly Művelődési Központ.

Aki a sok barangolásban elfáradt, az több étteremben és cukrászdában enyhíthet éhségén. Aki pedig a fürdőket kedveli, azaz Aqualand nyitott és zárt medencéjében talál kikapcsolódást, aki pedig szállni is óhajt, annak át kell sétálni az Árpád hídon és szembe találja magát a Wellnes Hotellel. Amennyiben valaki több napra is élvezni kívánja a Csepel-sziget „fővárosának” vendégszeretetét, az hajókirándulást tehet a Kis-Dunán, ahol kajakosokat, kenusokat, evezősöket és a napi betevő falatot kifogni szándékozó horgászokat veheti szemügyre.

Kultúra…

Városunkban Ács Károly nevével fémjelzett Művelődési Központ működik. Amennyiben a járvány nem szól közbe, akkor 2021 nyarán újra megindulnak a Péntek Esti Korzó előadásai, továbbá februártól rendszeressé válnak a színházi előadások, ugyanis városunkban Vénusz Színház néven teátrum működik.

Ráckeve a székhelye a Magyarországi Orvos Muzsikusok Egyesületének, akinek tagjai bel- és külföldön egyaránt sikeresen képviselik a gyógyítás azon mestereit, akik nemcsak az orvosi rendelőkben, hanem a színpadon is sikerrel énekelnek vagy felső fokon szólaltatják meg hangszerüket.

A városunkban működő könyvtárban írógépkiállítás is látható, régi és modern írógépekben gyönyörködhet az oda látogató.

A város megközelíthető a H6-os MÁV-HÉV-vel, autóbusszal, és az 50-es vagy az 51-es úton személygépkocsival. Azonban nem ritka a olyan csoport, amely motorkerékpárral vagy kerékpárral közelíti meg a várost.

Ki Ráckeve levegőjét szívja, vágyik oda mindig vissza…

Szeretettel várjuk Csepel-sziget „fővárosában”!

Legyen szerencsénk!…

Kósáné Kertai Daisy

 

A MAGYARORSZÁGI ORVOSMUZSIKUSOK EGYESÜLETE

és az ÁCS KÁROLY MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

közös rendezésében

„ORVOSOK A ZENÉBEN”  következő sorozatára

meghívja Önt és  kedves Családját, komolyzenei koncertjére:  2020. október 17.(szombat) 17 órakor

(2300 Ráckeve Kossuth L. u. 51.)

 

MŰSOR 

  1. Donizetti: Lammermoori Lucia c. operából Lucia áriája az I.felvonásból

W.A. Mozart: Titusz kegyelme c .operából  Sextus áriája

  1. Bellini: Norma c. operából Norma és Adalgisa kettőse

W.A. Mozart: D-dúr rondó K. 485

  1. Verdi: Ernani c.  operából Ernani involami

T.Mignon: Mignon románca

  1. Delibes: Lakmé c. operából  Virágduett

 

KÖZREMŰKÖDIK:  

Dr. Bihari Adél – ének 

             Dr. Lehoczky Hajnalka – ének 

    Dr. Kolbe Ilona – zongora

 

A műsorváltozás jogát az egyesület fenntartja!

Adományaikat az Egyesület köszönettel elfogadja!

 

Az est rendezője és háziasszonya: 

Kósáné Kertai Daisy az Egyesület elnöke

 

A következő koncert:

2020.november 14. 17 óra (szombat) Ács Károly Művelődési Központ

(2300 Ráckeve Kossuth L. u. 51.)

 

MASZK KÖTELEZŐ!!!