A Mazsihisz-vezetőit örömmel tölti el, hogy továbbra is számíthatnak Darvas rabbira, mint az OR-ZSE főtitkára

Új utakon járva építi tovább a magyar zsidó közösséget Darvas István rabbi

Az ember az, ami megtörténik vele. Kiváltsága, hogy nincs hozzábilincselve a múltjához, hanem tovább tud vándorolni, tapasztalataira támaszkodva.” (Popper Péter)

Darvas István, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) OR-ZSE Bét Jehuda zsinagógájának rabbija úgy döntött, feláll rabbiszékéből és részben új utakon járva építi tovább a magyar zsidó közösséget. Vissza kíván nyúlni a sok ezer éves zsidó önszerveződés tradíciójához, és egy, a politikától, a formális zsidó szervezetektől független közösség felépítését tervezi.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ehhez az izgalmas kísérlethez sok sikert kíván! „

Szövetségünk vezetőit örömmel tölti el, hogy továbbra is számíthatnak Darvas rabbira, mint az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főtitkára és egyben kiváló oktatójára. Darvas rabbi úgy látja, a kötelékek lazulásával teret kap egy innovatív kezdeményezés, miközben tudását, kiemelkedő intellektusát továbbra sem kell nélkülözni közösségünknek.

Darvas István 1998-ban Schőner Alfréd professzor tanítványaként kezdte meg tanulmányait a Rabbiképzőn. 2005 őszén avatták rabbivá, majd a Nagyfuvaros utcai zsinagóga vallási vezetője lett. 2010-től a Dózsa György úti zsinagógában folytatta hivatását, ahol három év alatt felépített egy jól működő közösséget. 2013-ban útja a BZSH (OR-ZSE) Bét Jehuda zsinagógai körzetéhez vezetett, ahol közmegelégedéssel látta el rabbinikusi feladatait.