Akik a már tapasztalatokkal rendelkező állami apparátus nélkül pályáznak, kisebb eséllyel érnek el sikereket 

Akik a már tapasztalatokkal rendelkező állami apparátus nélkül pályáznak, kisebb eséllyel érnek el sikereket 

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt több fontos témáról.

A szóvivő értékelte az ellenzéki polgármesterek levelét, amiben közvetlen támogatást kérnek az Európai Uniótól. Mint elmondta, elméletileg a szabályrendszer következtében van lehetőség arra, hogy bárki kopogtasson a közösségnél közvetlen támogatásért, erre volt már példa, de az is igaz, nem mindig jártak a kérelmezők sikerrel. Tudni kell azt is, a támogatások az országnak nem úgy jönnek, hogy megkapja és azt tesz vele, amit akar, hanem bizony nagyon komoly programokat kell összeállítani különböző célok mentén, arról nem beszélve, hogy egy nagyon komoly adminisztrációt igényel az elszámolás is. Ez azt is jelenti, hogy azok, akik a már tapasztalatokkal rendelkező állami apparátus nélkül pályáznak, kisebb eséllyel érnek el sikereket. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy ennek az ügynek a szószólója Budapest, aminek vezetése képtelen volt nyolc hónap alatt egy szabályos közbeszerzést kiírni a Lánchíd felújítása kapcsán, de ugyanez a város árusított olyan BKV jegyeket is fél éven át, ami mögött nem volt szolgáltatás. Ezért is ambiciózus ilyen képességekkel kopogtatni az EU-nál – jegyezte meg a szóvivő.

Egy nemzetközi kutatás szerint a magyaroknak alig több mint a fele akarja magát beoltatni a majdani koronavírus elleni vakcinával. Arra a kérdésre, hogy a kormány tud-e ezen változtatni, Farkas Örs úgy felelt, ez nehéz kérdés, mert nem lehet senkit sem az oltásra kényszeríteni. Azonban példaként az influenza elleni védőoltást hozta fel, ami idén és jövőre is ingyenes. Még nincs védőoltás a koronavírus ellen, nem lehet tudni, hogy azt miként kell beadni majd, ahogy azt sem lehet még tudni, ezt milyennek fogja besorolni majd a WHO. A szakemberek szerint legkorábban csak jövő tavasszal lehet kész vakcina, ezért most az a kormány dolga, hogy bárki, aki megbetegszik, az megkapja a megfelelő ellátást, erre a magyar egészségügy felkészült a feladatra.

Hírek szerint a kormány kifizeti az orosz metrógyártótól a főváros által követelt kötbért, de csak úgy, ha ezért a hétmilliárd forintért elektromos autóbuszokat vásárolnak. Arra a kérdésre, hogy ezt hogyan lehet elérni, a szóvivő úgy felelt, a jog eszközeivel, a célhoz kötött támogatás útján. Ha ez megvalósul, annak örülhet a főváros.

Az úzvölgyi temető kapcsán született egy bírósági ítélet, ami szerint a temető Csíkszentmártonhoz kerül. Farkas Örs elmondta, több per is volt folyamatban, a mostani döntés a temető tulajdonjogáról szólt, az ítélet jogerős. Ennek a döntésnek örülni kell, a végrehajtás során a remények szerint nem lesznek problémák.

A lakásépítési áfa csökkenése bevételkiesést jelent, de a magyar kormány álláspontja az, hogy válsághelyzetben nem kivonni kell a pénzt a gazdaságból, hanem belepumpálni,így maradnak életben a gazdasági életek szereplői, megmaradnak a munkahelyek. Egy ilyen döntés gazdasági folyamatokat indít be, ami csak hasznos lehet. Egy dolog biztos, ezzel az emberek hosszútávon jól fognak járni.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán a szóvivő elmondta, ami ott zajlik jelenleg, az elkeserítő, már azért, mert a mostani átalakulás csak hasznot hozott eddig az egyetemeknek, mert modernebbé és hatékonyabbá tette a működést, ezért is érthetetlen az SZFE ellenállása.

A lex CEU kapcsán az Európai Bíróság által hozott döntést is értékelte a szóvivő. Farkas Örs szerint példanélküli az a hír, hogy Soros György egy próbapert kíván Magyarország ellen indítani. Elsősorban azért, mert a milliárdos eddig a háttérből irányította a szálakat, most egy közvetlen utasításokat adott az EU vezetőinek. Az eredeti perben a magyar kormány azt mondta, azok az egyetemek, amelyek nem rendelkeznek az EU tagországokban lévő székhellyel, azoknak közvetlenül az alapítói székhelyen kell az állami szervekkel szerződni. Ez akkor a CEU-nak problémát jelentett, mert az eredeti székhelyén egy családi ház található, nem pedig egy campus. A végzett diákok úgy kaptak egy magyar és egy amerikai diplomát, hogy semmiféle amerikai oktatásban nem részesültek. A magyar kormány az egyenlő esélyek elvén kell lépni. Érdekes, az itt működő külföldi egyetemek megfeleltek az új eljárásnak, csak a CEU nem. A magyar állam az ítéletet végrehajtja, mint minden esetben. A szóvivő szerint pont az lehetett a cél a döntéssel, hogy ne a koronavírus-járvány elleni védekezés legyen a legfontosabb.