A magyarság felelősséget visel egymásért

A magyarság felelősséget visel egymásért

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy kitüntetésről, a Sapientia Egyetemről.

A politikus elmondta, nagy megtiszteltetésben volt része nemrég, amikor átvezette a Sapientia Egyetem által alapított Bocskai díjat. A húsz esztendeje alapított felsőoktatási intézmény ma már egyre elismertebb, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Csíkszeredán és Sepsiszentgyörgyön zajlanak a képzések, az indulás óta a romániai 86 egyetem rangsorában már a huszonnegyedik helyen vannak, ez is mutatja, egy tipikusan magyar intézménynek van létjogosultsága. Azt is megjegyezte Szili Katalin, hogy a Pécsi Tudományegyetem rövidesen megállapodást köt a Sapientiával, így elindulhat egy képzés Sepsiszentgyörgyön.

A Sapientia szinte minden területen szervez képzéseket, a műszaki, a bölcsészeti, a művészeti és az agrár karokon, ma már tervezik, hogy orvos és gyógyszerész képzést is indítanak. Ez egy komplex egyetem, aminek igen ambiciózus vezetése van Dávid László rektor és Tonk László szenátusi elnök vezetésével, ők vitték sikerre az alapítói szándékot, mely szerint az egyetem a keresztényi és az emberi értékeket képviselje.

Szili Katalin értékelte azt a bírósági döntést, amely rendezte az úzvölgyi katonatemető sorsát. Az ítélet kimondta, a temető jogerősen is Csíkszentmárton településhez került. A politikus szerint ennek örülni kell, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy az ítéletben az nem szerepel, hogy mikor kerülhet véglegesen a településhez a temető, mint hozzátette, csak remélni lehet, hogy ez csak egy technikai malőr.

A politikus értékelte az ellenzéki polgármestereknek az EU-hoz intézett levelét, melyben közvetlen támogatást kértek a közösségtől. Szili Katalin szerint ez a levél hagy némi kívánnivalót maga után. Elsősorban azért, mert a források elosztása az egy belpolitikai kérdés, tehát amennyiben a támogatásokat közvetlenül Brüsszel osztja szét, az már egy teljesen más közjogi helyzetet eredményez, azaz az államnak is másként kel hozzáállnia ezekhez a településekhez. Arról nem beszélve, ha ez megtörténik, akkor azzal az egész Európai Unió szerkezetrendszere is megváltozhat és egy nem jó folyamatot indíthat el.