Az Ofek-16 kémműhold irányítása átkerült a hírszerzéshez

Az Ofek-16 kémműhold irányítása átkerült a hírszerzéshez

forrás : twitter.com/MoDIsrael/status/1312709073175941120  , ujkelet.live

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Az Ofek-16 magasan fejlett, beleértve a kék-fehér áttörést mutató technológiát, ami védelmi érdekeinket szolgálja” – mondta Szudari, az izraeli zászló színeire utalva.

Az Ügynökség vezette a műhold és az indító fejlesztését valamint gyártását. Az IAI a fővállalkozó. Az Elbit Systems felelős a műhold fejlett kamerájának fejlesztéséért és gyártásáért. Az indítómotorokat a Rafael Advanced Defense Systems és a Tomer, egy állami tulajdonban lévő vállalat fejlesztették ki. Más cégek is részt vettek a programban, köztük a Rokar és a Cielo.

A védelmi létesítmény biztonsági igazgatója felügyelte a program biztonsági aspektusait. Az Izraeli Védelmi Erők különféle tisztjei, elsősorban a hírszerző hadtestből és a légierőből, szintén kivették a részüket a fejlesztési folyamatban.

Az „Ofek 16” kémműhold operatív tevékenységének elindítására készülve a Védelmi Minisztérium és az Israel Aerospace Industries augusztusban Szíria fölött készített műholdfelvételeket tettek közzé.

„Izrael Állam tudja, hogyan védekezzen ellenségei ellen közel és távol, valamint tudja, hogyan védje meg polgárait mindenütt, bármilyen helyszínről” – írta Beni Gantz védelmi miniszter Twitteren, megosztva a képeket. „A Védelmi Minisztériumban az iparágainkkal együtt kifejlesztett technológiai eszközök hatékony és jelentős eszközök Izraeli biztonságának megőrzésében. Folytatjuk Izrael technológiai fejlődésének és előnyeinek továbbfejlesztését és előmozdítását, amely elengedhetetlen az előttünk álló számos kihívással szembenézve.”

A három részletes fekete-fehér fénykép Palmüra két fő helyszínére összpontosított: egy római amfiteátrumra és a Bél vagy Ba’ál-templomra.

A Védelmi Minisztérium szóvivője szerint a szíriai helyszíneknek nincs rejtett jelentősége.

2018-ban, röviddel azután, hogy Izrael felbocsátotta a műhold elődjét, az Ofek 11-et, a Védelmi Minisztérium által közölt első képek Bassár Aszad szír diktátor palotáját örökítették meg, amit hallgatólagos fenyegetésnek tekintettek az Iránnal és a libanoni Hezbollah terrorszervezettel szoros kapcsolatban álló vezető ellen.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a fényképeket készítő Ofek 16 kameráját egy titkos közös projekt részeként fejlesztette ki a minisztérium kutatási és fejlesztési részlege és az Elbit Systems védelmi vállalkozó. Az űrben használható kamerák gyártósorának létrehozása több százmillió sékelbe került, és magában foglalta „a lencsék és hengeres tükrök gyártására szolgáló gyárakat, valamint egy vákuumkamrát, amely szimulálja az űrbeli körülményeket.”