Egy történelmi megállapodás következményei

Egy történelmi megállapodás következményei

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Washingtonban aláírt közel-keleti békemegállapodásról, valamint arról, hogy Európából csak a magyar külügyminiszter volt jelen ezen..

A Washingtonban aláírt békemegállapodás kapcsán, amelyet Izrael kötött meg az Egyesült Arab Emirátusokkal az elemző azt mondta, erre a történelmi eseményre az Európai Unióból egyedül a magyar külügyminisztert hívták meg, ami egészen páratlannak mondható. Ez a megállapodás méltatlanul kevés figyelmet kapott az Európai uniótól, ami pedig Szíjjártó Péter meghívását jelenti, mindez mutatja, hogy a következetes magyar álláspontot értékelik az USA-ban, Izraelben és a Közel-Keleten egyaránt. Lomnici Zoltán szerint a mostani megállapodásban múlhatatlan szerepe volt Jared Kushnernek, az elnök tanácsadójának is.

A kutató külön is beszélt a Borsod megyei időközi országgyűlési választásról, ahol az ellenzéki összefogás jelöltje egy olyan politikus, aki korábban antiszemita, rasszista, kirekesztő kijelentéseiről vált hírhedtté. Mint megjegyezte, nemrégiben vitába keveredett egy írása kapcsán, ami Szerb Antal műveiről szólt. A vitában többen is megvádolták antiszemitizmussal, ám ezzel szemben most adva van egy ember, aki a magyar fővárost Judapestnek nevezte, ám vele mintha kesztyűs kézzel bánnának. Lomnici Zoltán szerint ellenzéki politikusok, így a DK elnöke is megkötött egy elvtelen kompromisszumot az ellenzéki jelölt kapcsán. Ilyet nem lehet tenni – fűzte hozzá, minden az ilyen elvtelen kompromisszumokkal kezdődik, elegendő lenne csak a müncheni konferenciára és Chamberlain egykori brit miniszterelnök tévedésére gondolni. Felmerül a kérdés, hogyan köthetnek választási szövetséget, hiszen ezzel a jelöltet felvállalták, egy olyan emberről van szó, akinek a múltja, de a jelene és a jövője is terhes, ahogy a pártjáé.

Visszatérve a most aláírt békemegállapodásra, Lomnici Zoltán szerint az természetes, hogy mindig is voltak ennek ellenzői, a palesztinoktól egészen Iránig. Ám mégis ez egy ünnepi esemény volt, ami bizakodásra adott okokat, már jelezték azt is, a közeljövőben Ománnal, Marokkóval is lehet ilyen megállapodás.