Országos karantén Izraelben, pénteken kora délután kezdődőik és három hétig tart

Három hétig tartó országos karantén Izraelben

Az izraeli kormány  megszavazta a pénteken kora délután kezdődő, legalább három hétig tartó szigorú második országos zárlatot 

A zárlat, a kabinetben elfogadott két hét helyett, három hétig tartó szigorú vesztegzárral kezdődik az egyre súlyosabb járványhelyzet miatt. Ez az időszak az őszi zsidó ünnepek időszaka, a pénteken kezdődő zsidó új évtől a sátoros ünnepeket lezáró Szimchat Tóra ünnepig tart.

Az ünnepeken is érvényes zsinagógai korlátozások miatt vasárnap lemondott hivataláról Jakov Licman lakhatási miniszter, az ultraortodox askenázi Jahadut HaTóra párt Guri haszidok irányzathoz tartozó egyik vezetője.

A három hetes időszakban az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja majd el otthonát, zárva lesz minden oktatási és szabadidős intézmény, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tartanak nyitva.

Noha az eredeti változatban bezártak volna minden nem létfontosságú munkahelyet, a vasárnapi kormányülésen úgy határoztak, hogy a magánszektorban tovább dolgozhatnak.

מה ייסגר ומתי, ומה טרם הוחלט? כך ייראה הסגר השני בחגים | שאלות ותשובותמגבלת ה-500 מ’ מהבית חוזרת, למרות ששרים הודו: „זה חסר היגיון”. במגזר הפרטי, למעט תיירות ומסחר, אין הגבלות. מסעדות יוכלו לעשות משלוחים. „מתווה מיוחד” לבתי הכנסת, התחבורה הציבורית תצומצם ותגובש תוכנית פיצוי כלכלית. איך ילמדו מרחוק גם בגנים? ומה בכלל היעד? ynet עושה סדר

 

A szigorú zárlat csak a rendkívüli intézkedések első szakaszát jelenti, az eredmények függvényében várhatóan további, kevésbé szélsőséges korlátozásokkal folytatják majd a koronavírus terjedésének megfékezését Izraelben.

Roni Gamzu professzor, koronaügyi biztos bejelentette távozását november elsejétől, miután nem vezetik be “jelzőlámpa tervét”, amely differenciáltan, más-más szabályokat határozott volna meg a különböző mértékben fertőzött településekre.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök televíziós beszédben ismertette az intézkedéseket, és megígérte, hogy csütörtökre gazdasági segélycsomagot mutat be a hátrányosan érintett gazdasági szereplők számára.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 154 759 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, és 38 008 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben február óta 1108-an haltak meg Izraelben, jelenleg 1056 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 513-an súlyos állapotban vannak, 139 ember lélegeztetőgépen.