Az együttműködés nem kollaboráció

 

Az együttműködés nem kollaboráció

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában zsidó közösségen belüli vitákról, a kormány álláspontjáról beszélt.

Szalay-Bobrovniczky Vince, mint aki a hazai zsidó szervezetekkel is kapcsolatot tartó politikus, a hazai neológiában zajló vitát értékelte. Egyes vélemények szerint a kormány közbeszólt a vitában, erre az államtitkár annyit közölt, annyiban szól bele az állam ezekbe az ügyekbe, hogy a különböző zsidó szervezeteket, felekezeteket támogatja. Ez ugyan fáj egyeseknek – tette hozzá és ezáltal egy igen furcsa kontextusba helyezik az állam támogatási politikáját, legutóbb a kecskeméti imaterem kapcsán, hogy ott a hatalommal való kollaboráció zajlik. Ezek a megfogalmazások, amiket például a Mazsihisz elnöke is tett, nem a legszerencsésebbek. Már csak azért sem, mert közben ugyanez a kormány a Rumbach utcai zsinagóga felújításához hárommilliárd forinttal járult hozzá. Akkor ezek szerint ez utóbbi nem a hatalommal való kollaboráció, ám az, ha a kormány képviselői elmennek Kecskemétre egy átadásra, akkor az kollaboráció – értetlenkedett az államtitkár. Ennek kapcsán azt jelentette ki a politikus, a kormányt valakik olyan helyzetben akarják belerángatni, amihez amúgy semmi köze nincsen. A viták hangneméről pedig azt mondta el az államtitkár, hogy a közösségi oldalon megjelentek gyalázkodó oldalak, amelyek a zsidó közösség két oldalán állnak, mindkettőnek durva, megalázó a hangütése, de egy vezetőnek óvatosabban kellene fogalmaznia, pláne a nyilvánosság előtt.

Mindeközben a kormány más zsidó intézményeket is támogat, a héten volt a felújított zuglói zsinagóga hivatalos átadása, ahol Orbán Balázs államtitkár és karácsony Gergely főpolgármester is megjelent. Ez is azt mutatja, lehet a kormánnyal együttműködni, ennek így kellene lennie minden pillanatban. A kormányzatnak is az a szándéka, hogy a neológián belül zajló viták megoldódjanak.

Szalay-Bobrovniczky Vince, mint egykori diplomata az amerikai helyzetet is értékelte, megjegyezve, most az USA valóban választási lázban ég, az meg különösen érdekes, hogy egyre többen mondják, egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi elnök elveszíti a választást, mert a folyamatos utcai zavargások Trump elnöknek kedvezhetnek. Akárki is lesz az Egyesült Államok elnöke, Magyarország biztosan jó viszonyt alakít ki vele. Már csak azért is, mert az amerikai kormányzat már többször is kijelentette, a magyar kormány nagyon sokat tett a zsidó kárpótlás ügyében, bár az is igaz, leginkább Németországot és Ausztriát ismerték el ebben az ügyben. Annak ellenére, hogy itthon nem olyan erős az antiszemitizmus, mint az említett országokban, az államtitkár emlékeztetett arra a nemrégiben napvilágra került hírre, hogy a grazi zsidó közösség vezetőjét kis híján agyonverték. A berlini főpolgármester meg arra hívja fel a figyelmet, hogy a németországi zsidók ne menjenek kipában ki az utcára. Hozzátette, a helyzet Nyugaton egyre rosszabb, ezzel ellentétben a hazai zsidó felekezetek is azt hangoztatják, a magyarországi zsidóság biztonságban érezheti magát.

Visszatérve a zsidó kárpótlásra, az államtitkár elmondta, 2007-ben szüléetett az akkori magyar kormánnyal egy megállapodás, mely szerint Magyarország 21 millió dollárt fizet ki kárpótlás gyanánt, ennek egy részét a Mazsökön keresztül, míg ennek a pénznek a másik része Amerikába megy, most az amerikaiak azt mondják, ezzel nem ért véget az eljárás, a magyar kormány jogi álláspontja szerint igen. Most ezen zajlik egy vita a felek között.