A hazai agrárium minden lehetőség, tudás birtokában van

A hazai agrárium minden lehetőség, tudás birtokában van

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ország önellátásáról.

A magyar kormány kampányt indított annak érdekében, hogy az emberek a magyar árukat válasszák. A politikus ennek kapcsán elmondta, az ország képes arra, hogy ellássa magát az itthon előállítható terményekből, még akkor is, ha a katasztrofális időjárás miatt a hazai sárgabarack 80 százaléka megsemmisült, de hasonlóan az őszibarack is lefagyott.  Persze nem csak hazai áru található itthon, hiszen Magyarország tagja az EU-nak, mellette számos terméket exportálnak.

A magyar mezőgazdaságban egyre komolyabb szerep jut az őshonos magyar állatoknak, de az is igaz – és ez nem csak az őshonos állatoknál van így -, hogy sajnálatosan előfordul az is, az állatokat exportálják, majd a feldolgozott terméket, mint külföldi árut importálja az állam. Jakab István hozzátette, most készítenek egy tanulmányt, ami arra keresi a választ, itthon miért nem a magyar terméket vásárolják, miért részesítik előnybe a külföldit, ami ráadásul még magyar is lehet, csak nem itthon kerül feldolgozásra. Azt kívánják elérni, hogy az itthon előállított magas hazai minőséget rendeljék az egyre híresebb magyar vendéglátósok.

Látni kell azt is, Magyarország, mint az EU tagja, egy egységes és nyitott piacon él, ám az egyes országokban eltérő életszínvonal, életmód és árak vannak. A külföldről behozott feldolgozott árutömeget kamionnal szállítják, ami a környezetet, az utakat is rongálja, Jakab István ezért is tett javaslatot, hogy a közösségen belül csak és kizárólag a magas minőségű állatokat lehessen élőben szállítani, létesítsék előnyben a helyi feldolgozást. Hozzátette, egyelőre ebben még nem sikerült előrelépni. Pedig lenne rá lehetőség, nemrégiben tárgyalt a politikus izraeli vállalkozókkal, hogy hozzanak létre egy vegyesvállalatot, amelyik felépít a Hortobágyon egy modern kóser vágóhidat.

A képviselő, mint a Magosz elnöke kifejtette, a szervezete is azt szeretné, ha a hazai gazdák magas minőségű alapanyagot legyenek készek előállítani, a hazai agrárium minden lehetőség, tudás birtokában van. Jakab István ismételten megerősítette, Magyarország a koronavírus-járvány második hullámában is képes megtermelni azokat az élelmiszereket, amikre az ország polgárainak szüksége van.