Mielőbb újra kell indítani a magyar-kínai gazdasági együttműködést

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.25.-reggelén 

Mielőbb újra kell indítani a magyar-kínai gazdasági együttműködést, erre mindkét oldalon megvan a politikai szándék – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kínai útjáról beszámolva. A látogatás jelentőségét jól mutatja, hogy a külügyminiszterek között az eredetileg fél órára tervezett négyszemközti megbeszélés több mint másfél órára nyúlt, amely után még egy plenáris tárgyalás is következett. A két miniszter sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország és Kína nagy jelentőséget tulajdonít együttműködésüknek. A külügyminiszter köszönetet mondott a kínai kormánynak a koronavírus-járvány ideje alatt tanúsított együttműködésért.  Hangsúlyozta: a mostani megbeszélés fő témája az volt, hogy milyen menetrend szerint indítsák újra Kína és Magyarország gazdasági együttműködését.

www.facebook.com/szijjarto.peter.official

 

 

Mára Kína vált a magyar gazdaság második legjelentősebb importforrásává, a kínai vállalatok pedig több mint ötmilliárd dollár értékben hajtottak végre beruházásokat eddig Magyarországon, így a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából fontos, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés minél gyorsabban visszatérjen a régi lendületéhez – közölte.

 

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki összefogásról, az időközi országgyűlési választás jelöltjének nyilatkozatairól, de szóba került az erzsébetvárosi forgalmi rend átalakítása is.

 

 

 

A polgármester külön kitért az erzsébetvárosi közlekedési rend átalakítására. Mint kifejtette, augusztus 19-én tartottak egy szélesebb körű egyeztetést szakemberekkel, rendőrökkel, sok mással, hogy felmérjék az első napokról beérkezett véleményeket. Hozzátette, van ezek között olyan, amit meg lehet fogadni, a héten terveznek pár apróbb változást, de nem sokat. Az biztos, hogy a végleges összesítést majd októberben végzik el, a próbaidőszak végén. Niedermüller Péter kijelentette, nem szeretne a szakmai vitákba beleszólni, de abban biztos, a mostani forgalomcsillapítás Belső-Erzsébetváros előnyére fog szolgálni. Az illetékeseknek pedig úgy kell kialakítani ezt az új rendet, hogy azt a lakosok elfogadják, az autósok betartsák a szabályokat.

 

Hogy itt megmaradhassunk, elődeink nagy árat fizettek; nekünk, kései utódoknak ezt mindig szem előtt kell tartanunk. Ezt Semjén Zsolt mondta, amikor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában megnyitotta A nemzet emlékezete című kiállítást. A magyar történelem mérföldköveit tizennégy fontos dokumentumon át 1109-től 1990-ig bemutató, keddtől látogatható tárlatról a miniszterelnök-helyettes kiemelte: a Magyar Nemzeti Levéltár a digitális technika legkorszerűbb eszközeinek felhasználásával valósította meg a kiállítást. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kitért arra, hogy a templombelsőhöz hasonló kiállítótér apszisában a Szent Korona háromdimenziós technikával megjelenített képe lebeg. Fodor Pál, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a kiállítás azt is szolgálja, hogy lélekben próbáljunk felnőni Szent István örökségéhez, hagyatékához és ne engedjünk se az alkotmányosságból, sem a belső és külső szuverenitásból.

 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a szervezeten belüli vitákról, a karaktergyilkosságról, de szóba került még az OR-ZSE jövője, valamint az EMIH is.

Heisler András beszámolt arról, hogy a Mazsihisz, majd a BZSH tartja meg rövidesen az évi rendes közgyűlését, nagyon fontos és előremutató témák szerepelnek a napirenden a Mazsihisz közgyűlésén, mint például egy fontos és a jövőt meghatározó a szociális ellátás területét érintő megállapodás elfogadása, de ügyvezető igazgatót is választanak a küldöttek, de döntenek az előző évi zárszámadásról, valamint módosítani kell a költségvetést.

Arra a kérdésre, ha jelentkezne az EMIH, hogy a BZSH tagja kívánna lenni, Heisler András úgy felelt, a Chabad mozgalomnak minden országban van legitimitása, a tevékenységükkel hozzájárulnak a zsidó közösség életéhez. Amennyiben ezt teszik, azzal nem lehet problémája senkinek. Ám – tette hozzá az elnök, ha mást kívánnak tenni, akkor valóban konfliktusok keletkeznek a neológiával. A Chabad egy nemzetközi sztenderd, az ideérkezők küldöttek nem tudnak mit kezdeni a neológiával, számukra a saját mozgalmuk ad iránymutatást.

 

Külföld:

 

Az Európai Bizottság összesen 81,4 milliárd euró ideiglenes támogatásra tett javaslatot hétfőn 15 európai uniós tagállam számára, a koronavírus-járvány munkanélküliségre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére. Brüsszeli közleménye szerint a támogatást a vészhelyzeti munkanélküliségi kockázatok mérséklésére szolgáló, ideiglenes támogatást nyújtó európai alap (SURE) keretében nyújtanák, amelyet a járvány elleni válaszintézkedések részeként fogadott el az Európai Unió május közepén. Amint az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács jóváhagyja a bizottsági javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak hozzá a pénzügyi támogatáshoz. Az első körös  15 tagállam közül Olaszország és Spanyolország kapja a legnagyobb összeget, 27,4 milliárd, illetve 21,3 milliárd eurót. A bizottság közleménye szerint Portugália és Magyarország is már benyújtotta hivatalos kérelmét a támogatásra, ezek elbírálása még folyamatban van.

 

A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették az ellenzéki koordinációs tanács két tagját egy gyárbejáratnál – közölte a tanács szóvivője hírügynökségekkel. Olha Kovalkovát és Szjarhej Dileuszkit a rendőrség különleges részlege vette őrizetbe a minszki traktorgyár bejáratánál.  A koordinációs tanács Kovalkova Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint engedély nélküli tömegtüntetés szervezésével vádolják őket. Az ellenzék múlt kedden alakította meg a koordinációs tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával, majd őrizetbe vették a tanács két vezető tagját,.  A tanács tagja az ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki a napokban Litvániába menekült.  Aljakszandr Lukasenka elnök Grodnóban, a lengyel határhoz közeli városban elhangzott beszédében azt követelte, hogy zárják be a sztrájkoló üzemeket. A minszki traktorgyár sztrájkbizottságának vezetője  a hét végén azt mondta, hogy a gyár minden részlege dolgozik, de szerinte a légkör „vihar előtti csendre” emlékeztet.

 

Erőszakossá fajuló tüntetések voltak helyi idő szerint vasárnap este Wisconsin amerikai szövetségi állam Kenosha nevű városában, miután rendőrök több lövéssel meglőttek egy fekete férfit. A rendőrség kijárási tilalom bevezetésével vetett véget a tüntetéseknek. A férfit súlyos állapotban szállították kórházba a helyi média jelentései szerint. Az áldozatot Jacob Blake néven azonosította Tony Evers wisconsini kormányzó. „Tiltakozunk amiatt, ha a hatóságok túlzott erőszakot alkalmaznak a feketékkel szemben Wisconsinban, és helytelenítjük az indulatok elszabadulását” – írta a kormányzó közleményében. A rendőröket egy családon belüli konfliktushoz hívták ki. A kenoshai rendőrkapitányság közleménye szerint a meglőtt férfit ők maguk szállították kórházba, de magyarázat egyelőre nincs arra, hogy mi késztette őket fegyverhasználatra. Az esetet az állam igazságügyi minisztériuma fogja kivizsgálni, amely közölte, hogy az érintett rendőröket ideiglenesen felmentették a munkavégzés alól.

 

Jeruzsálemi villámlátogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter megígérte, hogy noha Washington elad fegyvereket az Egyesült Arab Emírségeknek az iráni fenyegetés miatt, ezt úgy teszi, hogy közben megmaradjon Izrael térségbeli katonai fölénye  –  utalva ezzel a néhány napja kiszivárgott új fegyverüzletek lehetőségére, amelyek keretében a legfejlettebb F-35-ös vadászgépekből is adnának el Abu-Dzabinak, s amelyek miatt a helyi médiában Izrael eddigi térségbeli katonai fölényének elvesztésétől tartottak. Pompeo közel-keleti útjának első állomásán reményét fejezte ki, hogy más arab országok is felveszik a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.  Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodás fontos külpolitikai győzelmet jelentett az újraválasztásra törekvő Donald Trump amerikai elnök számára, továbbá tükrözi azt a Közel-Keleten zajló változást, amelyben a közös aggodalom az iráni „ősellenséggel” szemben valamelyest felülírja a palesztinoknak nyújtott hagyományos arab támogatást.

 

Kultúra:

 

Nem rendezik meg a tervezett formában a 91. Ünnepi Könyvhetet a budapesti Vörösmarty téren szeptember 17. és 20. között – közölte a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). „Az elmúlt napokban, mivel újra úgy tűnt, hogy romlik a járványügyi helyzet, ezért állásfoglalást kértünk Müller Cecília országos tisztifőorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja” – olvasható a közleményben. A MKKE összegzése felidézi, hogy nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett könyvhetet annál is inkább, mert a pandémia miatt idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények, így az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét is. Utóbbit tartották volna meg a szokásos Vörösmarty téri helyszínen. Mint írják, idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord az Ünnepi Könyvhét történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak.

 

Időjárás:

 

Kedden északkelet felé mozog a már zömében szórványos és gyengébb esőket, záporokat adó csapadékmező.

Délelőtt a középső és keleti országrészben lehet zápor, északkeleten mérsékeltebb zivatargócok. Északnyugaton már napsütés a valószínűbb, míg délkeleten ekkor növekszik a felhőzet. Többfelé élénk, időnként erős lökésekkel is kísért ÉNY-i szél fúj.

Délután országszerte lecsökken várhatóan a felhőzet, kisüt a nap. Északkeleten lehet még eleinte záporeső, elgyengülő zivatargóc. Legyengül a légmozgás.

Éjszaka csillagfényes, illetve helyenként gyengén, vékonyan felhős és csapadékmentes idő várható. Gyorsan csökken a hőmérséklet. Az északi és délnyugati országrészben lesz a leghűvösebb a hajnal.

 

A hőmérséklet jellemző átlaga  kedd reggel  14 – 18,  kedd délután 24 – 28,  fok körül alakul.