Ami ma a Mazsihiszen belül zajlik, az szégyenletes.

Ami ma a Mazsihiszen belül zajlik, az szégyenletes.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a szervezeten belüli vitákról, a karaktergyilkosságról, de szóba került még az OR-ZSE jövője, valamint az EMIH is.

Heisler András beszámolt arról, hogy a Mazsihisz, majd a BZSH tartja meg rövidesen az évi rendes közgyűlését, nagyon fontos és előremutató témák szerepelnek a napirenden a Mazsihisz közgyűlésén, mint például egy fontos és a jövőt meghatározó a szociális ellátás területét érintő megállapodás elfogadása, de ügyvezető igazgatót is választanak a küldöttek, de döntenek az előző évi zárszámadásról, valamint módosítani kell a költségvetést.

A Síp utcában manapság vannak viták, hullámok, arra a kérdésre, hogy lesz-e ennek hatása a közgyűlésre, ezzel kapcsolatban az elnök azt mondta, neki az a feladata, hogy a közgyűlés méltóságát megóvja, ahol lehet tisztességes vita, ami után dönteni kell. Ugyanakkor a belső viták kapcsán Heisler András kijelentette, ami ma a Mazsihiszen belül zajlik, az szégyenletes. A vezetésnek egy olyan karaktergyilkossági kísérleteket, mocskolódást kell elviselnie, ami nem méltó a zsidó közösséghez. Hozzátette, egy ilyen kísérlet azért zajlik valaki ellen, hogy őt a pozíciójából leváltsák, ám az a legnagyobb baj, hogy csak a mocskolódásig jutottak egyesek, nem léptek tovább. Már csak azért sem, mert a közgyűlési tagok közül nem tudtak összeszedni 20 főt, hogy beadjanak egy bizalmatlansági indítványt. Az elnök határozottan kijelentette, ennek az egésznek véget kell vetni, amit a Mazsihisz vezetése meg is fog tenni.

Heisler András külön kitért az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemre is, amelynek a stratégiájáról, az ott történt változásokról egy részletes tudósítás is megjelent a mazsihisz.hu oldalon. Véleménye szerint a cikkben szereplők azt mutatják, az egyetemen elindult valami, azt, hogy ez sikeres lesz-e, az kiderül 2-3 év múlva. Ám az jelent valamit, hogy többen jelentkeztek idén az OR-ZSE képzéseire, amely egyre jelentősebb nemzetközi kapcsolatokat épít ki, többek között ortodox oktatási intézményekkel is. A kritikák egy részére úgy reagált az elnök, a különböző egyházak között, legyen szó katolikusokról, reformátusokról, evangélikusokról, zsidókról, másokról, mindig is voltak áttanítások a felekezetek között, azaz dolgoztak az egyetemeken más vallású oktatók is. Hozzátette, a Mazsihisz elnökeként továbbra is fontosnak tartja az egyetem autonómiáját, a fenntartónak „csupán” az a dolga, hogy az intézmény stratégiai irányát kijelölje, elfogadja. De ugyanez vonatkozik a rabbikarra, a rabbiknak a vallási életet kell irányítaniuk, a magyar neológia persze a hagyományai okán is mindig világi vezetése voilt, ezen a későbbiek folyamán sem kívánnak változtatni.

A szervezet korábbi elnöke egy interjúban azt mondta, nagy hiba volt, hogy az EMIH-et majd húsz évvel ezelőtt nem vették fel taghitközségnek. Heisler András hozzátette, nem is érti ezeket a szavakat, mert elődje tett már elítélő kijelentéseket is az EMIH-re, azt egy kolonialista, a neológiát megszállni akaró mozgalomnak nevezve.

Arra a kérdésre, ha jelentkezne az EMIH, hogy a BZSH tagja kívánna lenni, Heisler András úgy felelt, a Chabad mozgalomnak minden országban van legitimitása, a tevékenységükkel hozzájárulnak a zsidó közösség életéhez. Amennyiben ezt teszik, azzal nem lehet problémája senkinek. Ám – tette hozzá az elnök, ha mást kívánnak tenni, akkor valóban konfliktusok keletkeznek a neológiával. A Chabad egy nemzetközi sztenderd, az ideérkezők küldöttek nem tudnak mit kezdeni a neológiával, számukra a saját mozgalmuk ad iránymutatást.

Heisler András nem csak a Mazsihisz vezetője, hanem az Európai Zsidó Kongresszusban (EJC) és a Zsidó Világkongresszusban (WJC) is komoly pozíciókat tölt be. Ennek kapcsán azt emelte ki, a magyarországi zsidóságnak nagyon fontos, hogy legyen erős szövetségese, mert ez jelenti a függetlenséget. Ezért is fontosak a nemzetközi kapcsolatai a szervezetnek. Mindkét szervezet fontos partnere a Mazsihisznek.