Az dönti el 2022 sikerét, hogy a korábbi nyilatkozatok miatti bocsánatkéréseket elfogadja-e a társadalom

Az dönti el 2022 sikerét, hogy a korábbi nyilatkozatok miatti bocsánatkéréseket elfogadja-e a társadalom

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki összefogásról, az időközi országgyűlési választás jelöltjének nyilatkozatairól, de szóba került az erzsébetvárosi forgalmi rend átalakítása is.

A politikus az ellenzéki összefogásról, a Borsod megyei időközi választásról beszélt, ahol az ellenzék egy jobbikos jelölt mögé állt be, egy olyan ember mögé, aki korábban nyilvánosan is tett antiszemita megjegyzéseket. Arra a kérdésre, hogy szavazna-e egy ilyen jelöltre, Niedermüller Péter úgy felelt, szerencsére nem ott él, így nem kell szavaznia. Ugyan van személyes véleménye, ami szerint a nyilvános bejegyzések megmagyarázhatatlanok. Ugyan az igaz, az ellenzéki jelölt közzétett egy nyilvános bocsánatkérést, ami akár egyfajta morális gesztus, de persze nem teszi meg nem történté a korábbi szavakat, mondatokat. Mint hozzátette, egy nagyon nehéz helyzetbe került az ellenzék egy része, valamint azt is, hogy nagyon nem szeretné, ha Budapesten kellene egy ilyen helyzettel szembesülni. Ezt az egészet egy olyan határvonalnak nevezte a DK politikusa, amin a 2022-es választás fog múlni.

Niedermüller Péter szerint nagyon fontos lenne, ha végre lenne egy őszinte vita Magyarországon az antiszemitizmusról, már azért is, mert a hazai társadalomban sajnos van egy erős, látens antiszemitizmus. A közélet, a mindennapok tele vannak antiszemita megnyilvánulásokkal, mindegy is, hogy mit mond a kormányfő a zéró toleranciáról, mit mond a magyar külügyminiszter. Ezzel szembe kell nézni, ezt ki kell beszélni. Mindezek mellett még az is elképzelhető, hogy az időközi választást a korábban antiszemita kijelentéseket hangoztató politikus nyeri meg, kap parlamenti mandátumot. Visszatérve a jövőre, a polgármester megismételte, valóban az dönti el 2022 sikerét, hogy a korábbi nyilatkozatok miatti bocsánatkéréseket elfogadja-e a társadalom. Emlékeztetett arra is, volt olyan képviselő a Parlamentben, aki a zsidó származású politikusokat szerette volna listázni. Arra a felvetésre, hogy a demokratikus ellenzék továbbra is együttműködik ezzel a politikussal, a pártjával, Niedermüller Péter úgy válaszolt, igen, de vele személyesen nem működik együtt senki ebből a körből.

A polgármester külön kitért az erzsébetvárosi közlekedési rend átalakítására. Mint kifejtette, augusztus 19-én tartottak egy szélesebb körű egyeztetést szakemberekkel, rendőrökkel, sok mással, hogy felmérjék az első napokról beérkezett véleményeket. Hozzátette, van ezek között olyan, amit meg lehet fogadni, a héten terveznek pár apróbb változást, de nem sokat. Az biztos, hogy a végleges összesítést majd októberben végzik el, a próbaidőszak végén. Niedermüller Péter kijelentette, nem szeretne a szakmai vitákba beleszólni, de abban biztos, a mostani forgalomcsillapítás Belső-Erzsébetváros előnyére fog szolgálni. Az illetékeseknek pedig úgy kell kialakítani ezt az új rendet, hogy azt a lakosok elfogadják, az autósok betartsák a szabályokat.

A múlt heti kormányülés után a miniszterelnök is beszélt arról, hogy szeptembertől szigorúbb szabályok jönnek a koronavírus-járvány európai erősödése miatt, mindez érinti Erzsébetvárost. A polgármester hozzátette, nem tudja, hogy mit tervez a kormányzat. Egy biztos, a kerületnek továbbra is figyelemmel kell kísérnie az időseket, az idősotthonokat, ahol további szigorításokat terveznek. Hozzátette, nem ezek miatt az intézmények miatt kell aggódni,. hanem az iskolakezdés miatt, műár amiatt is, mert kiderült, a fiatalok is vírushordozók lehetnek. Ebből a szempontból mindenkinek van felelőssége, nem csak az önkormányzatnak. Az önkormányzat igyekszik figyelni mindenkire, tesztelnek, de a legfontosabb még is az, hogy az emberek tartsák be a szabályokat. A hivatal munkatársai egyelőre bejárnak dolgozni, azt persze nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.